Podršku zviždačima treba da pruži država

Rukovodilac je dužan da preduzme sve mjere kako bi državnom službeniku ili namješteniku obezbijedio anonimnost, zaštitu od diskriminacije, suspenzije, prestanka radnog odnosa...
4 komentar(a)
zvizdači, Foto: Shutterstock
zvizdači, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.11.2013. 09:23h

Zaštita zaposlenih koji ukazuju na korupciju i nepravilnosti u radu prvi put je u Crnoj Gori regulisana usvajanjem Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

"Važeći Zakon propisuje da je državni službenik ili namještenik koji je podnio prijavu nadležnom organu, nakon što je u vršenju poslova došao do saznanja da je izvršeno krivično djelo protiv službene dužnosti ili krivično djelo ili radnja sa obilježijima korupcije, dužan da svog neposrednog rukovodioca pisano obavijesti o podnošenju prijave", kazala je za "Vijesti" direktorica Uprave za antikorupcijsku inicijativu Vesna Ratković.

Ona je dodala da je rukovodilac dužan da preduzme sve mjere kako bi tom državnom službeniku ili namješteniku obezbijedio anonimnost, zaštitu od svih oblika diskriminacije, suspenzije, prestanka radnog odnosa i ograničavanja ili uskraćivanja drugih prava koje on ima.

Ratković podsjeća da je zaštita zviždača proširena na sve zaposlene u Crnoj Gori odredbama izmjena i dopuna Zakona o radu, usvojenim 2011. godine.

U štampanom izdanju "Vijesti nedjeljom od 24. novembra opširnije čitajte

  • Kako zakoni tretiraju zvizdače u Srbiji, Hrvatskoj, EU
  • Ko su najpoznatiji zviždači u Crnoj Gori i svijetu

Bonus video: