Podgoričanin među najboljim studentima u Bostonu

Koliko se razlikuje obrazovni sistem u inostranstvu i kod nas najbolje se uočava u spektru mogućnosti koje država nudi svojim stanovnicima, naglašava Žarković
9367 pregleda 2 komentar(a)
Miloš Žarković, Foto: Privatna arhiva
Miloš Žarković, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 29.05.2019. 19:27h

Podgoričanin Miloš Žarković jedan je od stotinu dobitnika prestižne Hubert H. Humphrey program stipendije na svjetskom nivou. Za "Vijesti" je kazao je da mu je cilj bio da se usavršava upravo u Sjedinjenim Američkim Državama.

„Imajući u vidu da sam u toku doktorskih studija boravio u Francuskoj i da sam magistrirao na jednom od najboljih univerziteta u Irskoj, odluka o akademskom i profesionalnom usavršavanju u inostranstvu nikada nije dovedena u pitanje. S obzirom na studiranje u velikom broju evropskih zemalja, između ostalog u Beču, Bratislavi, Zagrebu i Ljubljani na osnovnim studijama, moj san je bio da se dalje usavršavam u SAD-u. To mi se i ostvarilo u avgustu 2018. godine na Univerzitetu u Bostonu“, kazao je Miloš.

Žarković objašnjava kako je potrebno ispuniti uslove poput tečnog govorenja engleskog jezika i završenog fakulteta sa visokim prosjekom, kako biste mogli ostvariti pravo na ovu prestižnu stipendiju. Kandidati, takođe, moraju imati pet godina profesionalnog iskustva u oblasti kojom se bave i izražene liderske sposobnosti.

„Ja sam imao dobru podlogu za program boraveći 2016. godine na Ruskoj predsjedničkoj akademiji za ekonomiju i učešću na globalnom samitu mladih lidera u Moskvi. Dodatna referenca mi je bilo učešće na naučnim konferencijama Geary Instituta u Dablinu, u Irskoj i Stellenbosch univerziteta u Kejptaunu, u Južnoafričkoj Republici. Inače, ove godine je program obilježio 40 godina svog postojanja“, ističe on. Koliko se razlikuje obrazovni sistem u inostranstvu i kod nas najbolje se uočava u spektru mogućnosti koje država nudi svojim stanovnicima, naglašava Žarković.

“Počevši od sistema obrazovanja, mogućnosti saradnje i učenja od svjetski priznatih profesora, rada u jednim od najuspješnijih kompanija, kvaliteta zdravstva, Amerika pruža velike mogućnosti u svim oblastima. Živio sam i studirao u puno država u Evropi, ali nakon vremena provedenog u SAD-u došao sam do zaključka da SAD predstavlja najbolje mjesto koje može da prepozna potencijal u svakoj osobi”, izričit je Miloš.

Žarković dodaje i da su profesori mnogo pristupačniji u odnosu na one u Evropi, a naročito u odnosu na one u Crnoj Gori.

“Moje je mišljenje da sistem studija u SAD-u ne priprema studente za konkretnu profesiju ili posao, već im omogućava da razviju čitav spektar vještina koje su primjenjive za više zanimanja. U Americi je veliki akcenat na interdisciplinranom obrazovanju koje podstiče kritički stav i slobodu razmišljanja”, kaže Miloš.

Volio bi da karijeru gradi u Crnoj Gori

Miloš ukazuje i na značaj studija i specijalizacija u inostranstvu, te preporučuje studentima da se prijavljuju na programe razmjene i usavršavanja van granica Crne Gore.

“Smatram da se na taj način mladi ljudi lakše adaptiraju promjenljivom radnom i životnom okruženju. Školovanje u SAD-u predstavlja jedinstvenu priliku da se studenti upoznaju prvo sa načinom života u jednoj tako velikoj zemlji, a potom i sa obrazovnim sistemom koji je jedan od najboljih u svijetu. Koliko god se put do cilja nekada čini nedostižnim i teško savladivim, jedino vjera u sebe, ljubav prema poslu, trud i rad su prava definicija koja dovodi do željenih rezultata. Često smo u prilici da čujemo da boravak u inostranstvu može da promijeni život. Jedno je to znati, a potpuno drugo doživjeti. Zaista, vrijedi svakog truda“, zaključuje Miloš, koji se nada da će Crna Gora prepoznati njegov rad, iskustvo i kvalitete i na taj način mu neće dozvoliti da karijeru gradi van Crne Gore.

Bonus video: