Plav: Maloljetnik mučio psa, a snimak objavio na mrežama?

Lokalno tužilaštvo nije našlo ništa sporno u njegovom ponašanju
33201 pregleda 13 komentar(a)
Kadar iz snimka, Foto: Screenshot
Kadar iz snimka, Foto: Screenshot

Nevladina organizacija “Arka Montenegro” podnijela je krivičnu prijavu protiv maloljetnog D.R. iz Plava zbog sumnje da je počinio krivično djelo ubijanje i mučenje životinja.

U prijavi, u koju su “Vijesti” imale uvid, navode da je D.R, “uz prisustvo još nekih lica”, dva velika psa rase azijat ili kangal, namjerno pustio na manjeg, psa mješanca.

“U namjeri da ti psi rastrgnu bespomoćnu životinju”, navodi se, pored ostalog, u prijavi “Arke”, koju potpisuje izvršna direktorica Darinka Ljubiša.

Ta organizacija za zaštitu životinja iz Budve prijavu je dostavila Upravi policije, Savjetu za građansku kontrolu rada policije i Vrhovnom tužilaštvu.

Iz NVO “Arka Montenegro” u prijavi dodaju i da je događaj snimljen, da je D.R. snimak objavio na društvenim mrežama Instagram i Tik-tok, “da bi ga ubrzo zatim i uklonio i ugasio profil”. Više korisnika društvenih mreža, međutim, prije gašenja preuzelo je sporni snimak i fotografije sa profila D.R. Snimak i fotografije dostavljeni su policiji uz krivičnu prijavu koju je podnijela ta NVO.

“Prema našoj procjeni, radi se o mlađem licu, koje raspolaže i vatrenim oružjem, što se da vidjeti na profilnoj slici sa društvene mreže”, navodi se u prijavi “Arke”.

Iz te NVO su od nadležnih tražili zatvorsku kaznu za počinica, kako bi “presuda imala, ne samo represivni efekat prema konkretnom izvršiocu, već i preventivni efekat na čitavu zajednicu”.

O događaju iz Plava organizacije za zaštitu životinja informisao je pokret “Levijatan” iz Srbije, kojem su korisnici društvenih mreža uputili snimke.

Savjet za građansku kontrolu rada policije uputio je juče i hitan zahtjev Upravi policije i direktoru Veselinu Veljoviću. Uz fotografije i video koji su uputili i iz NVO “Arka”, Savjet je Upravi policije dostavio i drugi snimak sa Tik-tok profila D.R., na kojem se vidi da jedno lice sa visine baca kamen na životinju.

“Crnogorska policija primila je više prijava građana i NVO iz zemlje i regiona, uključujući i pokret ‘Levijatan’, povodom mučenja i zlostavljanja pasa u opštini Plav. Po službenoj dužnosti, po zahtjevu civilnog društva, postupanje policije i primjenu policijskih ovlašćenja prati nadležno državno tijelo - Savjet za građansku kontrolu rada policije. Prema najnovijim informacijama iz Savjeta, službenici Odjeljenja bezbjednosti Plav uspješno su identifikovali lica sa snimaka i fotografija i čekaju na dalja uputstva iz Osnovnog državnog tužilaštva (ODT)”, piše u zahtjevu kojeg je u ime Savjeta Upravi policije uputio predsjednik Aleksandar Saša Zeković.

Iz plavske policije kazali su da su i druga dva aktera događaja maloljetnici, a da je jedan od njih dijete. Dobili su i obavještenje ODT u tom gradu.

“Završena su postupanja policije u predmetnom događaju, predmet je dostavljen ODT u Plavu, koji se, nakon prikupljenih obavještenja i dostavljenog video zapisa, izjasnio da u radnjama prijavljenog i drugih lica nema elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, navodi se u obavještenju Džemala Šabotića, načelnika Odjeljenja bezbjednosti u Plavu.

Dodaje se i da su provjerili navode u vezi sa oružjem sa profilne fotografije D.R. i da je u pitanju “svadbarski pištolj”.

Slučaj mučenja životinja u Plavu osudili su iz više nevladinih organizacija za zaštitu životinja.

“Pozivamo ODT u Plavu da ne podlegne pritiscima lokalne sredine i da kroz odgovarajuće tužilačke aktivnosti ne prihvati sračunatu i smišljenu odbranu da se radi o spontanom događaju, jer se ista lica na osnovu objava na društvenim mrežama dovode u vezu i sa ranijim primjerima zlostavljanja i mučenja životinja”, navodi se u pismu te NVO, koje potpisuje izvršna direktorica Daliborka Rešetar.

"Ista lica dovode se u vezu sa ranijim primjerima zlostavljanja i mučenja životinja"
"Ista lica dovode se u vezu sa ranijim primjerima zlostavljanja i mučenja životinja"(Foto: Screenshot)

Prema Krivičnom zakoniku Crne Gore, za krivično djelo ‘ubijanje i mučenje životinja i razaranje njihovog staništa’ predviđena je novčana ili kazna zatvora do jedne godine.

Bonus video: