Pravni - bez kriminalistike

Pravni fakultet obustaviće ove godine upis na programu bezbjednost i kriminalistika, ali i na odjeljenju u Bijelom Polju
500 pregleda 3 komentar(a)
Pravni faklultet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Pravni faklultet, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 30.05.2017. 05:31h

Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore obustaviće ove godine upis na programu bezbjednost i kriminalistika, ali i na odjeljenju te ustanove u Bijelom Polju, saznaju “Vijesti” u Rektoratu UCG.

Prema nezvaničnim informacijama, Vijeće Pravnog fakulteta predložiće Senatu UCG upis 120 brucoša i to o trošku države na programu pravnih nauka.

“Obustavu upisa na kriminalistici i u Bijelom Polju, Vijeće Pravnog fakulteta je obrazložilo nedovoljnim kadrovskim i prostornim kapacitetima”, kazao je izvor “Vijesti” iz Rekorata.

Pravni fakultet će upisati, prema planu koje je dostavilo Vijeće ustanove, nešto preko 200 studenata na specijalističke studije na sedam smjerova, od čega će polovina sama finansirati školovanje.

“Vijeće Pravnog donijelo je i zaključak da će se upis na specijalističke vršiti prema indeksu uspjeha na trogodišnjim studijama, a da će prednost biti data kandidatima sa te ustanove”, navodi naš izvor.Pravni fakultet je prethodnih godina upisivao 240 brucoša.

Ograničenje upisa predložio je i Arhitektonski fakultet. Ta ustanova je prepolovila broj mjesta za brucoše, pa će na prvu godinu studija, prema planu dostavljenom Rektoratu, biti upisano 30 studenata, od čega 20 o trošku države.

“Sa Arhitektonskog fakulteta su objasnili da su analzirali tržište rada i da se praksa upisa preko 60 brucoša godišnje, u proteklih nekoliko godina, pokazala kao prenaglašena”, kazali su “Vijestima” iz Rektorata.

Prema do sada pristiglim predlozima, gotovo sve univerzitetske jedinice su korigovale upisnu politiku. Tako će Građevinski oglasiti prijem 120 novih studenata, od kojih će 70 dobiti besplatan indeks.

Metalurško-tehnološki smatra da je dovoljno primiti oko 100 studenata na tri smjera, dok će Filozofski na osam smjerova upisati ukupno 160 brucoša, a ima mjesta za još toliko samofinansirajućih.

Prirodno-matematički fakultet će oglastiti nešto preko 200 mjesta o trošku države na šest smjerova, a najviše (po 50) na programima računarske nauke i biologija.

Preko 200 indeksa ponudiće i kotorski Fakultet za pomorstvo i to na četiri studijska programa.

Bonus video: