Medenica opet na čelu Vrhovnog suda: Stav nije sveto pismo, već neka smjernica

Predstavljajući se onima koji su glasali o tome da li da joj povjere još jedan mandat, Medenica je saopštila da joj izbor sudije nije nametnut, već da ga je sama izabrala
28525 pregleda 60 komentar(a)
Medenica, Foto: Savo Prelević
Medenica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.07.2019. 18:59h

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica danas je jednoglasno ponovo izabrana na tu funkciju.

To je saopštio predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević.

Medenica je bila jedina kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda, a ranije danas je stigla pred članove Sudskog savjeta.

"Kako ste kandidatkinjo Medenica?", pitao je ministar pravde Zoran Pažin dok je Medenica sjedala.

"Hvala, fino", odgovorila je Medenica nakon čega je Pažin rekao da mu je drago da to čuje.

"Kad vas vidim još bolje", odgovorila mu je na to Medenica.

Predstavljajući se onima koji su danas glasali o tome da li da joj povjere još jedan mandat, Medenica je saopštila da joj izbor sudije nije nametnut, već da ga je sama izabrala.

Tvrdi da nije imala nikakvu preporuku kada je 1982. godine sa 25 godina života počela da sudi.

"Sa 29 godina postajem prva žena i najmlađi starješina tužilačke organizacije", kazala je ona.

Rekla je da su je njen rad i rezultati preporučili da 1993. godine dođe u Podgoricu, gdje se nosila sa najtežim predmetima.

Medenica je istakla da je kao sudija Višeg suda izricala i do 180 godina zatvora za jedan mjesec i smrtne kazne, ali da je kao majka izdržala sve pritiske.

Tvrdi da je u vremenu kada je tužilaštvo potresala afera "S. Č." odlučila da uvede red u tu organizaciju.

"U vrijeme afere S.Č. upuštam se u nimalo lak posao. Da krivično pravni progon bude kvalitetniji, da kadrovi budu odgovorni, da se obračunavaju sa kriminalnom, a ne sa ljudima", kazala je Medenica.

Predstavljajući svoj rad, aktuelna predsjednica Vrhovnog suda priča o dostignućima koje je ostvarila u Tužilaštvu - potpisivanju sporazuma, uvođenju novina, kodeksa...

Medenica tvrdi da je, kada je došla u Vrhovni sud zatekla čak i presude u kojima pisani otpravak nije bio poslat ni nakon osam godina, da je otkrila da pojedine sudije "u kući drže presude po četiri godine", da je bilo 75 odsto neriješenih predmeta...

Medenica je kazala da su oni koji nijesu mogli da prate tempo koji je nametnula kao predsjednica Vrhovnog suda, napustili sudstvo.

Tvrdi da sada postoji problem samo sa dvojicom ili trojicom sudija u dva suda, ali i da će se sa njima disciplinski obračunati.

"Odgovornost će nositi predsjednici. Poražavajuće je kada prilikom kontrole nađemo predmet koji nije završen 10 godina, a predsjednik suda kaže: 'Recite mi koji je to broj predmeta?' On bi morao tim da se bavi i da zna koji je predmet u podne i u ponoć", rekla je Medenica.

Dodala je da u maloj Crnoj Gori pravda ne može toliko da se čeka.

Medenica je kazala da se što prije moraju omogućiti adekvatni uslovi za rad sudija, jer je nedopustivo da u Višem sudu sudija može samo jednom sedmično koristiti veliku sudnicu.

Nikada mi teže nije bilo nego tokom ovog mandata, kazala je Medenica.

Medenica je odgovorila da je za novi mandat motivisalo i to što je uveliko u pregovorima za izgradnju dvije zgrade za sudije u Bijelom Polju i Podgorici, koje će im omogućiti da sude u adekvatnim uslovima.

Osim toga motivisao je i izazov koji sa sobom nose poglavlja 23 i 24.

Najavila je da će, ukoliko bude izabrana, napraviti PR tim suda koji će građane informisati o odlukama prije nego one budu "izvitoperene u medijima".

Medenica je istakla da za trideset godina koliko radi nikada joj teže nije bilo, nego u mandatu koji ističe.

"Nadam se da će doći bolja vremena, da mi oblikujemo profesionalnu budućnost".

Odgovarajući na pitanja člana Savjeta Rade Kovačević, kazala je da se moraju mijenjati normativi, jer sada Zakon ne omogućava da se sankcionišu sudije koji imaju završeno 50 odsto odluka, od kojih je većina ukinuta.

Pažin je Medenicu pitao da li je postojeći model za obuku sudija dovoljan i da li je potrebno raditi evaluaciju znanja.

"Crnogorski sudija treba da je više učen nego snalažljiv, mi smo dugo imali nešto drugo", kazala je Medenica.

"Jesam za to da se provjerava znanje i da se sudije ocjenjuju... Ali ne mora svake tri godine, dovoljno je svakih pet", rekla je Medenica.

"Kao ključni izazov prepoznajem stare predmete", kazala je Medenica odgovarajući na pitanje Vesne Simović Zvicer.

Kazala je da neće više tolerisati da zbog toga što sudije ulaze nepripremljene u predmet, stranke u postupku preuzmu vođenje predmeta.

Tvrdi da je do sada, da se sa tim obračuna, sprečavao Zakon koji joj nije dozvoljavao da predsjednika suda u kom se to dešavalo pozove na odgovornost.

Da li je kaznena politika adekvatna, zanimalo je Pažina, tražeći da se Medenica posebno osvrne na sporazume o priznanju krivice.

Medenica je kazala da je razočarana time što tužioci zbog ocjenjivanja ne smiju da se žale na odluke, da je kaznena politika sada dobra, jer je nekada bilo 75 odsto uslovnih osuda, a sada je taj broj smanjen.

Član Savjeta Dobrica Šljivančanin pitao je kako komentariše promjenu pravnog stava, ali i to što Ustavni sud ukida odluke.

"Stav nije sveto pismo, već neka smjernica", kazala je Medenica.

Naglasila je da to nije njen, već pravni stav opšte sjednice:

"Ono što jeste fakat, da smo dugo tražili iskustva po drugim pravnim jurisdikcijama", kazala je Medenica.

Objasnila je da ne može Ustavni sud Crne Gore više od Evropskog suda, koji ne ukida odluke nego konstatuje povrede.

Vera Sekulić podsjetila je Medenicu da je na početku mandata obećala izgradnju palate pravde i pitala je zbog čega nije ispunila obećanje.

Medenica je objasnila da se od toga nije odustalo, ali da dijele sudbinu svih koji su u problemima zbog nedostatka novca.

Medenica je govorila i o Etičkom kodeksu i ponašanje sudija na društvenim mrežama.

Kazala je da ne smije da postoji arogancija predsjednika sudova, već da on mora sudije gledati prvo kao ljude, a onda sudije i starati se o njihovoj edukaciji i njihovim problemima.

"Predsjednik suda nije taj koji smije reći: 'Ja sam Bog i ja sam sve' . On je ništa bez sudija. Nebitni su mi vaši glasovi, ja sam satisfakciju dobila u jednoglasnoj podršci opšte sjednice", kazala je ona.

Medenicino izlaganje je trajalo sat i po.

Bonus video: