Podgorica treći aerodrom po rastu u regionu

Podgorica je lani imala porast prometa od 14,5%, što je stavlja na treće mjesto među najbrže rastućim vazdušnim lukama
869 pregleda 2 komentar(a)
Putnika više nego u Sarajevu: Aerodrom Podgorica, Foto: Savo Prelević
Putnika više nego u Sarajevu: Aerodrom Podgorica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.01.2019. 20:58h

Aerodromi Tivat i Podgorica po ostvarenom obimu saobraćaja su osmi i deveti na spisku od deset najprometnijih vazdušnih luka na području bivše Jugoslavije. Na vrhu liste, koju je juče objavio portal ExYU aviation, je aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu koji je 2018. imao 5,64 miliona putnika.

Tivat je sa 1,24 miliona putnika osmi, ispred Podgorice koja je imala oko 40 hiljada putnika manje. Posljednji na listi je Sarajevo sa 1,04 miliona putnika.

Podgorica je lani imala porast prometa od 14,5%, što je stavlja na treće mjesto među najbrže rastućim vazdušnim lukama ex –Yu iza aerodroma u Prištini koje je imao rast 14,6% i Skoplja sa 15,5 odsto.

Ovakav rezultat Podgorica je ostvarila zbog poslovne strategije Aerodroma Crne Gore da na ovaj aerodrom skoncentriše saobraćaj većine tzv. legacy i low cost aviokompanija, dok je aerodrom Tivat mnogo izraženijeg sezonskog karaktera i orijentisan na saobraćaj charter i leiusure avioprevoznika. Tivat je lani imao rast od 10,3%, po čemu je peti na listi.

Bonus video: