Popović: Zatvorske kazne zamijeniti uslovnim

“U nekoliko evropskih, ali i država u svijetu su u jeku epidemije amnestirani zatvorenici sa kratkoročnim sankcijama kako bi rasteretili sistem, dok su neki poslati u kućni pritvor", rekao je poslanik Liberalne partije
6637 pregleda 9 komentar(a)
Andrija Popović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović
Andrija Popović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović, Boris Pejović

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović očekuje da njegove kolege prihvate inicijativu da se blaže zatvorske kazne zamijene uslovnim, kako ne bi došlo do epidemije u zatvoru.

Popović je rekao da će on tražiti zakazivanje sjednice, kako bi Skupština po hitnom postupku razmatrala Predlog zakona o amnestiji. Njime bi se, navodi, propisalo da se pravosnažno osuđenima do tri mjeseca, koji nijesu stupili na izdžavanje kazne, ona zamijeni uslovnom kaznom.

“U nekoliko evropskih, ali i država u svijetu su u jeku epidemije amnestirani zatvorenici sa kratkoročnim sankcijama kako bi rasteretili sistem, dok su neki poslati u kućni pritvor. Crna Gora nema taj luksuz da čeka da epidemija izbije i u crnogorskim zatvorima, što bi bila katastrofa koja bi prijetila da uruši i zdravstveni i bezbjedonosni sistem i ljudske živote,” rekao je Popović “Vijestima”.

Ranije je najavio da će od predsjednika parlamenta Ivana Brajovića tražiti da zakaže sjednicu tim povodom. Podsjetio je da je u skupštisnkoj proceduri već predlog istoimenog zakona, oko koga, kako navodi, nije postojala saglasnost u vladajućoj koaliciji pa stoji u fioci.

“Ovaj Prijedlog zakona podržan je od blizu 20.000 građana Crne Gore, a čiji sam jedan od formalnih predlagača, uz 11 poslanika vladajuće koalicije. On je u skupštinskoj proceduri više od dvije godine. Najnovije okolnosti sa epidemijom korona virusa još više nas opredjeljuju da hitno predložimo ovakvo zakonsko rješenje. Zatvorenicima je nemoguće da u pretrpanim objektima održavaju socijalnu distancu, da poštuju mjere prevencije u situaciji kada su zatvori pretrpani i kada su higijenski uslovi na nižem nivou od potrebnog”, navodi.

Poslanici parlamentarne većine predložili su u decembru 2017. Zakon o amnestiji kojim je predviđeno da se oslobađaju od izvršenja četvrtine kazne zatvora lica koja su pravosnažno osuđena za krivična djela propisana zakonima Crne Gore i ona koja su osuđena stranom presudom koja su izvršava u Crnoj Gori.

Lica koja su na dan stupanja ovog zakona prosnažno osuđena kaznom zatvora od tri mjeseca za krivična djela pripisana zakonima Crne Gore, a nijesu počela izdržavanje, kazna se zamjenjuje uslovnom osudom, pisalo je u predlogu.

Nakon oštrih kritika u javnosti, taj predlog nije uvršten na dnevni red sjednica ili odbora, jer bi na slobodi bila ili bi im značajno bila umanjena kazna, lica osuđena za teška krivična djela...

Bonus video: