Politička poruka stigla velikom broju građana: SMS-om po glavi stanovnika

„U Crnoj Gori, u mobilnoj telefoniji postoji nekoliko trocifrenih prefiksa, a iza njih ide još pet brojeva. Postoji mogućnost da odaberete setove od nekoliko desetina hiljada brojeva i angažujete servis da na njih pošalje masovnu poruku, a cijena se, po poruci, kreće ispod stotog dijela centa“
109 pregleda 105 komentar(a)
SMS poruke, mobilni telefon, Foto: Shutterstock
SMS poruke, mobilni telefon, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.09.2016. 14:34h

U Crnoj Gori se, po ugledu na svijet, u predizbornoj kampanji sve više koriste digitalne tehnologije. Međutim, pored raznih vidova internet propagandnih aktivnosti na koje su se već navikli, građani su prije dva dana dobijali političke propagandne poruke preko mobilnih telefonskih aparata što, po mišljenju stručnjaka, nije u skladu sa zakonom.

Takozvani spam, odnosno, neželjene poruke upućene elektronskom poštom je već uobičajena pojava na koju su se građani navikli i protiv koje se bore namjenskim aplikacijama ili ih jednostavno brišu iz svog inbox-a.

Iako je dosadan, spam se ne doživljava kao ugrožavanje privatnosti jer ga primalac ugleda, zajedno sa regularnom poštom, tek kada otvori svoj email nalog.

To nije slučaj sa SMS-om, odnosno, tekstualnim porukama koje se šalju i primaju preko mobilnih telefona, a prije dva dana, određen broj građana je upravo na taj način dobio političke propagandne poruke po čijem se sadržaju moglo zaključiti da stižu od opozicione koalicije Demokratski front.

U DF-u nije bilo moguće dobiti sagovornika na ovu temu, ali nam je jedan od funkcionera nezvanično rekao da slanje SMS-ova građanima nije dio predizbornih aktivnosti ove koalicije.

Iako do sada nije zvanično poznat inicijator slanja SMS-ova sa političkim porukama, vještak za telekomunikacije, Predrag Boljević za kaže da je sasvim izvjesno da je takva komunikacija sa građanima nezakonita.

„Zakon o elektronskim komunikacijama je i te kako prekršen. To je teži prekršaj Zakona za koji je predviđena kazna od 4.000 do 20.000 eura. Pored toga, prema Krivčnom zakoniku, ovo je i krivično djelo za koje je predviđena kazna od jedne do tri godine zatvora“, rekao je Boljević.

PR Telenor-a, Emilija Rabrenović takođe potvrđuje da slanje SMS-ova korisnicima mobilnih mreža bez njihove saglasnosti nije regularno.

„Naši korisnici su prijavili da dobijaju neželjene SMS poruke, a prema proceduri za sporovođenje SMS marketinga korisnik prethodno mora dati saglasnost za prijem poruka takve sadržine. Pošto to nije bio slučaj sa porukama koje su korisnici prijavili, naša kompanija je spriječila dalje slanje“, rekla je Rabrenović naglašavajući da Telenor nije ustupio podatke o svojim korisnicima, ali podaci iz javnog imenika mogu biti iskorišćeni za takav vid neželjene komunikacije.

Telenor, kao i Telekom Crne Gore, nije ustupio bazu podataka sa imenima i brojevima telefona, a iz obije kompanije naglašavaju da su po prijemu prijava o neželjenim porukama blokrali rutu kojom su poruke stizale.

PR Telekoma Crna Gora, Marija Ražnatović kaže da ni Telekom nije ustupio podatke svojih korisnika, kao ni samu uslugu.

„Budući da smo dobili prijave korisnika o porukama za koje nije pribavljena saglasnost, mi smo ih u skladu sa zakonom zaustavili jer se radi o neželjenoj komunikaciji“, rekla je Marija Ražnatović.

Vještak za telekomunikacije, Predrag Boljević, objašnjavajući da postoje brojni načini za formiranje baze podataka sa brojevima korisnika mobilne telefonije kaže i da su na raspolaganju i servisi u inostranstvu preko kojih se po veoma niskoj cijeni mogu slati masovne SMS poruke.

„U Crnoj Gori, u mobilnoj telefoniji postoji nekoliko trocifrenih prefiksa, a iza njih ide još pet brojeva. Postoji mogućnost da odaberete setove od nekoliko desetina hiljada brojeva i angažujete servis da na njih pošalje masovnu poruku, a cijena se, po poruci, kreće ispod stotog dijela centa“, rekao je Boljević.

Bonus video: