Poruke sa Skupštine SSCG: "Nešto smrdi u državi Crnoj Gori"

Predsjednik Skupštine Branko Vujisić kazao je da ako se Zarubici ovakva odluka ne sviđa, može da se obrati Ministarstvu rada da mu ustupi prostorije
15 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2015. 20:02h

Savez sindikata ne prihvata upis Duška Zarubice kao generalnog sekretara te radničke organizacije, jer je njihov jedini ovlašćeni zastupnik dosadašnji generalni sekretar Marko Nikčević, odlučeno je na vanrednoj sjednici Skupštine SSCG.

Predsjednik Skupštine Branko Vujisić kazao je da ako se Zarubici ovakva odluka ne sviđa, može da se obrati Ministarstvu rada da mu ustupi prostorije.

Ministarstvo rada je prije dva dana na zahtjev druge struje u SSCG upisalo Zarubicu kao generalnog sekretara.

"Služba Ministarstva pokazala je neznanje, neprofesionalnost i aroganciju, a služila se i pokušajima podmetanja. U ovom procesu došlo je do teške zloupotrebe položaja, odnosno korišćenje falsifikovanih papira kao validne dokumentacije. Ministarstvo se direktno umiješalo u rad sindikata, a sa ciljem njegovog slabljenja i skretanja sa puta reformi", poručio je Vujisić.

SSCG je podršku dobio i od Petera Zajdeneka iz Evropske konfederacije sindikata koji je ukazao na to da ova radnička organizacija ne bi bila prihvaćena na međunarodnom nivou "da novo rukovodstvo nije krenulo u reforme".

"Iako nismo imali sve informacije, bilo nam je jasno da nešto smrdi u državi Crnoj Gori. Ipak, dok sam ovdje i gledam vas, moram da kažem da mi ovo liči na sindikat, ali je moglo da miriše i na novac", kazao je Zajdenek.

Napominje da nije iznenađen situacijom i smatra da ljudi iz drugog krila SSCG pokušavaju da štite "sebe, svoje privilegije i posebna ovlašćenja".

"Evropska konfederacija neće prihvatiti drugo rukovodstvo osim ovog, a možete računati na našu pomoć. O ovome ćemo informisati Evropsku komisiju jer je ovaj slučaj povezan sa pravima u oblasti rada", naveo je Zajdenek.

Skupština je odbacila da jedan od zaključaka bude i zahtjev za ostavku ministarke Zorice Kovačević koji je podnijelo nekoliko delegata.

Senka Rastoder smatra da je bilo nagovještaja da će Ministarstvo donijeti ovu "političku odluku".

"Svima je jasno da iza svega stoji siva eminencija SSCG Danilo Popović. Radnici smatraju da se ovim prikriva kriminal, i da pojedini funkcioneri žele da ne odgovaraju za ono što su uradili", poručila je Rastoder.

Generalni sekretar Nikčević zahvalio se Skupštini i podršci članova "bez obzira na to kakva će biti njegova dalja sindikalna sudbina".

Galerija

Bonus video: