Pogledajte kako je protekao Pazarni dan u Kolašinu (FOTO)

Štandovi su, prema običaju, bili kretaivno uređeni, ali je, tvrde izlagači, visok kvalitet ono što odlikuje njihove proizvode
6021 pregleda 0 komentar(a)
Danas u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović
Danas u Kolašinu, Foto: Dragana Šćepanović

Pazarni dan, koji su danas u Kolašinu organizovali lokalna Turistička organizacija (TO) i Društvo prijatelja tog grada, okupio je nekoliko desetina izlagača ljekovitog bilja, ručnih radova, sokova, džemova, meda i ostalih proizvoda domaće radinosti.

Veliki broj mještana i turista pokazao je još jednom da su slične manifestacije pun pogodak kad je riječ o ljetnjoj turističkoj ponudi tog grada.

Tradicionalno, posjetoci su mogli besplatno da degustiraju nekoliko vrsta kačamaka i priganice, koje su i ovog puta spremale najbolje kolašinske domaćice.

Štandovi su, prema običaju, bili kretaivno uređeni, ali je, tvrde izlagači, visok kvalitet ono što odlikuje njihove proizvode.

Ljekovito bilje Stanija Cana Braunović, objašnjava, skuplja po mnogim crnogorskim planinama, ali najviše po Sinjavini. Ona je, pored preporuka o upotrebi nekoliko desetina vrsta čajeva, posjetiocima podijelila i savjete o tome na koji se način skuplja ljekovito bilje.

„Na Sinjavini sam još od aprila. U martu sam već brala podbjel, pa je onda stigla jagorčevina, koju berem u okolini Žabljaka. Ljubičica je sa Borove glave na Sinjavini, kao i sporiš i kantarion. Mnogo korisnih biljaka nađem i u Štitarici. Važno je kako se odnosimo prema biljnom bogastvu. Bilje treba brati pažljivo i ne uništavati staništa," ispričala je Stana.

Iako ova sezona nije bila najbola za pčelare, to se nije moglo zaključiti prema štandu Mojkovčanina Milije Madžgalja. Pored meda, posjetiocima kolašinskog Pazarnog dana taj pčelar ponudio je i kandirano voće, ali i preparate od propolisa.

„Pčelarstvom se bavim već dvije i po decenije. Prodajem na sajmovima, ali kupci često dođu i kod moje kuće. Pored toga sam i malinar, a uzgajam i jagode. Važno je biti dosljedan kvalitetu, a kad je tako, onda ne fali ni kupaca", rekao je on.

Pazarni dan su i ovog puta ušarenjeli originalni „Divnini medenjaci“ i suveniri, a zanimljiv je bio i štand sa sapunima od bilja, koje je iz Pljevalja donijela Dragica Rončević. Ona već 20 godina, kako kaže, živi od tog posla, a proizvodi i nekoliko vrsta krema, melema i masti, takođe, na bazi bilja.

U Kolašinu je u toku je i planinska trka Ultra trail, a večaras i sjutra veče planirani su i koncerti benda Rudolf i tamburaša.

Galerija

Bonus video: