Pepeljare sklonili, kazne tek od septembra

Ugostitelji uglavnom hvale novi zakon, Inspekcija: Počećemo da kontrolišemo subjekte nakon roka od 30 dana
15161 pregleda 28 komentar(a)
Plaćanje takse biće dozvoljeno samo kazinima, Foto: Vesko Belojević
Plaćanje takse biće dozvoljeno samo kazinima, Foto: Vesko Belojević

Iako će inspekcija tek za mjesec moći da kažnjava građane i pravna lica zbog pušenja u zatvorenom prostoru, u velikom broju ugostiteljskih objekata juče je već bila zabranjena upotreba cigareta, a pepeljare sklonjene sa stolova.

U kafićima i restoranima u Podgorici, koje su “Vijesti” obišle, niko nije konzumirao duvanske proizvode.

Vlasnici ugostiteljskih objekata kazali su da razmišljaju na koji način da zadrže goste - pušače. Ipak, više ugostitelja pohvalilo je to što je usvojen novi zakon kojim se izričito zabranjuje pušenje u zatvorenim radnim i javnim prostorima.

Jovan Laušević iz podgoričkog kafića Škotski pab, “Vijestima” je kazao da podržava novi zakon i da se iskreno nada da će ga se svi pridržavati.

Iako je primjena Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda juče počela, inspekcija nije kontrolisala da li se puši u zatvorenim prostorima, kako javnim, tako i radnim.

“Subjekti imaju zakonski rok od 30 dana da prilagode poslovanje novom zakonu, tako da će inspekcija početi da kontroliše subjekte nakon isteka ovog roka”, kazali su “Vijestima” iz Uprave za inspekcijske poslove.

Sve je zbog zdravlja

Iz Ministarstva zdravlja juče su poručili da cilj zakona nije kažnjavanje i prikupljanje prihoda po osnovu kazni, nego zaštita zdravlja svih građana. Generalna direktorica Direktorata za međunarodnu saradnju i harmonizaciju propisa u Ministarstvu Slađana Pavlović, kazala je da je suština zakona to što je zabranjeno konzumiranje duvanskih proizvoda u zatvorenom javnom i radnom prostoru.

„Ono za šta je vladalo najviše interesovanje prethodnih dana jeste o ugostiteljskim objektima i mogućnosti konzumacije duvanskih proizvoda u njima. Naime, beskompromisno je zabranjeno pušenje u objektima ili djelovima ugostiteljskih objekata, kafića, restorana, gdje se služi hrana i piće“, naglasila je Pavlović.

Ona je rekla da postoji mogućnost da vlasnik odredi poseban dio prostora u kojem će se isključivo konzumirati duvanski proizvodi.

Podsjetila je da zakon propisuje obavezu označavanja te prostorije kao prostora u kojem je dozvoljeno pušenje, minimalnu površinu od deset kvadratnih metara, i maksimalnu površinu u odnosu na cjelokupan radni prostor - najviše 20 odsto radnog prostora.

„Ta prostorija mora biti izolovana tako da nije moguć protok duvanskog dima u ostali dio prostora i ne smije da bude namijenjena za prolaz u druge prostore. Predmetna prostorija takođe, mora da bude opremljena uređajima za ventilaciju, pepeljarama, protivpožarnim uređajima, prečišćavačima vazduha i slično“, navela je Pavlović, istakavši da u toj prostoriji neće biti dozvoljeno služenje pića ili hrane.

Evropa želi zemlje bez dima

Crna Gora je rekorder u Evropi po broju pušača, jer duvanske proizvode konzumira čak 34,5 odsto odrasle populacije. Još 18 odsto građana je nekad pušilo cigarete tokom života.

Od kancera pluća svake godine oboli 400 osoba, a preko 95 odsto tih slučajeva se javlja kao posljedica pušenja.

U posljednjem izvještaju Evropske komisije o napretku piše da Crna Gora treba da obezbijedi dalje usklađivanje sa pravnom tekovinom Evropske unije (EU) u oblasti zaštite zdravlja, posebno sa onima koje se odnose na kontrolu duvana.

Najstrože zakone u Evropi koje se odnose na zabranu pušenja imaju Velika Britanija, Irska, Grčka, Bugarska, Španija...

Konzumiranje cigareta u restoranima i barovima zabranjeno je u Italiji, Norveškoj, Litvaniji...

Parlament Austrije na posljednjem ljetnjem zasjedanju, baš kao i crnogorski, usvojio je odluku o zabrani pušenja u svim ugostiteljskim objektima koji će se primjenjivati od 1. novembra.

Švedska je krajem juna počela da primjenjuje još stroži zakon u odnosu na raniji iz 2005, kada je zabranjeno pušenje u barovima i restoranima. U toj zemlji sada je zabranjeno pušiti na otvorenom na nekim javnim mjestima, kao što su igrališta i bašte kafića.

Srbija sprema isti zakon, u Hrvatskoj pušačke zone u kafićima

Kada je riječ o regionu, Srbija slijedi instrukcije Svjetske zdravstvene organizacije i u ovoj godini Ministarstvo zdravlja uputiće ka Vladi zakon kojim se potpuno zabranjuje pušenje u zatvorenim javnim i radnim prostorima.

Bosna i Hercegovina još nije usvojila zabranu pušenja u kafićima i restoranima, kao i radnim prostorima. Hrvatska, članica EU, takođe zabranjuje pušenje u zatvorenim javnim prostorima.

Međutim, ugostiteljski objekti u kojima se služi samo piće, a koji ne mogu da ispune uslove za izgradnju posebne prostorije za pušenje, mogu u svom sastavu imati i pušačku zonu, odnosno dio kafića u kojem je dozvoljeno konzumiranje duvana.

U Albaniji je na snazi zabrana pušenja u zatvorenim objektima.

Bonus video: