Pivu u 2013. posjetilo 34.600 turista

Turistička opranizacija Plužine učestvovaće na sajmovima turizma u regionu, zajedno sa TO Opštine Foča, u okviru projekta prekogranične saradnje
0 komentar(a)
rafting Piva, Foto: Rafting Montenegro
rafting Piva, Foto: Rafting Montenegro
Ažurirano: 27.01.2014. 09:55h

Opštinu Plužine u 2013. posjetilo je 34. 600 turista, od kojih je 27.600 bili rafteri.

Direktor lokalne Turističke organizacije Neđeljko Jovović kazao je da je povećano interesovanje turista za splavaranje uslovilo da broj raftera prošle godine, u odnosu na 2012, bude za oko 10 odsto viši.

"Procjenjujemo da je opštinu Plužine u 2013. godini posjetilo oko 7.000 gostiju, mimo onih koji su koristili usluge raftinga, i da je ostvareno oko 10.000 noćenja. Navedeni pokazatelji su za deset do 15 odsto veći nego prethodne godine", kazao je Jovović.

Povećani broj turista donio je i više novca pa je TO po osnovu naplaćene izletničke takse ostvarila prihod od 25.770 eura, što je za oko pet odsto više nego u 2012. godini.

"Po osnovu boravišne takse naplaćeno je 2.212 eura, što je za 49 odsto više nago u 2012. godini, dok su ostvareni prihodi po osnovu članskog doprinosa nekoliko procenata manji u odnosu na prethodnu godinu. Procjenjujemo da su prihodi koje su ostvarili pružaoci usluga takođe rasli u odnosu na godinu ranije", kazao je Jovović.

Dobrim rezultatima i uspješnoj sezoni, prema riječima Jovovića, doprinijelo je više faktora od kojih su najznačajniji rast interesovanja za „aktivne vidove odmora zasnovane na prirodnim ljepotama“, podizanje nivoa kvaliteta turističkih usluga i povećanje broja smještajnih kapaciteta.

Prošle godine TO je turističku ponudu Plužina predstavila na sajmovima turizma u Budvi, Beogradu, Pragu, Novom Sadu i Kragujevcu, pojačala promotivne aktivnosti putem štampanja i distribucije raznih promo materijala, ažurirala web sajt, organizovala i podržala turističko-promotivne manifestacije, učestvovala u projektima koji su od značaja za razvoj turizma.

I ove godine TO Plužine učestvovaće na sajmovima turizma u regionu, zajedno sa TO Opštine Foča, u okviru projekta prekogranične saradnje, izradiće Strategiju za razvoj turizma u Plužinama do 2020. godine, a štampaće i kvalitetan poslovno-turistički vodič.

"Učestvovaćemo u pripremi i implementaciji projekata prekogranične saradnje od značaja za razvoj turizma, a organizovaćemo i manifestacije turističko-promotivnog karaktera od kojih po značaju izdvajamo kajakašku regatu na Pivskom jezeru i Biciklistički maraton Kraljevo-Plužine u junu", kazao je Jovović.

Bonus video: