Poboljšano stanje na požarištima u Tivtu: "Super puma" odradila posao

Helikopter opremljen podvjesnim protivpožarnim vedrom kapaciteta 2.000 litara, uzimao je morsku vodu kod Ostrva cvijeća i odmah je potom izručivao na obližnje požarište, navođen od strane komandira Službe zaštite i spašavanja Opštine Tivat Zorana Barbića
133 pregleda 0 komentar(a)
švajcarski helikopter, Tivat požar
švajcarski helikopter, Tivat požar
Ažurirano: 19.07.2017. 18:22h

Stanje na aktivnim požarištima u tivatskoj opštini večeras oko 19 sati bilo je mnogo bolje nego prethodnog dana.

Nakon višesatne intervencije švajcarskog transportnog helikoptera tipa "AS-332 super puma", gotovo je potpuno neutralizovan i najproblematičniji požar na liniji Topliš-Solila-Klačina, koji je u jutarnjim satima prijetio tamošnjem postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda, odnosno izvorištu na Toplišu.

Helikopter opremljen podvjesnim protivpožarnim vedrom kapaciteta 2.000 litara, uzimao je morsku vodu kod Ostrva cvijeća i odmah je potom izručivao na obližnje požarište, navođen od strane komandira Službe zaštite i spašavanja Opštine Tivat Zorana Barbića.

"Helikopter je bacio oko 30 tura vode i bio je vrlo efikasan jer je u prosjeku između dvije "vodene bombe" prolazilo po oko tri minuta. Zahvaljujući tome požar je na ovom prostoru sveden na najmanju moguću mjeru i samo se na još desetak mjesta dimi u gustoj šikari, tako da očekujem da sjutra i definitivno uz pomoć helikopetra, ovaj požar i ugasimo", kazao je "Vijestima" oko 19 sati Barbić dodajući da je stanje danas bilo povoljno i na dijelu požarnog fronta od Granovca prema Đuraševićima i Plavom horizontu, pa vatra nigdje nije ugrožavala naselja ili infrastrukturne objekte.

Tivatski i dobrovoljni vatrogasi iz Krtola zato su se dijelom svojih snaga i danas značajno angažovali da pomognu kolegama iz Herceg Novog na novskom dijelu Luštice gdje je situacija bila mnogo nepovoljnija, a cijeli dan požare na brdu Obosnik i oko sela koja gravitiraju tom dijelu poluostrva gasio je veliki ukrajinski protivpožarni avion "Antonov An-32P".

Ipak,uprkos ogromnom trudu vatrogasaca Aerodroma Tivat koji su u toj vazdušnoj luci opsluživali i vodom punili dva tanka "Antonova" ukupnog kapaciteta 8.000 litara vode, kao i trudu Aerodromske kontrole letjenja da protivpožarnom avionu najbrže moguće "raščiste put" kroz gust redovan aviosaobraćaj na prilazima tivatskoj vazdušnoj luci, vrijeme trajanja rotacija ukrajinskog AN-32P bilo je gotovo duplo duže od očekivanih prosječnih oko 15 minuta između slijetanja i ponovnog polijetanja.

Stoga su njegove velike "vodene bombe" na požarišta oko Obosnika padale u prosjeku svakih 30 do 40 minuta, ali je uprkos tome pojava i dejstvo ovog aviona značajno danas olakšala gasiteljima na terenu borbu sa vatrenom stihijom koju oni vode već četvti dan.

Barbić je naveo da će tokom noći na požarištima u tivatskoj opštini ostati da dežura oko 60 vatrogasaca i dobrovoljaca koji su se i danas javljali da pomognu gasiocima.

On je ekipu vatrogasaca iz Bijelog Polja koja je provela dva dana na ispomoći u Tivtu večeras poslao nazad, a danas će to vjerovatno učiniti i sa ekipama vatrogasaca iz Rožaja i Plava koje takođe već dva dana pomažu Tivćanima i Krtoljanima.

Brojne bokeljske firme, NVO i pojedinci i danas su nastavili da pomažu akciju gašenja najvećeg požara koji je zadesio ovo područje u posljednjih 30 godina, stavljajući na raspolaganje ljudstvo, mehanizaciju, gorivo, vozila i šaljući vatrogascima novu sitnu opremu - obuću, vatrogasna crijeva, mlaznice, hranu, vodu za piće ili obezbjeđujući smještaj za ispomoć koja je došla sa sjevera Crne Gore, odnosno inostranstva. Ogroman doprinos i pomoć vatrogascima svijim ljudstvom i opremom, danas i prethodnih dana pružile su i ekipe Komunalnog preduzeća i Vodovoda Tivat.

Naselja nijesu ugrožena

Barbić je oko 15 sati kazao je da je stanje na požarištima u tivatskoj opštini pod kontrolom i da vatra trentno ne ugrožava naseljena mjesta, niti infrastrukturne objekte.

U gašenje se uključilo i protivpožarni avion "Antonov", a helikopterom BEL 212 MUP-a Crne Gore, Bardić je jutros iz vazduha obišao kompletan teren i nakon toga rasporedio vatrogasce na terenu da na najbolji načn odgovor trenutnoj situaciji na požarištu.

Organizacija žena Tivat danas je na terenu uz veliku zahvalnost za njihove napore poslala i donaciju od 120 sendviča, te sokove i mlijeko.

Inače, situacija je povoljnjija i što se aero zagađenja tiče jer je danas koncentracije dima i pepela u vazduhu nad Tivtom osjetno manja, nego što je to bio slučaj juče.

Potrošeno 2.100 m3 vode za gašenje požara

Od nedelje 16. jula, od kada su počeli požari, do sada ukupno je potrošeno više od 2 100 m3 vode za gašenje požara.

"Napominjemo da požari još nisu ugašeni tako da očekujemo značajne dodatne količine utrošene vode. Ekipe DOO Vodovod i kanalizacija Tivat danonoćno su na terenu svo vrijeme trajanja požara gdje se ulažu maksimalni napori da se sistem održi u funkcionalnom stanju, pogotovo odvojak „Kružni tok“, odakle se snabdjeva požarno područje vodom iz Regionalnog vodovod, preko cjevovoda DN 450 PEHD. Takođe, ekipe DOO ViK-a Tivat sa svojim CANAL JET vozilom učestvuju u gašenju požara na lokaciji Solila, s obzirom da se na toj lokaciji nalazi pumpna stanica „Topliš“ koja je jedina djelimična alternativa za snabdjevanja toga područja ukoliko dođe do havarije na gore pomenutom cjevovodu kao i glavna pumpna stanica kanalizacije SOLILA. Zavisno od lokacije požara maksimalne količine vode su usmjeravani prema požarnom području što je svjesno podrazumjevalo smanjivanje pritiska na pojedinim lokacijama, naprimjer naselje Krašići", navodi se u saopštenju ViK Tivat

Pomoć tivatskih kompanija

Tivatske kompanije nastavljaju da na razne načine podržavaju gašenje velikih požara koji danima bukte u okolini tog grada.

Tako je kompanija Luštica Development pripadnicinma Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Krtoli" iz Radovića juče poklonila deset pari specijalnih vatrogasnih čizama iz svog magacina, a kod kompanije Vatropromet iz Podgorice naručeno je još 30 pari čizama koje će biti isporučene u nakraćem roku.

Luštica development obezbijedila je i određenu količinu novih vatrogasnih cijevi i mlaznica za DVD "Krtoli" dok je ponuđena i usluga smještaja i ishrane za pripadnike vatrogasnih jedinica sa sjevera koje su poslate na ispomoć.

Dio zasposlenih u Luštici Development samoinicijativno se priključo gasiocima na terenu, a u centrali kompanije u Radovićima postavljena je i posebna kutija za prikulpljanje novčanih donacija za kupovinu opreme vatrogascima.

Kompanija Porto Montenegro već par dana besplatno snadbijeva gorivom vatrogasna vozila, a jedno svoje terensko vozilo privremenmo je ustupila tivatskoj policiji.

Porto Montenegro je obezbijedio i smještaj za posadu i tehničko osoblje ukrajinskog protivpožarnog aviona "Antonv".

Bonus video: