Poslodavci i sindikalci "ukrstili koplja": Spore se oko akta o sistematizaciji

Novi zakon o radu, koji se priprema od 2015. godine trenutno je u fazi pregovaranja sa Evropskom komisijom i očekuje se da bi mogao biti usvojen do kraja godine
1251 pregleda 0 komentar(a)
Panel diskusija na Pravnom fakultetu, Foto: Screenshot /tv vijesti
Panel diskusija na Pravnom fakultetu, Foto: Screenshot /tv vijesti
Ažurirano: 09.05.2019. 21:39h

Poslodavci i sindikalci jos jednom ukrstili koplja o novim rješenjima zakona o radu, na panel diskusiji na Pravnom fakultetu povodom obilježavanja 100 godina Međunarodne organizacije rada.

Novi zakon o radu, koji se priprema od 2015. godine trenutno je u fazi pregovaranja sa Evropskom komisijom i očekuje se da bi mogao biti usvojen do kraja godine.

Oko mnogo pitanja ne slažu se predstavnici poslodavaca i radnika, što se i danas moglo čuti na Pravnom fakultetu, na panel diskusiji povodom obilježavanja 100 godina Međunarodne organizacije rada.

Novi zakon o radu čeka se skoro četiri godine.

Jedna od novina je obaveza svakog poslodavca da ima akt o sistematizaciji, oko čega se spore poslodavci i sindikalci.

"Za malog privrednika on je potpuno suvišan dokument. Mi smo predlagali da se poslodavci do deset zaposlenih oslobode ove obaveze donošenja akta", rekla je Rumica Kostić iz Unije poslodavaca.

"Bez toga akta je sve obesmišljeno, nema dostojanstvenog rada ukoliko vi ne znate što ćete da radite na svojim poslovima. Ako nemamo toga akta o sistematizaciji i ako nemamo propisan koeficijent za to radno mjesto, nikako ne možemo da znamo da li Srđa treba da primi istu platu kao Vesna", kazao je Srđa Keković iz Unije slobodnih sindikata.

"Smatramo da taj akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta treba da bude obavezan za sve poslodavce", poručio je Marko Ćipović iz Ministartva rada i socijalnog staranja.

Sporan je i rad agencija za posredovanje pri zapošljavanju, koje nisu opravdale svoje postojanje.

Ipak, iz Vlade najavljuju nova rješenja.

"One su naprotiv bile instrument za zloupotrebe od strane poslodavaca, za produženje ugovora o radu na određeno vrijeme, bez ikakvih ograničenja", istakla je Vesna Simović-Zvicer, koordinatorka radne grupe.

"Imamo mnogo agencija, one su počele da rastu kao pečurke poslije kiše. Ne očekujem da će se popraviti položaj zapošljenih u agencijama", dodao je Srđa Keković.

"Podigli su granicu trajanja ugovora o radu na određeno sa trenutno važećeg 24 mjeseca na 36. Nakon isteka roka od 36 mjeseci, poslodavac ukoliko i dalje želi da zadrži tog zaposlenog, da obavlja poslove za njegov račun, onda on sa tim zaposlenim mora da zaključi ugovor o radu na neodređeno vrijeme, dakle više nema mogućnost da preko neke druge agencije tog zaposlenog angažuje", naglasio je Ćipović.

Očekuju se novine u postupku rješavanja radnih sporova.

"Prije pokretanja postupka pred sudom, će biti obavezni da se pokušaju riješiti mirnim putem", rekla je Simović-Zvicer.

"Radni sporovi gdje je predmet prestanak radnog odnosa ići će direktno na sud", zaključio je Keković.

U ovoj oblasti moramo primijeniti 14 direktiva i trenutno smo u fazi pregovaranja sa Evropskom komisijom.

Novi zakon o radu, kako se očekuje, trebalo bi da bude usvojen do kraja godine

Bonus video: