Novi napad na Vijesti: Treći pokušaj obaranja u tri dana

Poslovodstvo poziva nadležne da hitno otkriju napadače
2871 pregleda 14 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija
Ažurirano: 12.01.2019. 11:53h

Novi snažan hakerski napad na portal Vijesti je u toku. Napad je počeo oko podne.

Snažni hakerski napadi na portal Vijesti (čiji je cilj bio zaustavljanje rada našeg portala), sa prekidima, trajali su prvobitno od četvrtka do ranih jutarnjih časova u petak.

Prvi napad, pokrenut u četvrtak, trajao je gotovo sedam sati i cijeli sajt Vijesti je bio meta.

Naredni napad - još snažnijeg intenziteta - hakeri su usmjerili samo na jedan članak.

Na meti je bio tekst u kojem predsjednik Atlas grupe optužuje predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da stoji iza naloga za njegovo hapšenje i pokušava da mu otme imovinu i poslove. Ovaj napad trajao je od 16 časova u četvrtak do pet sati ujutro u petak. To pokazuju izvještaji češke firme Sourcefabric koja se brine o portal VIjesti.

No, i pored toga ovaj tekst je pročitalo na desetine hiljada čitalaca. Uz velike napore našeg stručnog tima sajt Vijesti je, pored snažnih napada, bio uglavnom dostupan. Izvještaji govore da se radi o DDoS napadima, a da su države iz kojih su identifikovani napadi Kina, Indija, Tajland, Rusija uz veliku mogućnost da su to simulirane lažne lokacije.

U nenormalnim i otežanim uslovima je radila i radi redakcija, ali javnost nije ostala uskraćena za najbitnije informacije, uključujući i video snimak na kojem Knežević predaje kovertu, u kojoj tvrdi da je bio novac, tadašnjem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću, a koja je samo na pretraživačima pregledan preko 50 hiljada puta.

Sajber kriminal je jedna od najvećih prijetnji za demokratiju i slobodu govora savremenog društva.

Jedinica za borbu protiv visokotehnološkog kriminala u Upravi policije pokrenula je radnje povodom napada na portal Vijesti.

Uprava kompanije Vijesti stoji na raspolaganju i rado će sa nadležnima podijeliti dokumentaciju i kompletne izvještaje o napadima koje dostavlja naš međunarodni razvojni tim iz Praga.

Bonus video: