Potpredsjednik Opštine tužio SO Tivat jer nije dobio očekivane pare

Bošković prima platu 1.378 eura, vlasnik je: placa u Tivtu, kuće u izgradnji, "forda focus", motorne brodice...
211 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 27.05.2012. 14:58h

Potpredsjednik Opštine Tivat i lider SDP Tivta Krsto-Kiko Bošković, tužio je Skupštinu opštine Tivat jer je nezadovoljan iznosom novca koji mu je dodijelila Komisija za riješavanje stambenih pitanja lica koja bira ili imenuje SO i predsjednik Opštine i drugih lica čiji je rad od posebnog interesa za Opštinu, saznaju „Vijesti“.

Bošković je to učinio pred prvomajske praznike, a odgovor lokalne uprave na njegovu tužbu koju je podnijeta Osnovnom sudu u Kotoru, napisao je sada već bivši predsjednik tivatskog lokalnog parlamenta Krsto Petrović (DPS).

Bošković je bio prvorangirani na 16.novembra prošle godine raspisanom „Oglasu za riješavanje stambenih potreba putem dodjele kredita za lica koja koja bira ili imenuje SO i predsjednik Opštine i drugih lica čiji je rad od posebnog interesa za Opštinu“, putem koga je raspodijeljeno ukupno 80 hiljada eura novca koje je lani u svom budžetu za te potrebe obezbijedila Opština Tivat.

Taj novac, prema propozicijama oglasa, dodijeljivan je za „izgradnju stana u svojini, za pretvaranje zajedničke svojine ili susvojine u etažnu svojinu, za učešće u dobijanju dugoročnog kredita kod banaka i za poboljšanje uslova stanovanja“.

Ovi krediti dodjeljuju se na period otplate od 10 do 20 godina sa nizom povoljnosti koje na kraju mogu rezultirati umanjenjem obaveze vraćanja čak i do 80 odsto ukupne vrijednosti dobijenog kredita.

Krsto Kiko Bošković

Reagovao i Ranko Krivokapić

Po odluci od 7.decembra prošle godine višestranačke Komisije kojom je predsjedavao odbornik DPS Mileta Rabrenović, Bošković je imao najviše, ukupno 174,5 bodova čime je postao prvi na rang listi od ukupno pet opštinskih funkcionera koji su aplicirali za stambeni kredit.

Pored njega, novac su na tom konkursu su dobili i sekretar SO Tivat Dragan Dragaš (DPS), sekretarka opštinskog Sekretarijata za upravu i društvene djalatnosti Bosiljka Radonjić, direktor Radio Tivta Dragan Popadić i sekretar opštinskog Sekretarijata za finasije i ekonomski razvoj i lider OO DPS Tivta Ivan Novosel.

„Tačno je da sam podnio tužbu, ali ne želim da bilo što sa tim u vezi komentarišem jer je ona već ušla u sudsku proceduru", potvrdio je Bošković.

Nezadovoljan takvim stanjem, Bošković je presavio tabak i podnio sudsku tužbu protiv Skupštine opštine čiji je potpredsjednik već deset godina.

„Tačno je da sam podnio tužbu, ali ne želim da bilo što sa tim u vezi komentarišem jer je ona već ušla u sudsku proceduru", potvrdio je Bošković.

Prema nezvaničnimsaznanjima „Vijesti“ u pokušaj da svom partijskom kolegi izbori da dobije više novca iz tivatske gradske kase proteklih mjeseci se uključio i sam lider SDP i predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.

On je u jednom neformalnom susretu sa najvišim rukovodstvom Opštine Tivat sugerisao svojim sagovornicima „da bi trebalo Kiku dati te pare koje su mu prvobitno određene jer sa ovim što je dobio ne može napraviti ništa“, ali to nije promijenilo konačnu odluku opštinske Komisije.

Daleko od socijale...

Gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš nije želio da za „Vijesti“ komentariše nesvakidašnji slučaj da jedan od članova najužeg rukovodstva Opštine tuži lokalnu upravu u kojoj službuje jer je nezadovoljan iznosom novca koji mu je dodijelila za riješavanje „stambenih problema“ koje Bošković, sudeći po svom imovinskom kartonu, uopšte i nema.

„Ne raspolažem sa informacijom o bilo kakvoj tužbi i ja to za sada ne bih komentarisao", bilo je sve što nam je rekao Kankaraš.

Potpredsjednik Opštine Tivat i lider tivatske SDP Krsto- Kiko Bošković, prema posljednjem imovinskom kartonu za 2011 godinu koji je objavljen na sajtu Komisije za utvrđivanje konflikta interesa, teško da se može smatrati osobom kojoj treba praktično poklanjati više hiljada eura porekih obveznika da bi ona dobila „krov nad glavom“.

Naime, po kartonu za 2011 (Boškovićev imovinski karton za 2012 spada među manji broj još neobjavljenih imovinskih izvještaja crnogorskih funkcionera za ovu godinu), potpredsjednik Opštine Tivat prima platu u iznosu od 1.378 eura, isključivi je vlasnik placa u Tivtu površine 960 kvadrata i kuće u izgradnji površine 250 kvadrata.

Bošković je vlasnik i trećine porodične kuće u Kalimanju površine 85 kvadrata i jedne šestine zemljišta površine 25 hiljada kvadrata u Tivtu.

Posjeduje i vaučer u HTP „Primorje“ Tivat, a vlasnik je automobila „ford focus“ iz 2007 i motorne brodice „Beneteau Antares 650 HB“ iz 2009.

Živi u stanu koji je lani prenio ženi

Po imovinskom kartonu, Bošković živi u stanu površine 60 kvadrata koji je isključivo vlasništvo njegove supruge Emine.

Zanimljivo, u imovinskom kartonu za 2005 kojni je takodje dostupan na sajtu Komisije za utvrdjivanje konflikta interesa, taj isti stan je prije sedam godina bio isključivo vlasništvo samog Boškovića.

Već naredne godine Bošković prijavljuje da je vlasnik samo polovine tog stana, ali drugu polovinu ne prijavljuje u evidenciji nepokretne imovine svoje supruge. Emina Bošković sudeći po imovinskim prijavama svog supruga, vlasnik te druge polovine stana postaje tek 2008 da bi joj stan u cjelosti pripao tek 2011.

Od plate od 400 eura koliko je kao potpredsjednik Opštine primao 2005, Bošković je 2011 u istoj funkciji stigao na platu od 1.378 eura.

Ako je suditi o podacima o kretanju njegovih primanja i imovine u posljednjih sedam godina, sasvim je jasno zašto se Bošković grčevito bori da ostane u nekoj od rukovodećih fotelja u Opštini Tivat gdje SDP kojoj je na čelu, već skoro dva mjeseca uz dosta napora, pokušava da sa DPS dogovori formiranje još jedne nove njihove zajedničke koalicione lokalne vlasti.

Naime, od plate od 400 eura koliko je kao potpredsjednik Opštine primao 2005, Bošković je 2011 u istoj funkciji stigao na platu od 1.378 eura. Takav porast primanja od 350 posto ne karakteriše ni najrazvijenije svjetske ekonomije.

Od dotrajalog skromnog „renoa 5“ starog 17 godina koji je vozio 2005, Bošković je u medjuvremenu stigao do „forda focusa“ kojeg je novog kušio 2007, mada ga Tivćani najčešće vidjaju u službenom opštinskom automobilu „ford C-max“ iz koga ne izlazi ni van radnog vremena, a ni vikendom.

U međuvremenu vozni park porodice Bošković ojačan je sa „pasatom“ iz 1999, koji je 2007 ustupio mjesto automobilu iste marke, proizvedenom 2000, da bi onda ovog lani zamijenio aktuelni „pasat“ iz 2004 koga sada vozi supruga Emina. Boškovićev sin Mato je 2008 nabavio motocikl „gilera“, a godinu dana kasnije porodica je kupila i motornu brodicu „Beneteau“ vrijednu 24 hiljade eura. Bošković je 2009 počeo i gradnju nove porodične kuće površine 250 kvadrata.

Iako je već godinama potpredsjednik Maslinarskog društva „Boka“, zanimljivo je da Krsto Bošković u svim svojim imovinskim kartonima nije naveo da posjeduje maslinjake, niti da ostvaruje bilo kakav prihod od uzgoja maslina.

Galerija

Bonus video: