Podgorica će dobiti Trg Argentina, Ankarski bulevar, Kolovrat i Evropsku ulicu

Odbornica u Skupštini Glavnog grada, Tijana Vidaković, kazala je da je taj predlog determinisan tradicijom i modernim tokovima
1711 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada SO Podgorica, Foto: Boris Pejović
Zgrada SO Podgorica, Foto: Boris Pejović

Podgorica će dobiti Trg Argentina, Ankarski bulevar, Kolovrat i Evropsku ulicu, odlučili su odbornici u Skupštini Glavnog grada.

Iz PG biroa su kazali da su odbornici u Skupštini Glavnog grada danas usvojili Odluku o određivanju naziva trga i ulica u Podgorci, na predlog Savjeta za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova.

Tom Odlukom definisano je da na području mjesne zajednice Nova Varoš trg koji se nalazi sa južne strane Gradskog stadiona i graniči sa Bulevarom Ivana Crnojevića sa južne i ulicom 19. decembra sa istočne strane, dobije naziv Trg Argentina.

„Radi se o javnom prostoru površine 4,7 hiljada metara kvadratnih. Crnogorski iseljenici su počeli da naseljavaju Argentinu još početkom 19, a najintenzivnije početkom 20. vijeka“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da u Argentini živi više od 40 hiljada crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka, odnosno to je druga crnogorska zajednica po brojnosti u svijetu, a uglavnom su naseljeni u provincijama Ćako i General Madariaga.

Odlukom je predviđeno da se na području mjesne zajednicke “1. maj” produžetak ulice Ljubljanske od raskrsnice sa ulicom Ljubomira Rašovića do ulice Cetinjske, u dužini 300 metara nazove Ankarski bulevar, po glavnom gradu Turske i administrativnom centru provincije Ankara u regiji Centralna Anadolija, u čijem elitnom dijelu se nalazi ulica pod nazivom Podgorica.

Na području mjesne zajednice “Dajbabe”, ulica koja se prostire od bulevara Vojislavljevića kod mosta na Morači, na jug i jugoistok, lijevom obalom rijeke Morače do raskrsnice sa Ulicom Evropska, u dužini od oko 450 metara dobija naziv Kolovrat, prema nekadašnjem nazivu za lijevu i desnu obalu Morače između Dajbaba i Donje Gorice.

Ulica koja se prostire od Bulevara Vojislavljevića na jug do Ulice Kolovrat, u dužini od oko 400 metara dobiće naziv Evropska ulica.

Odbornica u Skupštini Glavnog grada, Tijana Vidaković, kazala je da je taj predlog determinisan tradicijom i modernim tokovima.

“Upravo zbog svih različitosti koje postoje i stvaraju koherentnu cjelinu, smatram da taj prijedlog na indirektan način predstavlja vid očuvanja nacionalnog identiteta. Na taj način stvara se neraskidivi spoj tradicije i modernih tokova, ali i svih dostignuća koja brojimo zahvaljujući našoj politici i nepokolebljivom evropskom putu”, istakla je Vidaković.

Bonus video: