Otvoren konkurs za idejno rješenje zgrade Aca Đukanovića

Na parceli treba da bude izgrađeno 3.930 kvadrata, odnosno dvije podzemne garaže, prizemlje i sedam spratova
205 pregleda 12 komentar(a)
zgrada, Aco Đukanović, Foto: Luka Zeković
zgrada, Aco Đukanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.07.2016. 19:06h

Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora raspisao je konkurs za idejno arhitektonsko rješenje za zgradu, koju će premijerov brat Aco Đukanović, graditi na mjestu gdje su sada Agencija za zaštitu ličnih podataka i Zavod za metrologiju kod Mosta braće Zlatičanin.

Zgrada, koja je nekada bila Direkcija pošta, Đukanovićevo je vlasništvo, jer je 2007. godine kupio od Telekoma za 1,1 milion eura.

Predviđeno je rušenje te zgrade, a na parceli treba da bude izgrađeno 3.930 metara kvadratnih mješovite namjene, odnosno dvije podzemne garaže, prizemlje i sedam spratova.

Naručilac konkursa, koji će trajati do 23. avgusta je Đukanović, a poslovi sprovođenja povjereni su Republičkom zavodu za urbanizam i projektovanje (RZUP), koji je takođe u vlasništvu premijerovog brata.

Novac za konkursni fond, kako se navodi obezbjeđuje investitor, u bruto iznosu od 6.000.

“Konkurs je nacionalni, opšti, javni, jednostepeni i anonimni. Za nagradni fond opredijeljeno je 3.600 eura, odnosno 1.800 za prvu, 1.100 za drugu i 700 za treću nagradu. Za članove žirija, sprovodioce i izvjestioce predviđeno je 2.400 eura”, navodi se u konkursu. Đukanović planira da na mjestu zgrade RZUP-a, izgradi stambeno-poslovnu zgradu preko 25.000 kvadrata.

Na zahtjev RZUP-a, obrađivač plana “Arhient” iz Podgorice, prihvatio je da se spratnost odredi konkursom, odnosno da se ne ograničava na 11 spratova, koliko je bilo predviđeno 2012. Izmjenama i dopunama DUP-a “Novi grad 1 i 2”.

Bonus video: