Sječa čempresa u Baru: Građani himnom protiv testera

Građani Bara su nedjeljama vodili borbu za spas čempresa i držali straže kako bi zaštitili drveće
20900 pregleda 57 komentar(a)
Sječa čempresa u Baru, Foto: Čitalac "Vijesti"
Sječa čempresa u Baru, Foto: Čitalac "Vijesti"
Ažurirano: 17.01.2019. 08:24h

Barska policija iznijela je nekoliko građana koji su se pobunili protiv sječe čempresa u Baru.

Trojica učesnika građanskih protesta odvedeni su u stanicu barske policije gdje su, prema policijskim navodima "trebali da daju izjave u svojstvu građana".

Ispred zgrade barske policije jutros se okupilo 30-ak građana, rođaka, prijatelja trojice privedenih mladića, od kojih je jedan učenik barskee gimnazije.

Među građanima su i profesori barskih škola.

Mladići su pušteni nakon davanja izjava, i dočekani aplauzima građana.

Stevo Martinović, Bojan Rukavina i Uroš Pajović kazali su novinarima da su u policiju odvedeni zato što su pružali pasivan otpor policijskim službenicima, da su policajci prema njima postupali korektno te da su unutar ograđenog djela mirno protestovali protiv sječe čempresa.

Zbog neposjedovanja ličnih isprava u stanici je bio i Blažo Marinović koji je takođe pušten nakon davanja izjave.

Na gradilištu je prisutan veliki broj pripadnika policije.

Građani su ispred ograde gradilišta paljenje motornih testera, dočekali povicima "UA" i pjevanjem nacionalne himne.

Jutros rano, oko šest ujutru, počela je sječa čempresa ispred barske gimnazije.

Višedecenijska stabla se uklanjaju da bi se gradio vrtić na tom mjestu.

Građani Bara su nedjeljama vodili borbu za spas čempresa i držali straže kako bi zaštitili drveće.

Peticiju je potpisalo više hiljada građana, ali su gradske vlasti ostale nijeme.

Do osam sati već je bilo oboreno skoro 20 stabala.

Policajci su jutros legitimisali građanske aktiviste koji su se okupili u ograđenom djelu dvorišta i prema njihovim navodima kazali da "odluče kako će da li da nastave proteste ili ne", a da će nakon toga oni "pristupiti izvršenju".

Oko 8:30 unutar radilišta je bilo 15-ak aktivista a oko ograde se okupljaju građani dok radnici nikšićkog "konzorcijuma" nastavljaju sječu čempresa.

Jutros se desilo ono čega su se učesnici protesta protiv sječe čempresa najviše pribojavili, iskorišten je zimski raspust kada u školi nema učenika, kako bi se počelo sa sječom.

Predstavnik izviđača radova rekao je "Vijestima" da su radnici "Konzorcijuma" preduzeća iz više gradova, počeli sa sječom oko 7:15, "shodno svim dobijenim i pribavljenim dozvolama", te da je plan da se posječe 80 do 90 stabala.

Okupljeni građani su protestovali na navode da je sječa počela u 7:15, ukazujući d aje već tada bilo posječenih stabala unutar školskog dvorišta.

Na licu mjesta su i službenici CB Bar.

Iz policije "Vijestima" je nezvanično rečeno da su građani ovoga puta legitimisani, a da će naredni put biti privedeni, "pružićemo asistenciju ako nas budu zvali izvođači", uz navode da se građani ovog momenta nalaze tamo gdje im nije mjesto zbog izvođenja radova.

Podršku okupljenim građanima dali su na svoj način i učesnici stručnog seminara "Razvoj kritičkog mišljenja" za nastavnike barskih osnovnih škola, koji svoju radionicu drže u amfiteatru unutar ograđenog dijela dvorišta, pored posječenih čempresa.

Bonus video: