Pacijenti se „vežu” za jednog ljekara

Pomoćnica ministra Vesna Miranović o pritužbama pacijenata da ne mogu dobiti termin kod specijalista u Kliničkom centru
5673 pregleda 9 komentar(a)
Miranović, Foto: Savo Prelević
Miranović, Foto: Savo Prelević

Pacijenti koji ne dobiju termin za specijalistički pregled u Kliničkom centru (KC), mogu to učiniti kod ljekara u lokalnoj bolnici, u svom gradu, odgovor je pomoćnice ministra zdravlja Vesne Miranović na sve češće pritužbe pacijenata koji žive van Podgorice, a koji tvrde da ne mogu da u KC zakažu specijalistički pregled ili kontrolu.

Više njih navelo je da imaju i po nekoliko uputa za specijalistu i da izabrani doktori ne mogu da im zakažu pregled, jer nemaju slobodnih termina. Svi pacijenti su, bez uspjeha, pokušavali da problem riješe obraćajući se i zaštitnicima prava pacijenata - i u matičnim domovima zdravlja i u KC.

Niko ih, međutim, nije uputio na ono što tvrdi Miranović - da od izabranog ljekara mogu da traže da im zakaže pregled kod najbližeg specijaliste, niti su im tako nešto nudili izabrani doktori.

Miranović je objasnila da, čak i kad želi da pregled i kontrolu obavi i kod specijaliste u drugim zdravstvenim ustanovama mimo KC mora, pacijent svakako mora da ima uput.

Na pitanje “Vijesti” kako očekivati od pacijenta da sam zna koje su mu sve mogućnosti na raspolaganju, kad im već to ne saopštavaju i izabrani doktori, kazala je da pacijenti često žele pregled isključivo kod jednog specijaliste.

Komentarisala je i nedavno pisanje “Vijesti” o slučaju penzionera Borislava Radulovića (77) iz Bara, koji je operisao srce, ima ugrađena dva bajpasa, planiranu kontrolu za jun i više uputa za KC, ali još nije dobio i termin za pregled, jer - nema slobodnih termina za tog specijalistu.

Miranović je poručila i Raduloviću, ali i drugim pacijentima, da pacijent mora da odluči da li mu je bitno da dobije pravovremenu kontrolu kod kardiologa ili mu je bitno da bude baš kod onog kardiologa kod kojeg bi on htio.

“O tome isključivo pacijent donosi odluku. Svi su kardiolozi završili istu školu”, tvrdi ona.

U konkretnom slučaju, kako je dodala, pacijent je mogao reći da želi pregled kod kardiologa u Baru.

“To što ima dvostruki bajpas, uopšte ne znači da je morao da bude pregledan u KC-u. Pacijent koji ima dvostruki bajpas ne ide kod kardiohirurga, nego kod kardiologa, njegovo stanje može da procijeni bilo koji kolega u Baru, na Cetinju... gdje pacijent neće čekati. Vjerujte da ima mnogo kolega kojima bih radije ponudila svoje zdravlje, ne bih insistirala da to budu ljekari u KC...”, rekla je Miranović “Vijestima”, te dodala i da su zbog navoda pacijenta iz Bara, u resoru Kenana Hrapovića “bili uznemireni”, ali da je kolegama kazala da u slučajevima poput Radulovićevog nema ničeg spornog.

Bonus video: