Plaćene kazne potvrda pukotina na pisti u Tivtu

URA, kroz slobodan pristup informacijama, tražila preko 30 akata od Agencije i Aerodroma. Zahtijevaju odgovor na pitanje da li su putnici bezbjedni
3374 pregleda 8 komentar(a)
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković

Građanski pokret URA juče je od Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV) i Aerodroma Crne Gore zatražio, između ostalog, dokumenta o sanacijama piste u Tivtu, ali i dokaze o uplati novčane sankcije koju je ACV izrekla tom preduzeću zbog neispunjavanja njihovih naloga.

GP URA je juče i Agenciji i Aerodromima dostavila zahtjeve za slobodan pristup informacijama, kojima traže više od 30 akata o pitanjima bezbjednosti vazdušnog saobraćaja i stanja piste tivatskog aeorodroma.

Od Dragana Đurovića, direktora Agencije, traženo je i da garantuje bezbjednost slijetanja i vazdušnog saobraćaja na Aerodromu Tivat. Iz URA su od Đurovića zahtijevali i da odgovori na pitanje da li je rukovodstvo Aerodroma, nepoštovanjem Izvještaja Agencije i nepreduzimanje korektivnih mjera, kako je to zahtijevano izvještajem ACV iz marta prošle godine, dovelo u pitanje bezbjednost putnika i zaposlenih u toj vazdušnoj luci.

“Smatramo da čitava javnost treba da se zabrine zbog neodgovornog ponašanja rukovodstva Aerodroma CG, ali i zbog činjenice da je Agencija prije dva dana u izjavi za medije potvrdila da već godinu dana ništa nije preduzeto da se saniraju oštećenja i isprave nepravilnost iz njihovog Izvještaja i da su zbog toga izrekli nekoliko novčanih kazni Aerodromima”, kazao je “Vijestima” Zoran Mikić, izvršni direktor GP URA. URA je prije dva dana medijima predstavila dokument ACV koji, kako tvrde, svjedoči o ugroženoj bezbjednosti, kako domaćih tako i inostranih državljana koji putuju preko aerodroma u Tivtu. Dokument na 10 strana je sačinila ACV u martu 2018. godine. Izvještaj je, prema navodima iz URA, bio tajan dok ga javnosti nisu predstavili iz te partije prije dva dana.

U izvještaju ACV se, kako su kazali iz URA, pored ostalog navodi da je pista na tivatskom aerodromu u jako lošem stanju, da je u svakom trenutku moguće njeno pucanje, te da to za posljedicu može da ima i pucanje pneumatika i moguće izlijetanje vazduhoplova sa poletno-sletne staze. Dodatno, u pitanje se dovodi i sigurno kretanje i parkiranje vazduhoplova na platformi tivatske vazdušne luke.

Reagujući na te navode, direktor Aerodroma CG, Danilo Orlandić, poručio je prije dva dana da sigurnost na Aerodromu Tivat nikada nije bila ugrožena. Kazao je da su Aerodromi “pod konstantnom kontrolom međunarodnih i domaćih vazduhoplovnih vlasti, koje imaju pravilo nulte tolerancije u slučaju ugrožene sigurnosti odvijanja vazdušnog saobraćaja”.

Rekao je i da su navodi GP URA “pokušaj kompromitacije države Crne Gore i ugrožavanje njene rastuće ekonomije” i najavio da će podnijeti prijave protiv predstavnika te partije. Međutim, Orlandić je i sam saopštio da stvaranje pukotina na pisti površine preko 100.000 kvadrata “nije moguće spriječiti” i najavio da će pitanje - “uskoro biti riješeno”. Iz ACV su TV Vijesti potvrdili navode GP URA da se na saniranju piste tivatskog aerodroma hitno mora nešto uraditi. Kazali su i da su u prethodnom periodu izrekli nekoliko novčanih kazni zbog nepostupanja kojeg je izrekao njihov inspektor u vezi sa nepravilnostima konstatovanim u izvještaju iz marta prošle godine.

Opslužili preko 64 hiljade putnika

Aerodrom Tivat je tokom prva tri mjeseca ove godine opslužio 64.843 putnika, što je 9,1 odsto bolji rezultat nego u prvom kvartalu prošle godine. Rast prometa u odnosu na rezulat ostvaren u istom mjesecu lani, postignut je tokom sva tri mjeseca prvog kvartala 2019.

U januaru, kada je zablježen promet od 21.080 putnika, rast je iznosio 6,2 odsto; u februaru je bilo 16.900 putnika (rast preometa 2,2 odsto), dok je posebno dobar rezultat ostvaren u maju, kada je kroz terminalnu zgradu prošlo 26.863 putnika, što je rast od 16,4 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Aerodrom Tivat kontinuirani rast prometa u odnosu na uporedne periode bilježi već 25 mjeseci za redom.

Bonus video: