Pljevaljska džamija slavi 450 godina

Husein pašina džamija u Pljevljima, jedan je od najznačajnijih kulturno-istorijskih i vjerskih objekata
1519 pregleda 2 komentar(a)
Husein pašina džamija u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Husein pašina džamija u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

U prvoj polovini juna u Pljevljima će biti obilježena 450 godišnjiica od izgradnje Husein pašine džamije u Pljevljima, jednog od najznačajnijih kulturno-istorijskih i vjerskih objekata u Crnoj Gori.

Islamska zajednica 8. i 9. juna organizovaće dvodnevni naučni skup na temu: „Husein paša Boljanić i njegove zadužbine - u povodu 450. godišnjice Husein pašine džamije u Pljevljima“.

Član organizacionog odbora Jakub Durgut kazao je da će naučni skup imati međunarodni karakter, uz učešće istoričara iz Crne Gore, BiH, Srbije, Hrvatske i Turske.

„Pored naučnog skupa planirana je izložba minijatura Kurana iz 1579. godine koji se čuva u Husein pašinoj džamiji i na kraju akademija na kojoj bi se dodijelile zahvalnice donatorima i zaslužnim pojedincima koji su pomogli restauraciju džamije 2006. i 2007. godine“, rekao je Durgut.

Husein pašina džamija je sagrađena 1569. godine, a zadužbina je Husein paše Boljanića, hercegovačkog sandžakbega rođenog u pljevaljskom selu Boljanići. Njemu je visoki položaj omogućio da u Pljevljima podigne džamiju kao svoju zadužbinu rodnom kraju. Husein pašina džamija, jedan od najvrednijh spomenika orjentalne kulture na Balkanu zidana od tesanog kamena, sa minaretom visokim 42 metra.

Pretpostavlja se da je graditelj džamije je neimar Hajrudin koji je sagradio I most u Mostaru. Husein pašina džamija doživjela je dvije značajnije restauracije, prvu 1888. i 2006/2007 godine kada je urađena temeljna sanacija.

Posljednjom restauracijom Husein pašinoj džamiji je vraćen prvobitni i autentični izgled.

Bonus video: