Poskupljuje taksi prevoz u Podgorici?

Nacrt odluke predviđa da start u prvoj tarifi bude 50 centi do euro, a noću od 60 centi do euro
2600 pregleda 3 komentar(a)
Taksi stajalište na Trgu nezavisnosti, Foto: Luka Zeković
Taksi stajalište na Trgu nezavisnosti, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.05.2019. 22:29h

Sekretarijat za saobraćaj prihvatio je predloge taksista i u novom Nacrtu odluke o uređenju taksi prevoza piše da će start u prvoj tarifi biti u rasponu od 50 centi do euro, koliki će biti i raspon cijena za kilometar vožnje.

Kada je u pitanju noćna vožnja cijena kilometra vožnje je planirana u rasponu od 60 centi do euro. O ovoj odluci izjasniće se odbornici Skupštine Glavnog grada na narednom zasjedanju.

Sekretar za saobraćaj Lazarela Kalezić objašnjava da su taksistima izašli u susret kada je u pitanju cjenovnik za noćnu i prazničnu tarifu gdje će, takođe, biti poskupljenje.

Cijena starta i kilometra vožnje u noćnoj vožnji umjesto od 40 centi do eura kretaće se od 60 centi do eura.

“Nacrt odluke o taksi prevozu je bio na javnoj raspravi čime se dala mogućnost kako poslenicama u ovoj oblasti tako i javnost da iskaže neke stavove vezano za uređenje problematike. Ima više pitanja koja su bila u fokusu izrade odluke naročito to što se novim Zakonom o drumskom prevozu definisala obaveza lokalnih samouprava da uvedu nove elemente u regulisanju auto-taksi prevoza, a odnosi se na uvođenje starta i drugih tarifa. Na javnoj raspravi taksi prevoznici su se žalili na vrijednosti koje su date za tarife i usluge smatrajući da su niske. Svi su tražili da bude veća polazna cijena za start i kilometar vožnje i to u rasponu od 50 centi do euro. Razmotrili smo sve što nam je predloženo i napravili određene izmjene. Prihvatili smo da donja granica starta i kilometra voženje bude od 0,50 do eura a na taksistima je da utvrde kolika će cijena biti. Prihvaćeno je i da noćna tarifa i vožnja za vrijeme praznika bude u rasponu od 60 centi do euro kako su i tražili”, kaže Kalezić.

Ona ističe da će biti povećana i cijena starta i kilometra vožnje za vožnju van grada, umjesto 0,40 centi do eura, taj raspon sada će biti od 0,50 do euro.

“Vjerujemo da je davanje raspona cijena od 50 centi do eura dobar mehanizam da taksisti sami na osnovu svojih proračuna, kalkulacija definišu šta je za njih rentabilno”, kaže Kalezić.

Dodala je da će uskoro objaviti izvještaj sa javne rasprave u kojima će biti odgovori na sve sugestije koje su taksisti dostavili na odluku o taksi prevozu.

Valja napomenuti da slijede izmjene i dopune novog zakona o drumskom saobraćaju, to se tiče uvođenja kasa, usluge…Kada Ministarstvo bude uradilo u zakonu pomenute izmjene, i sve opštine će morati da donesu nove odluke o taksi prevozu.

Samostalni preduzetnici su zadovoljni što su prihvaćeni njihovi predlozi da se poveća cijena starta i kilometra vožnje, ali i kilometra vožnje u noćnoj tarifi. Oni tvrde da je povećanje realno, i da će taksi usluge u Podgorici i dalje biti najjeftinije u odnosu na druge gradove u Crnoj Gori.

Javni gradski prevoz iz prošlog vijeka

Stanovnici Bulevara Stanka Radonjića na Tuškom putu tražili su od Sekretarijata za saobraćaj uvođenje autobuske linije u ovom dijelu naselja. Sekretar za saobraćaj Lazarela Kalezić saopštila je da su za uvođenje ove linije dobili dva zahtjeva.

Kalezić navodi da će nove autobuske linije biti u fokusu u narednom periodu.

Ona kaže da je u ovom dijelu naselja ranije bila uvedena probna autobuska linija koja se pokazala nerentabilnom.

“Nije bilo dovoljno putnika da bi ta linija opstala. Novim konceptima javnog prevoza mi moramo pokriti cio grad ali se tim konceptom moraju pomiriti rentabilne i nerentabilne linije. Stanje određenih puteva nekada i prevoznike dovodi u tešku situaciju, da im se kvare autobusi”, kaže Kalezić. Ona dodaje da pripremaju aplikaciju koja će biti dostupna svim korisnicima da na mobilnim telefonima mogu pratiti dolaske autobusa.

Kalezić kaže da su u gradu svjesni da vozni park gradskih prevoznika treba podmladiti. Za to treba novaca, ali se razmišla o mogućnosti nabavke električnih i autobusa na gas ili onih koji koriste neko alternativno gorivo. Sadašnji gradski prevoz, stari autobusi koji koriste naftu kao gorivo, zagađuju i vazduh. Ona navodi da su u saobraćaju autobusi koji su stari i nijesu komforni.

“U Podgorici imamo 109 autobusa koji pokrivaju 29 linija. Rentabilnost gradskog prevoza svuda u svijetu je upitna. Razmišljamo da uvedemo električne autobuse i to bi dovelo do toga da smanjimo korišćenje konvencionalnog goriva koje je skupo. Takođe, razmišljamo o tome da se negdje pojača uloga Grada kada je prevoz u pitanju”, kaže Kalezić.

Ne razdvajaju taksi stajališta

Sekretarijat za saobraćaj nije prihvatio predlog taksista da se razdvoje taksi stajališta, da se precizira koja pripadaju privrednim društvima, a koja samostalnim preduzetnicima. Kalezić kaže da je stav da taksi stajališta ostanu samostalna kako je to i precizirano Odlukom o taksi prevozu.

“Nacrtom odluke je definisano da taksi stajališta budu slobodna i da važi jednak princip za sve. Mnogi poslenici u ovi oblasti su izrazili negodovanje za ovakvo rješenje smatrajući da to ne odgovora onome što je bila njihova pozicija u ranijem periodu, da su oni dugo vremena razradili taksi stajališta i da bi takva rješenja uticala na njihovo poslovanje. Zato hoćemo da taksi stajališta ostanu slobodna jer smatramo da su u neravnopravnom položaju oni koji sada započinju da se bave taksi prevozom u odnosu na one koji tu djelatnost obavljaju dugi niz godina”,rekla je Kalezić.

Strukovni sindikat taksista Crne Gore nezadovoljan je konačnim stavom Sekretarijata za saobraćaj da taksi stajališta u gradu treba da ostanu slobodna zbog čega su juče Ivanu Vukoviću, gradonačelniku Podgorice, i Lazareli Kalezić, sekretaru za saobraćaj, predali inicijativu kojom traže da se ona razdvoje, to jeste da preciziraju koja pripadaju privrednim društvima, a koja samostalnim preduzetnicima. Peticiju je potpisalo preko 200 samostalnih preduzetnika.

U Podgorici trenutno ima iscrtanih 300 taksi mjesta na kojima se parkiraju i vozila koja nijesu registrovana za ovu djelatnost.

Bonus video: