Počeli radovi na obnovi stare vodenice u nikšićkoj Župi

Rekonstrukcija se realizuje preko programa Akademija održivosti koji se sprovodi u okviru regionalnog projekta “Uključi se i utiči: Razvoj filantropije za jače civilno društvo” koji implementira SIGN mreža fondacija iz zemalja jugoistočne Evrope, uz podršku Evropske unije i Balkanskog fonda za demokratiju
1071 pregleda 0 komentar(a)
Počela obnova, Foto: NVO Župa u srcu
Počela obnova, Foto: NVO Župa u srcu

Dragan Korać, iz nikšićke Župe, sedamdesetih godina učestvovao je u obnovi vodenice u selu Bjeloševina, u Župi. Sada je ponovo jedan od onih koji su riješili da vodenici, za koju mještani tvrde da je nastala u 19.vijeku, vrate stari sjaj. Korać se sjeća da je ispred vodenice nekad bilo i po dvadesetak tovara sa konjima koji su čekali red da samelju žito.

“Danas je žita manje, ali rekonstrukcijom želimo sačuvati tradiciju i objekat otvoriti za razvoj turizma u ovom lijepom dijelu Župe. Zato nam je namjera da vodenicu, koja je bila prepuštena zubu vremena, zaštitimo od propadanja, a biće dodat i jedan sprat. Cilj svih nas je da objekat do kraja godine bude ,stavljen pod krov'. Nadamo se da će još biti ljudi dobre volje koji će pomoći da se ovaj objekat i mjesto koje ga okružuje pretvore u prostor prijatan za boravak i odmor”, kazao je Jovo Radulović iz NVO “Župa u srcu”.

Radovi na vodenici
Radovi na vodenici(Foto: NVO Župa u srcu)

Pomenuta organizacija je zajedno sa mještanima i Fondom za razvoj Župe inicirala obnovu stare vodenice. Rekonstrukcija se realizuje preko programa Akademija održivosti koji se sprovodi u okviru regionalnog projekta “Uključi se i utiči: Razvoj filantropije za jače civilno društvo” koji implementira SIGN mreža fondacija iz zemalja jugoistočne Evrope, uz podršku Evropske unije i Balkanskog fonda za demokratiju. U Crnoj Gori, projekat realizuje Fond za aktivno građanstvo.

“Ove sedmice, preko Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i projekta IFAD, počinje i asfaltiranje puta koji je nedavno probijen ka vodenici, ali i brojnim plodnim poljoprivrednim imanjima koji se nalaze tik uz Gračanicu”, kazao je Radulović.

Bonus video: