PISA: Učenici u Crnoj Gori bolji samo od onih u Albaniji

Prosjek OECD-a je 494 boda, koliko ima i Velika Britanija, dok se naša zemlja nalazi na 54 mjestu
220 pregleda 33 komentar(a)
Gimnazija Slobodan Škerović, Foto: Zoran Đurić
Gimnazija Slobodan Škerović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 03.12.2013. 17:37h

Crnogorski učenici pokazali su blagi napredak u matematičkoj, čitalačkoj i naučnoj pismenosti u odnosu na ranije godine, ali se i dalje nalaze ispod prosjeka OECD-a, pokazali su rezultati PISA (Programme for International Student Assessment) 2012.

PISA mjeri stepen u kome su petnaestogodišnjaci savladali ključna znanja i vještine neophodne za učešće u modernom društvu, a u testiranju je učestvovalo 510000 učenika iz 65 zemalja. Osim testiranjem mjeri se matematička, čitalačka i naučna pismenost učenika. Kada je u pitanju Crna Gora, testirano je 4799 učenika iz 51 škole, odnosno iz svih srednjih i samo tri osnovne. Od ukupnog broja čak 71 odsto završilo je deveti razred osnovne škole, a 1887 učenika testirano je kompjuteru. najveći broj testiranih učenika sada pohađa četvorogodišnju srednju stručnu školu.

Prosjek OECD-a je 494 boda, koliko ima i Velika Britanija, dok se naša zemlja nalazi na 54. mjestu i za tri mjesta je bolja od Albanije

Prosjek OECD-a je 494 boda, koliko ima i Velika Britanija, dok se naša zemlja nalazi na 54. mjestu i za tri mjesta je bolja od Albanije.

Prosječno postignuće petnaestogodišnjaka iz čitalačke pismenosti na PISA testiranju 2012. godine je 422 boda, čime se ona nalazi na 53. mjestu. Crna Gora je u ovoj oblasti u odnosu na 2009. godinu napredovala za jedno mjesto u konačnom zbiru, ali se i dalje nalazi iza Hrvatske (34.), Slovenije (37.) i Srbije (45). Lošiji rezultat dobili su petnaestogodišnjaci iz Albanije, koja je zauzela 62. mjesto.

"U odnosu na ostvareni broj bodova, razlika u odnosu na prosjećan broj bodova OECD zemalja (496) i dalje je velika“, piše u preliminarnom izvještaju PISA 2012 za našu zemlju.

U odnosu na početak PISA testiranja u Crnoj Gori iz 2006. godine, učenici su napredovali za 30 bodova u čitalačkoj pismenosti.

"Ako imamo informaciju da je 38 poena jedna godina učenja onmda imamo da smo iz matematike popravili skor jedno polugodište, a kada je u pitanju čitalačka pismenost skoro godina je nadoknađena“, objasnio je direktor ispitnog centra Željko Jaćimović.

Naučna pismenost je oblast gdje smo 2006. godine imali bolje rezultate, a tada su prosječno naši studenti osvojili 412 bodova. Ipak, testiranje je pokazalo da je prosječan rezultat za 2012. godinu bio 410 bodova, čime smo se našli na 56. mjestu. Slovenija je jedina zemlja regiona koja je u ovoj oblasti, sa 514 bodova, bila bolja od OECD prosjeka koji ima Francuska sa 499 bodova.

"Ovo su učenici koji su samo treći ciklus završili po reformisanom školovanju i rezultat je malo bolji. Tek 2018. godine moći ćemo da upoređujemo stari i novi sistem obrazovanja“, kazao je Jaćimović dodajući da će to pokazati da li je reforma doprinijela osposobljavanju učenika za svakodnevni život.

Pomoćnica ministra prosvjete, Vesna Vučurović kazala je da poređenja nemaju za cilj takmičenja među zemljama jer su uslovi u različitim sistemima veoma različiti, ali mogu da pomognu u donošenju odluka. Ukazala je i na aspekt testiranja koji se tiče pravednosti obrazovanja, a odnosi se na mjeru u kojoj obrazovni sistem u nekoj zemlji uspijeva da svim učenicima, bez obzira na njihov socio-ekonomski status omogući jednake šanse da razviju čitalačku, matematičku i naučnu pismenost.

"Ovo su učenici koji su samo treći ciklus završili po reformisanom školovanju i rezultat je malo bolji. Tek 2018. godine moći ćemo da upoređujemo stari i novi sistem obrazovanja“

Istakla je da je za 13 odsto smanjen broj funkcionalno nepismenih učenika u odnosu na 2006. godinu. Vučurović je najavila da će na osnovu ovog istraživanja napraviti prijedloge i preporuke za intervenisanje u obrazovnom sistemu koje mogu podstaći brži razvoj ključnih kompetencija.

Najbolje rezultate ostvarili su učenici iz istočnoazijskih zemalja-iz Šangaja, sa 613 poena, zatim slijede srednjoškolci iz Singapura, Hongkonga, Tajpeha i Koreje, dok su najlošija postignuća pokazali učenici iz Perua.

Bonus video: