Pljevlja: Tim za zaštitu i spašavanje donio nove mjere

Predsjednik Opštine Igor Golubović koji je i rukovodilac Opštinskog tima pozvo je građane da pokađu najveći nivo odgovornosti kroz sprovođenje preventivnih mjera
2655 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Goiran Malidžan
Sa sastanka, Foto: Goiran Malidžan

Tim za zaštitu i spašavanje Opštine Pljevlja donio je na današnjem sastanku odluku o preduzimanju dodatnih mjera u cilju povećanja i intenziviranja preventivnih aktivnosti na teritoriji Opštine Pljevlja

"Imajući u vidu novonastalu situaciju povodom potvrđivanja 14 slučajeva oblijevanja od koronavirusa u Crnoj Gori i konstatacija direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore, da raste broj zaraženih osoba, ukazuje na to da se epidemija širi u Crnoj Gori. Ta činjenica ukazuje na to da mi kao društvo u cjelini nismo poštovali sve ono što je preporučeno odnosno da nismo poštovali sve donesene mjere na suzbijanju širenja i sprečavanju prenošenja koronavirusa. Na sastanku je konstatovano da nema mjesta za paniku, i da državni i opštinski organi daju sve od sebe da odgovore nametnutim izazovima, ali i da posebna odgovornost leži na svima nama kao građanima, komšijama, rođacima i prijateljima. Opštinski tim za zaštitu i spašavanje konstantno prati razvoj situacije kako bi i na taj način dali doprinos primjeni preventivnih mjera protiv širenja pandemije koronavirusa, ali i podizanja nivoa spremnosti za eventualno povećanu potrebu za davanje podrške zdravstvenim institucijama u borbi i liječenju bolesnika zaraženih virusom” navodi se u saopštenju Opštinskog tima. .

Predsjednik Opštine Igor Golubović koji je i rukovodilac Opštinskog tima pozvo je građane da pokađu najveći nivo odgovornosti kroz sprovođenje preventivnih mjera.

„,Tražim i molim građane Pljevalja, bez obzira na status, političku ili nacionalnu pripadnost, jer jednako dijelimo odgovornost prema novonastaloj situaciji koja ugrožava zdravlje čitave nacije, da je neophodno da svi zajedno u narednom periodu pokažemo najviši nivo odgovornosti kroz sprovođenje preventivnih mjera, naročito u poštovanu socijalne distance, boravka na otvorenom prostoru, boravka djece van zatvorenih prostorija, socijalnih okupljanja, posjeta i sprovođenja ustaljenih navika i specifičnih običaja“ naglasio je predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović i rukovodilac Opštinskog tima.

Opštinski tim je donio niz zaključaka koji će biti pretočeni u naredbe, tamo gdje je za njihovo sprovođenje odgovornost na lokalnom nivou, kao i dodatno dati podršku sprovođenju odluka sa nacionalnog nivoa.

Na sastanku su donijete sledeće Odluke:

1.Opština Pljevlja je Ministarstvu zdravlja Crne Gore dala predlog za određivanje lokacija za karantin u našoj opštini. Karantin je predviđen na lokaciji vojnog stacionara koji raspolaže sa 23 kreveta odnosno opremljen je sa svim neophodnim sadržajima definisanim Pravilnikom o određivanju lokacije za karantin.

Za ovu namjenu u slučaju potrebe Opština Pljevlja je naložila nadležnim organima da izvrše pregled i objekta Dom vojske i objekta Crvenog krsta ako za to bude bilo potrebe. Takođe će Opština uputiti poziv lokalnim hotelima radi ustupanja njihovih kapaciteta za ove svrhe.

2.Rad mlječne pijace će biti nastavljen u ograničenom vremenskom intervalu uz primjenu svih zdravstveno sanitarnih mjera, dok će rad dijela pijace za prodaju na tezgama osim zelene biti obustavljen.

3.Obustavlja se mogućnost korišćenja trim staze u parku, dječijih i sportskih igrališta u gradu. Za sprovođenje ove mjere će biti istaknuta vidljiva obavještenja na pomenutim lokacijama, a za sprovođenje ovih mjera staraće se Komunalna policija.

4.Rad kapele se svodi na sprovođenje procedure sahranjivanja u krugu porodice i bez sprovođenja običaja primanja saučešća u Kapeli.

5.Posao na dezinfekciji i čišćenju javnih površina, pristupnih staza i mjesta za čekanje u prodavnicama, bankama i poštama kao i mobilijarna javnim i parkovskim površinama, će biti intenziviran, a za sprovođenje ovih mjera će se starati doo Čistoća u saradnji sa doo Vodovod.

6.Nastavlja se rad gerantodomaćica uz maksimalnu primjenu mjera zaštite, a svim starijim licima,kojima je preporučeno da ne izlaze, će biti dostavljene osnovne životne namirnice, putem službe zaštite i spašavanja kao i Crvenog krsta i volontera.

7.Opština je organizovala izradu dodatnih količina maski za zaštitu.

8.Opština će od ponedeljka uspostaviti call centar na koji će se primati i davati sve informacije u vezi sa trenutnom situacijom uključujući i prijave volontera, kao i potrebne pomoći za domaćinstva koja ne mogu da organizuju dobavljanje hrane, lijekova i ostalih potreba.

9.Sve aktivnosti na radu volontera će sprovoditi Crveni krst i sve organizacije koje okupljaju volonteresu dužne da da uspostave kontakt za Crvenim Krstom.

Bonus video: