Požar u Seocima: Avioni pritekli u pomoć kad nije bilo druge

Kolašinski vatrogasci su dva dana gasili požare na Crkvinama i u Seocima
2487 pregleda 1 komentar(a)
Vatrogasci na terenu, Foto: Privatna arhiva
Vatrogasci na terenu, Foto: Privatna arhiva

U gašenju požara u Seocima, kolašinskoj Službi žaštite juče su pomagali i avioni Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Tek poslije višesatne akcije, situacija koja je prijepodne, prema riječima vatrogasaca, bila vrlo ozbiljna, se stabilizovala.

“Riječ je o vrlo nepristupačnom terenu, pa je samo pomoć iz vazduha mogla biti djelotvorna. Nekoliko sati avioni su gasili požar, pa se situacija stabilizovala, iako je i dalje ugrožena jedna stara kuća, koju štitimo.

Očekuje nas još jedna noć koju ćemo provesti na terenu”, kazao je komandir Službe zaštite Željko Darmanović.

Kolašinski vatrogasci su dva dana gasili požare na Crkvinama i u Seocima.

U noći između petka i subote uspjeli su da lokalizuju požar na Crkvinama, odnosno da zaštite ugostiteljske objekte kojima se vatra prbližila.

Do nekoliko lokacija na Seocima probijali su puteve, kako bi pokušali da spriječe širenje požara. Juče su bili nemoćni, s obzirom na to da se vatra proširila sa gornje strane tunela broja 27 na magistralnoim putu Kolašin - Podgorica, pa je vatra mogla da se gasi samo iz vazduha.

Širenju vatre doprinosio je i jak vjetar, pa je gorjelo nekoliko hektara niskog rastinja, ali i šume.

Oba požara, prema pretpostavkama vatrogasaca, izazvana su ljudskim faktorom.

Iz Službe zaštite su više puta upozoravali mještane kolašinskih sela da vode računa prilikom paljenja vatre dok obavljaju proljećno čišćenje livada.

Bonus video: