Pomoć stiže svima kojima treba na teritoriji Nikšića, donatora ne fali

Kako se ne bi dogodilo da pojedini dobiju pomoć po dva-tri puta, a neko nijednom, CK svakodnevno upoređuje spiskove sa spiskovima Narodne kuhinje i Volontera Crne Gore
9227 pregleda 3 komentar(a)
Brojne donacije za Narodnu kuhinju u Nikšiću, Foto: Narodna kuhinja
Brojne donacije za Narodnu kuhinju u Nikšiću, Foto: Narodna kuhinja

Nikšićkoj organizaciji Crvenog krsta do sada se obratilo oko 1.300 porodica, a pomoć je dobilo njih 770, dok je izvršena kupovina namirnica i ljekova za preko 50 porodica. Vrijednost jednog paketa sa namirnicama je oko 45 eura.

Volonteri CK obilaze domaćinstva na teritoriji cijele opštine.

“Nikada se ne možemo dovoljno zahvaliti volonterima koji nam svakodnevno nesebično pomažu. Njihova požertvovanost je zaista velika. Izlažu i sebe i njihove porodice riziku u zajedničkom cilju i namjeri - pomoći čovjeku kojem je pomoć potrebna“, kazala je Ana Drekalović, sekretar OO CK.

Ne želeći da zaboravi koga od donatora, počev od pojedinaca, kako onih koji su javno dali pomoć, tako i onih koji su željeli da ostanu anonimni, do privrednih kolektiva, institucija, Drekalović se zahvalila svima koji su im pomogli da neophodna pomoć stigne do stanovnika Nikšića.

Obilaze i najudaljenija domaćinstva
Obilaze i najudaljenija domaćinstva(Foto: Crveni krst Crne Gore)

„Apelovala bih sugrađane da ne zloupotrebljavaju situaciju i zovu nas kako bi pravili zalihe hrane, jer se onda dešava da ne možemo da pomognemo onome kome je pomoć danas zaista neophodna. Vodimo računa o prioritetima, a to su staračka domaćinstva“, kazala je Drekalović.

Kako se ne bi dogodilo da pojedini dobiju pomoć po dva-tri puta, a neko nijednom, CK svakodnevno upoređuje spiskove sa spiskovima Narodne kuhinje i Volontera Crne Gore.

U nedostatku sredstava za dezinfekciju, nikšićki CK je razdijelio 10.000 litara dezinfekcionog sredstva.

Udruženje Banjana i Rudinjana “Vladika Sava Kosović” obezbijedilo je pomoć za 28 porodica sa tog područja, koja se satoji od hrane, brašna i sredstva za higijenu. Iz CK su kazali da će, pošto im se iz tog kraja javilo dosta ljudi, obezbijediti pomoć za još 30 porodica.

Pomoć za najugroženije
Pomoć za najugroženije(Foto: Crveni krst Crne Gore)

Iz Narodne kuhinje u Nikšiću, gdje dnevno spreme 400 obroka, zahvalni su donatorima što ih ni sada ne zaboravljaju ali ističu da je riječ uglavnom o istim privrednim subjektima i pojedincima, pa pozivaju i ostale da im se pridruže i doniraju hranu. Ističu da im je trenutno najveći problem gorivo i plin, po pozivaju sve koji su u mogućnosti da im pomognu.

“Ovih dana donacije su nam stigle od ‘Red Comerca’ koji je donirao voće i povrće u vrijednosti od 2.000 eura, ‘Franca 18’ nam je pružila pomoć još jednom, kao i ZV “Desing”, zatim ‘Višnjić comerc’, ‘Agromont Nikšić’, mesara “Todorović”, NTC i još nekoliko donacija od građana koji zahtjevaju anonimnost. Pekare ‘Uniprom’, ‘Svaki dan’, ‘Montenegro’, ‘Trend’, ‘Božović’ i ‘Miljanić’ povećale su donaciju hljeba. Vodovod je uradio dezinfekciju”, kazala je Konstantina Vojinović iz Narodne kuhinje.

Kako je kazala, ovih dana su podijelili 65 higijenskih i deset prehrambenih paketa koje je obezbjedio HEL company, kao i 20 paketa koje je Narodna kuhinja obezbjedila. Nakon Nikšića, CK Cetinja dostavili su stotinu paketa koje je obezbjedio Fond “Hemiias”, na čijem je čelu Hajriz Hačko Brčvak, dok će isto toliko paketa narednih dana dostaviti i Herceg Novom.

Volonteri Crvenog krsta ne staju
Volonteri Crvenog krsta ne staju(Foto: Privatna arhiva)

“Hemiias je obezbjedio 1.450 paketa za 14 opština kroz akciju kojom je koordinirao ‘Hilal’ iz Bijelog Polja. Ovih dana smo vatrogasce, u saradnji sa radionicom ‘Miranis’, obradovali kolačima, a novinari su kolače namijenjene njima poklonili radnicima ‘Volija’. Kolače smo takođe poklonili pripadnicima RE populacije na Brlji”, kazala je Vojinović.

U Crnu Goru juče su stigle dvije isporuke sa više od pet tona medicinske opreme.

“Na poziv Vlade Crne Gore, Džek Ma, osnivač Alibaba Grupe i njegova fondacija donirali su 50.000 kvalitetnih maski, 3.000 zaštitnih odijela i 3.000 vizira”, napisao je premijer Duško Marković na Twitter nalogu.

Naveo je i da Petros Statis šalje dodatnih 500.000 zaštitnih maski, 300.000 medicinskih rukavica, 2.000 testova i 500 odijela.

Šangajska asocijacija prijateljstva sa stranim zemljama donirala je Crnoj Gori 10.000 zaštitnih maski. Donaciju je inicirala i obezbijedila Asocojacija crngorsko-kineskog društva prijateljstva na čijem je čelu Samir Hadžić.

Hipotekarna banka saopštila je da su njeni zaposleni i klijenti uplatili 50.000 eura NKT. Kako je saopšteno, zaposleni Hipotekarne banke i kompanije Fleka, su, uz pomoć klijenata i prijatelja banke, za manje od 10 sati stigli do cifre od 50.000 eura pomoći.

“Kako za zdravlje nikada nije dovoljno, pored uplaćenih 150.000 eura, zaposleni su odlučili da se akcija produži do kraja aprila jer za zdravlje nikada nije dovoljno”, istakli su iz Hipotekarne banke. Putem onlajn platforme www.aplauzmedicinarima.me koju je pokrenula Hipotekarna banka, Nezavisni sindikat Centralne banke Crne Gore donirao je 2.000 eura za prikupljanje sredstava za kupovinu zaštitnih sredstava za zdravstvene radnike. Klijenti Addiko banke zaposleni u sistemu zdravstvene zaštite biće oslobođeni plaćanja mjesečnih naknada za vođenje transakcionog računa, paketa tekućih računa, elektronskog i mobilnog bankarstva za april, maj i jun 2020. godine.

Članovi Humanitarnog društva za podršku Crne Gore iz Njujorka, uplatili su organizaciji CK Bar 26.000 dolara. Iz ovog udruženja ističu da donacijom žele da pomognu sugrađanima u 12 mjesnih zajednica i okolnih sela na području Opštine Bar. Po 1.000 dolara doniralo je 26 Barana, članova ovog udruženja.

Agron Alija, rodom iz Plava, koji je na privremenom radu u Njemačkoj kupio je Nacionalnom parku “Prokletije” nedostajuću medicinsku opremu u vrijednosti od 1.000 eura.

Kompanija SBbet je NKT donirala 20.000 eura. Oni su pomogli i volontere CK u Budvi sa donacijom od 3.000 eura u vidu esencijalnih paketa koje će opskrbiti 100 porodica za mjesec dana.

Direktor reprezentacije Crne Gore Draško Mrvaljević i selektor najboljeg tima Zoran Roganović donirali su 100 paketa namijenjenih kao pomoć najugroženijim cetinjskim porodicama.

Kompanija PG-PAK donirala je Kliničkom centru higijensko-sanitarni materijal i sredstva za dezinfekciju u iznosu od 8.000 eura.

Pripadnici Službe zaštite i spašavanja u Budvi, na čelu sa načelnikom Draganom Božovićem, donirali su 2.000 eura CK.

Zaposleni u Javnoj predškolskoj ustanovi,,Eko Bajka” prikupili su 55 paketa osnovnih životnih namirnica i sredstava za higijenu.

Rotari klub Bijelo Polje donirao je bjelopoljskom CK i Domu za stare 1.000 litara dezinfekcionih sredstava. Rotari klub je obezbijedio i prevoz dezinfekcioih sredstava od preduzeća Poliex do bjelopoljskih ustanova.

Od pojave prvog slučaja zaraženog COVID 19 u Crnoj Gori, timovi Vojske Crne Gore su na terenu bez dana odmora, a juče su ponovo bili u Tuzima.

ALFA Centar je zahvaljujući svojim partnerima iz Njemačke - organizacijom ASB, uspio da obezbijedi sredstva za aktivnosti usmjerene na pomoć.

“S obzirom da naše aktivnosti i projekte usmjeravamo na naš grad i na doprinos lokalnoj zajednici, ovog puta smo odlučili da Opštoj bolnici u Nikšiću doniramo šestokanalni EKG uređaj kao i 100 kompleta posteljine i 100 komada jastuka”, navodi se u saopštenju.

Servis za psihosocijalnu podršku Kolašinaca

Opština Kolašin je, u okviru mjera povodom prevazilaženja krize korona virusom obezbijedila i servis, koji će, kako su objasnili, služiti za “!psihosocijalnu podršku i osnaživanje građana“.

“Cilj psihosocijalne podrške je prije svega dobrobit pojedinca, porodice i zajednice i ublažavanje uticaja kriznog događaja, olakšavanje procesa oporavka i sprečavanje ili smanjenje mogućih posledica na psihičkom planu. Namijenjen je svim osobama koje su pogođene kriznim događajima, a nijesu u stanju da prevaziđu situaciju koju procjenjuju kao bolnu i stresnu. Broj telefona za ti vrstu podrške je 068/ 898-844, a građani će moći da zovu svakog radnog dana od 10 do 14 sati”.

Psihosocijalnu podršku sugrađanima pružaće psihološkinja Katarina Puletić, koja je u kolašinskoj lokalnoj upravi samostalna savjetnica za podršku ranjivim grupama.

Korona virus, kaže ona, indirektno može ugroziti mentalno zdravlje. Zbog toga, tvrdi, “pored čestog pranja ruku ne smijemo zaboraviti ni na održavanje mentalne higijene“. Ona savjetuje “što više razgovora o trenutnoj situaciji, dilemama, idejama, poslu... sa bliskim ljudima, prijateljima, porodicom, kolegama...“

Podijeljeno više od 300 humanitarnih paketa

Opštinska organizacija CK Tivat do sada je ukupno podijelila više od 300 humanitarnih paketa, a u narednim danima će prehrambene i higijenske pakete dobiti još 100 porodica.

Kako je saopšteno iz CK, na terenu je angažovano petnaestak volontera, jedan stalno zaposleni i šest geronto domaćica. Svakodnevno, preko kol centra i neposredno, oni dobiju do 20 zahtjeva za humanitarnu pomoć.

OO CK je od početka situacije sa koronavirusom veoma aktivna u ublažavanju njenih posljedica, kroz pružanje pomoći ugroženim građanima. Inicijalnu interventnu pomoć, od 40 paketa hrane i higijene, CK je obezbijedio iz sopstvenih rezervi, a kako su zahtjevi bili veći, obezbijedili su dodatnu podršku kroz donacije CK, građana i privrednih subjekata.

“Donacije i doprinose dali su MB Dubovina, JU vrtić Bambi, Rotor, Sampetrol i Samcomerc, PMC Invest, UNA Montenegro, Kovinić company, Mansa Medica, Yacht servis Marković, Navar, Boka plast, HGI, Bread, Miss, Montefish, Pert, Imlek Boka, Miholjski zbor, Parking servis, Pekara Perović, i brojni građani. Građani su do sada na račun CK uplatili 180 eura, a privredni subjekti 2.100 eura. Nabavka namirnica za novu distribuciju paketa koštala je 1.422 eura”, saopšteno je iz te OO.

EU šalje pomoć od 53 miliona eura

Narednih sedmica u Crnu Goru stiže pomoć Evropske unije vrijedna 53 miliona eura. “Juče je u Crnu Goru iz EU stigla donacija kontrolnog materijala za testiranje. Narednih sedmica stiže još opreme i pomoći za zdravstveni sistem Crne Gore”, objavio je šef Delegacije EU Aivo Orav.

Iz EU će stići 100 respiratora, 85.000 rukavica, 10 digitalnih rentgena, 80.000 maski i 50.000 komada druge opreme.

Bonus video: