Podgorica: Rat za parking u centru grada

“Intervencije 'pauka' na tako malom i tijesnom parkingu nijesu moguće, a i da jesu, ne bih zvao nadležne, potrebno nam je dugoročno rješenje problema”
133 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2014. 15:05h

Stanari zgrade u Karađorđevoj ulici, među kojima ima starih i bolesnih, već duže vrijeme vode pravi “rat” sa zaposlenima u obližnjim institucijama i sa drugim građanima koji im redovno “kradu” slobodna mjesta na parkingu ispred zgrade.

Na jedinom besplatnom parkingu u centru grada automobile, osim stanara, parkiraju službenici okolnih institucija, policajci, rodbina i prijatelji okrivljenih u sudskim procesima, gosti obližnjih kafića i mnogi drugi.

U namjeri da uštede koji euro, neki se i bezobzirno parkiraju i često i blokiraju izlaz sa parkinga, pa nijesu rijetkost ni verbalni i fizički sukobi.

Neprijatnost je nedavno doživjela i nepokretna penzionerka Radomirka Božović, koju su, zbog gužve na parkingu, članovi porodice bezuspješno pokušavali da prevezu do Hitne pomoći.

Problem više nego očigledan: Damjanović (FOTO: Vesko Belojević)

Ona tvrdi da često mora da ide kod ljekara i da joj treba sat vremena da stigne do njega, iako živi u centru grada.

Njen suprug, Veselin Božović, u zgradi živi od 1954. godine i smatra da je vrijeme da nadležni riješe problem.

Ispričao je da se često dešava da se vozač, koji je blokirao izlaz sa parkinga, ni ne javlja na broj telefona koji je ostavio na šoferšajbni.

“Intervencije 'pauka' na tako malom i tijesnom parkingu nijesu moguće, a i da jesu, ne bih zvao nadležne, potrebno nam je dugoročno rješenje problema”, kazao je Božović “Vijestima”.

Predsjednik skupštine etažnih vlasnika Igor Damjanović tvrdi da su problemi počeli još 2007. godine, kada su posječeni stari platani, a ulica, zbog izgradnje nove zgrade Vlade, postala dvosmjerna i proglašena za ekskluzivnu parking zonu.

On smatra da bi zaposleni u okolnim institucijama trebalo da se parkiraju u dvoetažnoj garaži, koja se nalazi u neposrednoj blizini, a ne da blokiraju parking ispred zgrade.

“Skoro je bila aktuelna anketa 'Evidentiramo-rješavamo'. Uz nadu da se iza nje kriju iskrene namjere gradskih vlasti, apelujemo na nadležne da je naš problem više nego očigledan i podsjećamo zaposlene u okolnim institucijama da im je na raspolaganju garaža...”, kazao je Damjanović.

On smatra da bi problem mogao da bude riješen postavljanjem pojedinačnih rampi na svakom mjestu koje bi stanari zaključavali, što je već urađeno na obližnjem parkingu, kod garaže.

Prihvatili bi i da se na ulazu na parking postavi rampa, koju bi stanari otvarali uz pomoć kartica, ili da im se omogući parkiranje u garaži po povlašćenoj mjesečnoj cijeni.

Komšija, evo mjesto

Stanari zgrade razvili su i poseban vid solidarnosti zbog problema koji ih muči, pa jedni drugima i čuvaju parking mjesta. Reporteri “Vijesti” vidjeli su na parkingu čovjeka koji je pozvao komšiju da se parkira na mjestu na kojem je do tog trenutka bio parkiran njegov automobil.

Dobacivši da je njihov parking jedini u gradu iz doba komunizma, istakao je da se svi poznaju i dobro funkcionišu, ali da je “ružno što ovi iz suda dođu i zauzmu slobodna mjesta”.

Javni parking, svima dostupan

Izvršni direktor “Parking servisa” Arsenije Boljević smatra da problem može da se riješi postavljanjem rampi, ili kupovinom povlašćenih karti u garaži. On je kazao da taj dio centra grada pripada prvoj parking zoni i da je, zbog velikog broja državnih institucija i zaposlenih, velika potražnja za parking mjestima u toku radnog dana.

“Parking u dvorišnom dijelu Karađorđeve ulice je javno parkiralište, dostupno svim korisnicima, na kojem se ne vrši naplata...”, saopštio je Boljević. Iz Sekretarijata za saobraćaj nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”.

Galerija

Bonus video: