Požar na Luštici pod kontrolom, Katić: Kuće nisu u opasnosti - Vijesti.me
ODBRANJENO SELO ZBRĐE

Požar na Luštici pod kontrolom, Katić: Kuće nisu u opasnosti

Ukrajinski avion i švajcarski helikopter pomogli su danas u gašenju požara na Vidovom vrhu i u Prijevoru

Luštica Požar
Luštica Požar (Foto: Slavica Kosić)

Stevan Katić, predsjednik Opštine Herceg Novi kazao je da je na hercegnovskom dijelu Luštice požar pod kontrolom i da kuće ni u jednom naselju nisu u opasnosti.

Požar u zaleđu Sutorine je pod kontrolom, spriječeno je širenje vatre u zaleđu prema Bjelotini, ka granici sa Bosnom i Hercegovinom.

Ukrajinski avion i švajcarski helikopter pomogli su danas u gašenju požara na Vidovom vrhu i u Prijevoru.

U zaseoku Mendegaje u selu Zbrđe na Luštici stanje je dramatično, ali je selo odbranjeno.

Načelnik službe zaštite i spašavanja Zlatko Ćirović kazao je da se situacija mijenja iz trena u tren

Jutros je crkva Sv Nedjelje u Mendegajama spašena u posljednji čas jer se vatra približila na samo 30 metara. Zahvaljujući vodi koju je bacio ukrajinski avion crkva i kuće su odbranjene.

Struje na Luštici ponovo ima, nakon što je bio isključen glavni dalekovod za Krtole i Lušticu.

Novi požar izbio je na nepristupačnom terenu prema selu Mrkovi. Vatrogasci i mještani čine sve što mogu da zaustave vatru.

Iz lokalne uprave su danas poslije podne organizovali dopremanje 100 toplih kuvanih obroka za vatrogasce i doborovoljce na Luštici koji već tri dana jedu samo suvu hranu.

Požar koji drugi dan gori na Vidovom vrhu, u hercegnovskom zaleđu, zahvaljujući angažmanu  švajcarskog helikoptera i avion, za sada je pod kontrolom. Na Ravnom brijegu postavljene su cistjerne koje trebaju da spriječe širenje požara, ako do njega dodje. 

Luštica Požar
Luštica Požar(Foto: Slavica Kosić)

Saobraćaj na ovom dijelu poluuostrva je blokrian.

 “Ako ovako potraje moraćemo da bježimo i ostavimo sve da gori. Nemamo opremu, dim guši”, kazao je član DVD Krtoli i paroh luštički Nikola Urdešić. Na terenu su vatrogasci iz Herceg Novog, DVD Krtoli, Vojska Crne Gore, mještani i dobrovoljci, koji pokušavaju da zaustave vatrenu stihiju čekajući intervenciju iz vazduha.

Luštica Požar
Luštica Požar(Foto: Slavica Kosić)

Selo Babunci iz koga su iseljeni mještani za sada je bezbjedno, ali  ako nastavi da duva vjetar, kako je rekao Urdešić,  ni ono nije sigurno.

Kritično je i na Vidovom vrhu u zaleđu Sutorine. Vatra se širi na četiri strane prema Malti, Konjevićima, Bjelotini i crkvi Lazarica. Na terenu su vatrogasci, privatni preduzetnici sa cistjernama i dobrovoljci.

“Najavljene pomoći iz vazduha nema, samo je policijski helikopter nadletio jednom. Vatrogasci su raspoređeni prema donjem brijegu”, kažu iz MZ Mokrine i pozivaju  dobrovoljce da se pridruže i jave na call centar 19800 Ili direktno dođu iz pravca Mokrina i zaseoka Lazarevići.

Kod crkve svete Varvare je zborno mjesto za dobrovoljce.