Pomorski podvig kapetana iz Crne Gore i njegove posade u sjevernom dijelu Atlantika

Među ukupno 20 članova njegove posade, osam je državljana Crne Gore iz Tivta, Kotora, Bijele, Kamenara, Grblja...
56046 pregleda 42 komentar(a)
Remorker ALP Forward koji ide u pomoć brodu kapetana Peranovića
Remorker ALP Forward koji ide u pomoć brodu kapetana Peranovića

Kapetan duge plovidbe Nikola Peranović iz Kotora i njegova posada jednog od velikih kontejnerskih brodova kompanije koja je jedan od tri najveća svjetska brodara (ime broda i kompanije poznati redakciji), ovih dana na sjevernom Atlantiku rade pravi pomorački poduhvat.

Naime, prije sedam dana njihov brod koji je bio u plovidbi između luka Friport na Bahamima i Le Avr u Francuskoj doživio je havariju u oluji na sjevernom Atlantiku, na oko 200 milja istolčno od Njufaundlenda.

"List kormila se smakao iz svog ležišta i ostao bukvalno da visi, pa smo ostali bez mogućnosti da upravljamo brodom. Vjetar i struje su nas šest dana nosili zapadno, prema plićinama Njufaundlenda, a sve se ovo dešava u prilično visokim sjevernim geografskim širimama - na samoj granici područja gdje u ovo doba godine nerijetko ima i ledenih santi. Iako je naša komapnija odmah poslala pomoć, ipak smo manje-više bepomoćno šest dana plutali na okeanu jer u našoj blizini nije bilo dovoljno velikog i jakog remorkera koji bi mogao otegliti nakrcani brod koji je dugačak 304 i širok 42 metra. Stoga je za nas krenuo jedan veliki holandski remorker koji je u vrijeme kada smo imali havariju, bio skoro 3.000 kilometara daleko, u Las Palmasu na Tenerifima. On bi danas tokom dana trebao da stigne do nas i da nas uzme u tegalj", priča za "Vijesti" sa sjevernog Atlantika kapetan Nikola Peranović.

Među ukupno 20 članova njegove posade, osam je državljana Crne Gore iz Tivta, Kotora, Bijele, Kamenara, Grblja...

Na havarisanom velikom kontejnerašu od 73.819 tona koji može ukrcati preko 6.700 kontejnera je, liše upravitelja stroja, kompletan oficirski sastav iz Crne Gore: prvi oficir Mitar Radunović, drugi oficir Dinko Homarac, treći oficir Luka Kovačević, prvi oficir stroja Dragan Aranzulo, drugi oficir stroja Ranko Vraneš, treći oficir stroja Mirko Miljenović, kao i mehaničar Željko Milović.

"Ponosan sam kako na te momke, tako i na ostatak moje posade jer su u teškim uslovima pokazali nevjerovatnu energiju, hrabrost i spremnost. Naime, uspjeli smo nekako da sa dva teška konopa poduhvatimo i ricamo (osiguramo) list kormila da sasvim ne ispadne iz ležišta. Posada je podnijela veliku žrtvu, nijednom se ne požalivši na teške uslove rada po jakom vjetru, valjanju broda koji je bez pogona, prepušten valovima, i velikoj hladnoći jer je ovdje oko 3 stepena Celzijusa. Pritom smo imali i smanjena sledovanja hrane jer su zalihe, budući da je putovanje trebalo da bude relativno kratko, sada već pri kraju, ali očekujemo da nam remorker koji je krenuo za nas, donese i oko 300 kilograma hrane koje ćemo prekrcati sa njega na sred Atlantika", ističe kapetan Peranović.

Kako dodaje, nije bilo nimalo lako satima raditi na otvorenoj palubi na krmenom dijelu, pod udarima vjetra i mora. Nije se gledalo ko je mašinac, a ko palubarac i svi su zajedno uložili maksimum napora da dva jaka konopa, otežana tegovima, spuste u more i provuku sa jednog na drugi bok krmenog dijela broda i njima, uprkos struji i valovima koji su im dodatno otežavali posao, "poduhvate" i osiguraju od potpunog ispadanja iz ležišta, havarisani list kormila.

Koliko je to bilo naporno, najbolje pokazuje podatak da je list kormila na ovom brodu visok 12 metara – kao četvorspratna kula i težak 130 tona. List kormila je privremeno na taj način fiksiran kako za bokove broda, tako i za samu krmu.

"Za sada smo uspjeli da ricamo timun (list kormila) i osiguramo ga pri brodu. Nadam se da će tu i ostati tokom predstojećeg tegljenja broda preko Atlantika, iako je najavljeno da ćemo na tom putu imati novo nevrijeme...". kaže Peranović, dodajući da je u menadžemntu kompanije odlučeno da se njihov onesposobljeni brod tegli za sada još nedefinisanu luku u Evropi.

To je urađeno iako se brod fizički naalazi mnogo bliže obalama Kanade, jer u blizini trenutno nema dovoljno velikog i jakog okeanskog remorkera sposobnog da se izbori sa tolikim brodom u teglju, odnosno zbog toga što u ovom dijelu Kanade nema dovoljno velikog plutajućeg ili suvog doka koji bi mogao primiti kontejneraš dug preko 300 i širok preko 40 metara, ili su dokovi zakrčeni ledom.

Peranović posebno naglašava podršku koju u ovoj vanrednoj suituaciji imaju od kompanije - vlasnika broda sa kojim su stalno u kontaktu i koji se na sve načine trudi da im obezbjedi pomoć.

Zato je brodovlasnik i angažovao specijaliste za pomorska spašavanja – jednu od najjačih svjetskh kompanija za off shote radove, ALP Maritime, a ova odmah ka onesposobljenom brodu uputila svoj veliki remorker "ALP Forward".

Očekuje se da će ovaj 65 metara dugi tegljač za okeanska spašavanja i podršku naftnim platformama, na lice mjesta do onseposobljenog broda sa crnogorskim pomorcima, stići danas do kraja dana, te da za stroj "ALP Forwardera" koji ima preko 19.000 konja i njegovu poteznu moć od 218 tona na kuki za tegalj, neće biti problem da otegli onesposobljeni kontejneraš preko cijelog Atlantika, do Evrope.

"Moram istaći da me je zvao lično direktor naše kompanije koja inače, ima oko 550 brodova i da je izrazio oduševljenje sa onim što smo do sada postigli jer niko nije vjerovao da se sa limitornim sredstvima i alatima na brodu na sred okeana, tako nešto može izvesti. Isto tako, želio bih da se zahvalim i kolegama sa drugih brodova, koji su čuvši za vanrednu siutuaciju koju imamo, pokušali makar svojim iskustvima i savjetima nam pomoći. Javljali su nam se i oni koji su bili u prolasku i pokušali nam dati i konkretniju podršku, ali zbog loše vremenske situacije i ograničene vidljivosti nisu mogli prići bliže od milju našem brodu", kazao nam je kapetan Peranović.

Dodao je da se nada, iako mu je ovih dana na prvom mjestu sigurnost njegove posade i broda, da će ovaj slučaj ponovno u fokus staviti stručnost i odgovornost ogromne većine crnogorskih pomoraca, naspram loših djela jednog malog broja naših mornara koji su švercujući narkotike po svijetu, proteklih mjeseci časne pomorce iz Crne Gore nezasluženo doveli u negativan kontekst.

Bonus video: