Poplavljene kuće, odsječeni od svijeta: Tuga na "ostrvu" Nikolića

Tužno je ovih dana na “ostrvu” Nikolića. Dok jedni Nikolići sa pripadnicima nikšićke Službe zaštite i spasavanja i Direktorata za vanredne situacije, obilaze poplavljene kuće nadajući se da je nivo vode počeo da pada, drugi “samuju” bez struje, okruženi vodom
9419 pregleda 0 komentar(a)
Broćanac, Foto: Svetlana Mandić
Broćanac, Foto: Svetlana Mandić

Za Broćanac Čevski, prigradsko naselje u Nikšiću, mnogi nijesu čuli, ali je posljednjih dana u žiži javnosti zbog poplava koje su ih zadesile - tri kuće Nikolića su poplavljene, njihovi rođaci preko puta su odsječeni od svijeta, a kiše su napravile “jezero” koje je na pojedinim mjestima duboko i do 15 metara.

Tužno je ovih dana na “ostrvu” Nikolića. Dok jedni Nikolići sa pripadnicima nikšićke Službe zaštite i spasavanja i Direktorata za vanredne situacije, obilaze poplavljene kuće nadajući se da je nivo vode počeo da pada, drugi “samuju” bez struje, okruženi vodom.

“Podigla sam se u Pustom Liscu i ne pamtim ovakvu situaciju. Teško funkcionišem, ni struje, ni ništa. Imala sam pun zamrzivač od 410 litara i tri frižidera, i sada samo bacam hranu, jer već danima nemamo struju”, priča osamdesetogodišnja Marija Nikolić i dodaje da joj ništa ne treba, ali bi rada bila da joj neko donese hranu za stoku jer je sijeno potopljeno.

Marija Nikolić

To će uraditi pripadnici Službe spasavanja i Direktorata za vanredne situacije koji su jučerašnji dan iskoristili da obiđu poplavljeni Broćanac i ljudima priteknu u pomoć.

“U Broćancu je nivo vode isti kao juče, ali s obzirom da se očekuju nove padavine, bićemo u pripravnosti. Situacija se prati i trenutno je stabilno. Obišli smo dvije porodice Nikolić koje su odsječene od svijeta kako bi im dostavili hranu za stoku. Imamo informaciju da se u selu Srni Do mještanin koji je tamo živio evakuisao, ali da je ugrožena imovina“, kazao je Nikola Blečić, iz Direktorata za vanredne situacije.

Nikola Blečić

U Srnom Dolu, ispod Pustog Lisca, poplave su stvorile tri “jezera”. “Dvije kuće su poplavljene, kao i imanja, a Radovana Delibašića, koji je tamo živio, evakuisali su rođaci. Pored njegove kuće poplavljena je i kuća Stevovića”, kazao je “Vijestima” rođak Delibašića.

Proteklih dana obilne padavine i podizanje nivoa rijeke Zete donijele su brojne probleme mještanima više naselja nikšićke opštine, a najteža situacija je u Broćancu.

Put loš, strahuju da će biti i gori

Plana Nikolić i njen suprug Vojin penzionerske dane provode u Broćancu, gdje su napravili lijepu kuću. Prema njenim riječima, najveći problem im je bio put i više puta su se lokalnoj upravi obraćali sa molbom da se popravi kilometar puta.

Plana Nikolić

“To je svega kilometar puta, a ako sada, nakon ove poplave, bude još više havarisan, ne znam što će nam kuća ovdje“, poručila je Plana.

Galerija

Bonus video: