Podijelili stanove vrijedne 30 miliona eura

Sadašnji gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović 1996. godine bio predsjednik Komisije za dodjelu stanova
668 pregleda 24 komentar(a)
Miomir Mugoša, Slavoljub Stijepović, saradnici, Foto: Arhiva “Vijesti”
Miomir Mugoša, Slavoljub Stijepović, saradnici, Foto: Arhiva “Vijesti”
Ažurirano: 19.03.2016. 21:59h

Odbornica Demokrata Zdenka Popović je ocijenila da je izvršna vlast Glavnog grada za posljednjih 15 godina podijelila oko 600 stanova, a da niko nije pitao odakle toliko stanova i da li je bilo nekih zloupotreba kod sticanja prava vlasništva nad njima.

“ Jasno je da su se vršile kompenzacije sa investitorima po raznim osnovama, ali nije jasno da li su prebijanja sa investitorima po osnovu neplaćenih naknada za komunalno opremanje urađena u skladu sa zakonom. Napominjem da je vrijednost predmetnih stanova najmanje 30 miliona eura, što navodi na sumnju da je kod sticanja prava vlasništva bilo koruptivnih radnji i zloupotreba” ocijenila je Popović. Komisija za popis i sređivanje registraturske građe Glavnog grada je prethodnih nekoliko dana objavila najprije 35, a potom još 62 kopije i juče 100 odluka - rješenja o dodjeli stanova zaslužnim građanima i zaspolenima u adminsitraciji.

Stanovi iz objavljenih kopija odluka su dodjeljivani od 1996. do 2014. godine, kada su na čelu resorne Komisije bili Slavoljub Stijepović, Milorad Čađenović, Dragan Mijajlović i Nebojša Kavarić.

Sadašnji gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović 30. jula 1996. godine, kada je bio predsjednik Komisije za dodjelu stanova, dodijelio dvosoban stan od 74,27 kvadrata tadašnjem dekanu Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju Milivoju Baboviću. Stan je 2003. godine dobila i šefica službe za planski razvoj i investicije i nadzor u tehničkom sektoru “Komunalnog preduzeća” Snežana Adžić. Na spisku je i direktor Narodne biblioteke "Radosav Ljumović" Nebojša Burzanović, koji je dobio stan od 55 kvadrata.

Među dobitnicima je i radnik RTCG Jovan Ćirović, “koji je živio u neuslovnim barakama na obali Ribnice”, nekadašnji direktor JP Centra Morača Rajko Ćupić, koji je dobio stan od 72,06 kvadrata, jer nije imao riješeno stambeno pitanje.

Tadašnji dekan Muzičke akademije na Cetinju Senad Gačević je 2003. godine dobio stan od 52,96 kvadrata, jer je “svojim stvaralaštvom u muzičkoj djelatnosti dao ukupan doprinos razvoju kulture stvaralaštva u gradu i republici, a i dobitnik je nagrade "19. decembar”.

Na spisku je i tadašnji radnik JP Centar Morača Branko Gazivoda, koji je 2004. godine dobio stan od 49,30 kvadrata, jer je njegov nelegalno sagrađeni objekat na Kruševcu porušen, nekadašnji rukovodilac odjeljenja za urbanizam u Sekretarijatu za urbanizam i građevinarstvo Živko Kecojević je 2001. godine dobio stan od 88,90 kvadrata , a nekadašnji radnik hotela Crna Gora Dragoljub Kilibarda je iste godine dobio stan od 38,46 kvadrata, jer je živio u baraci na obali Ribnice.

Stan od 71,56 kvadrata dobio je tadašnji golman FK “Budućnost” Žarko Lučić, kao i nekadašnji zaposleni u “Dječjem savezu” Miodrag Milić, koji je 2004. dobio stan od 37,15 kvadrata.

Na spisku je i tadašnji pomoćnik sekretara za finansije Goran Miranović, 2001. godine dobio je stan od 51,72 kvadrata zbog neriješenog stambenog pitanja, kao i bivši komandir Vatrogasne jedinice Filip Moštrokol, koji je 2004. godine dobio 97,80 kvadrata.

Glumcu Mladenu i njegovoj supruzi, balerini Slavki Nelević je 2001.godine dodijeljen stan od 56,09 kvadrata, kao i tadašnjem zaposlenom u MUP-u, Miodragu Pejoviću, koji je 2004. godine dobio stan od 52 kvadrata.

Radomir Pješčić je 2004.godine dobio stan od 46,62 kvadrata dok je radio u MUP-u, a 31. jula 2012. godine je dobio i stan od 87 kvadrata uz obavezu da stambenu jedinicu od 41 kvadrat stavi na raspolaganje Glavnom gradu.

Tadašnji odbojkaš “Budućnosti” Vladimir Racković je 2003. godine dobio stan od 79,58 kvadrata. Stan od 48, 31 kvadrata je 2003.godine dobio tada zaposleni u računarskom centru MUP-a, Darko Simonović. Komisija je juče objavila i dopunu kopija odluka - rješenja za skoro 100 zaposlenih u administraciji grada koji su dobili stan.

Na spisku su tadašnji službenici opštinske Vatrogasne jedinice Ivan Dajković, Rajko Racković i Snežana Spaić, koji su dobili stanove.

Nekadašnja službenica Sekretarijata za privredu Opštine Maja Bagarić je stan od 54, 15 kvadrata.

Stanove su dobili i tadašnji službenici Sekretarijata za komunalno stambene poslove i zaštitu životne sredine Željko Brnović (49, 37), Branka Lazarević (57, 53), Milena Lončar (57, 53), Zarija Milić (70, 69), Milivoje Nišavić (49, 37 ), Goran Pejaković (57, 53), Mara Petrović (49, 37) Slobodanka Stevanović (48, 51) i Nataša Gligorović (103, 27) kvadrata.

Na spisku su i tadašnji službenici Sekretarijata za urbanizam i građevinarstvo Anka Dabetić, Milorad Lukić, Zoran Maraš, Milica Mijušković i Branko Šofranac.

Tadašnji službenik Sekretarijata za saobraćaj Mustafa Drešević je 2004. dobio 57, 34 kvadrata, a službenica CIS-a Snežana Gogić-Vlahović stan od 50, 50, kao i njen kolega Slobodan Stijepović (107, 11) kvadrata. Stan od 49, 37 kvadrata je 2004. dobila službenica Sekretarijata za rad, zdravstvo i socijalnu zaštitu Tanja Jokić.

Ključ od stana dobili su i tadašnji zaposleni u Službi za zajedničke poslove i poslove MZ Biljana Jovićević (50, 50), Golub Jovićević (57, 53) i Slavka Karadžić (97, 21) kvadrata.

Stan od 100, 97 kvadrata je 2004.dobio zaposleni u Sekretarijatu za sport Milivoje Milić, a iste godine je stan od 51, 72 kvadrata dobio i zaposleni u Direkciji za imovinu Ljubiša Mišković.

Službenik Sekretarijata za upravu Dragoljub Raspopović je 2009. dobio stan od 91, 82 kvadrata, a njegova koleginica Vidra Vujošević iste godine stan od 38, 85 kvadrata.

Stan od 46 kvadrata je 2004.godine dobila službenica Sekretarijata za kulturu Opštine Podgorica Ana Šćekić, a njena koleginica iz istog Sekretarijata Zagorka Vuković stan od 38, 85 kvadrata.

Stan od 57, 53 kvadrata 2009. dobila je službenica službe Skupštine opštine Olga Tuzović, a Vesna Đuranović iz iste službe 2014. godine 45, 78 kvadrata.

Prije dvije godine zaposlena u Sekretarijatu za socijalno staranje Refadija Abdić je dobila stan od 61 kvadrata, dok su stanove dobile i njene koleginice Ljiljana Jovanović (44 ) i Nada Lakić (51 kvadrata).

Stanove su dobili i zaposleni u Upravi lokalnih javnih prihoda Svetlana Ajković (44 kvadrata), Julija Anđelić (43) i Bećir Čirgić (54 kvadrata).

Zaposlena u Službi za zajedničke poslove Nevenka Barović je dobila stan od 44 kvadrata, a njene kolege Ljiljana Caković od 37, 35 kvadrata, Slobodan Damjanović (42,38), Irfeta Đečević (30), Duško Đuričković (45, 78), Markiša Đurović (45, 78) i Mustafa Daferadžović ( 30).

Stan od 61 kvadrat dobila zaposlena u Sekretarijatu za planiranje i uređenje prostora Persa Dabanović, dok je zaposleni u Sekretarijatu za lokalnu samoupravu Radomir Durutović dobio stan od 49 kvadrata, a njegove kolege iz istog Sekretarijata Vesna Janić (44 kvadrata) i Arvanit Marković (54 kvadrata).

Stan su dobili zaposleni u Sekretarijatu za finansije Svetlana Ivanović Milićević (46, 10), Tatijana Ivanović (54) i Svetozar Lazović (61 kvadrat), a 2009. je stan od 103, 27 kvadrata dobila Olga Vukčević....

Dobili stanove, ali nema obrazloženja zašto su im dati

Na spisku su i imena građana koji su dobili stanove 2012. i 2014.godine, ali u odlukama nije obrazloženo čime su ih zaslužili.

Tad su stanove dobili profesorica iz Ekonomske škole Tatjana Božović, tadašnji direktor Parking servisa Arsenije Boljević, savjetnik u Sekretarijatu za planiranje prostora Miljan Barović i direktor KIC-a Malesija Ajrudin Adžović, slikar Danilo Brajović, tadašnja pomoćnica glavnog administratora Edina Bulić, ljekar Aleksandar Čelebić, a nekretninu od 44 kvadrata je dobio FK “Budućnost” radi rješavanja stambenog pitanja Rista Lakića.

Na spisku je i policijski službenik Marko Gajević, načelnik Komunalne policije Goran Janković, pomoćnik direktora u Službi za zajedničke poslove Milorad Jovović, v.d. izvršnog direktora “Puteva” Violeta Klikovac, zdravstveni radnik Zoran Kostić.

Tehnički direktor “Vodovoda” Filip Makrid je dobio stan, kao i ljekar Hasib Lukač, sekretarka za lokalnu samoupravu Mišela Manojlović, direktor Uprave lokalnih javnih prihoda Borivoje Marić, tadašnji v.d. izvršnog direktora “Deponije” Stanislava Martinović i rukovodilac tehničkog sektora u Direkciji za imovinu Ivan Mijović.

Stan je dobila i tadašnja sekretarka za socijalno staranje Snežana Mijušković, sekretarka zamjenika gradonačelnika Dijana Milačić, direktor “Dječjeg saveza” Aleksandar Milošević, tadašnji sekretar za komunalne poslove Miomir M. Mugoša i tadašnji sekretar za razvoj preduzetništva Miodrag Pajović. Pomoćnica direktora u “Zelenilu” Tijana Perović je dobila stan, kao i direktor ustanove na Kakarickoj Aleksandar Radinović, vajar Risto Radmilović, bokser Predrag Radošević, pomoćnica direktora CIS-a Dejana Radović i rukovodilac trezora u Sekretarijatu za finansije Stanka Raković.

Ključeve novog stana dobio je i inženjer u “Komunalnim uslugama” Mladen Rašović , tadašnja direktorica TOP-a Ljiljana Šćepanović, rukovodilac radne jedinice za prijem i deponovanje u Deponiji Momir Stanojević, šef za održavanje vodovodne mreže Petar Stojović, direktor Agencije za stanovanje Vladimir Tomović i slikar Uroš Tošković.

Pomoćnik direktora “Čistoće” Radislav Vojvodić je takođe dobio stan, kao i službenik Uprave lokalnih javnih prihoda Miodrag Vujović, pulmolog Zorica Vukčević, kardilog Mihailo Vukmirović, pomoćnica direktora Uprave lokalnih javnih prihoda Tinka Vukotić i tadašnji glavni administrator Željko Vuković.

Bošnjak: Za ovako tešku zloupotrebu neko da odgovara

Popović je istakla da je izvršna vlast Glavnog grada, “kako je lako dolazila u posjed stanova, tako ih je lako i dijelila, posebno građanima čija je, u većini slučajeva, zasluga bila to što su rukovodioci i direktori u sistemu lokalne samouprave”.

“Neshvatljivo je da je najznačajniji kriterijum za određivanje toga ko je zaslužni građanin činjenica da je neko rukovodilac, direktor javnih preduzeća ili sekretar sekreterijata i da po tom osnovu mimo regularne rang-liste po skraćenoj proceduri i povlašćenim uslovima dobije stan. Valjda se zasluge ogledaju u tome kakav je doprinos pojedinca u naučnoj, sportskoj ili kulturnoj sferi društva”, istakla je Popović.

Odbornica DF-a Branka Bošnjak je ocijenila da za ovu tešku zloupotrebu neko treba da odgovara, jer se poigrao sa milionima eura građana Podgorice.

“ Neozbiljno je da Grad priznaje da nema ažuriranu arhivu rada ovih komisija, a radi se o desetinama miliona. Ukoliko se ne objave sva imena, podnijeću krivičnu prijavu koju sam nedavno najavila, jer ne želim da mi manipulatori potcjenjuju inteligenciju”, kazala je Bošnjak.

I Bošnjak je ocijenila da među dobitnicima stanova ima onih koji su već bili poprilično dobro stambeno situirani, te je ovo bio dodatni poklon od gradonačelnika, čak i za “one koji uopšte i ne žive u Podgorici, a navodno su njeni zaslužni građani”.

Bonus video: