Predstavnici UN-a sa djecom izučavali “Najveću svjetsku lekciju”

Najveća lekcija na svijetu održava se svake godine sa ciljem da se djeca i mladi upoznaju sa Ciljevima održivog razvoja i da preduzimaju akcije koje doprinose njihovom ostvarivanju
387 pregleda 0 komentar(a)
Danas u OŠ Božidar Vuković Podgoričanin, Foto: Unicef.org
Danas u OŠ Božidar Vuković Podgoričanin, Foto: Unicef.org

Povodom tridesete godišnjice od usvajanja Konvencije UN-a o pravima djeteta, učenici Osnovne škole "Božidar Vuković Podgoričanin" danas su sa koordinatorkom UN-a u Crnoj Gori Fionom Mekluni, šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osamom Kogalijem i pomoćnicom ministra prosvjete Arijanom Nikolić Vučinić izučavali "Najveću svjetsku lekciju" koja se organizuje širom svijeta sa ciljem upoznavanja djece i mladih sa Ciljevima održivog razvoja.

Mekluni je tom prilikom kazala učenicima da su Ciljevi održivog razvoja osnova najvećeg razvojnog plana u istoriji po imenu Agenda održivog razvoja do 2030.

Riječ je o ambicioznom planu koji su usvojili lideri 193 zemlje članice UN, kojim se predviđa izgradnja boljeg i pravednijeg svijeta u kojem će svako dijete ići u školu, u kojem će glad i siromaštvo biti iskorijenjeni, muškarci i žene imati jednake šanse, globalno zagrijavanje neće ugrožavati našu budućnost, a resursi će se mudro koristiti.

Fiona Mekluni
Mekluni danas sa učenicima(Foto: unicef.org)

"Kada se završi Agenda 2030, imaćete 21 godinu. To je plan za vašu budućnost i zato se to tiče vas više nego ikog drugog. Zbog toga smo danas zajedno - da saznamo više o ovom planu kako biste mogli da preuzmete aktivnu ulogu u njegovom ostvarivanju. Svijet da mora čuje i da vaš glas shvati ozbiljno,” istakla je Mekluni.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali podsjetio je da prema Konvenciji UN-a o pravima djeteta čiji se trideseti rođendan slavi ove godine djeca imaju pravo da kažu šta misle o stvarima koje ih se tiču.

unicef.org
Upoznali djecu i mlade sa Ciljevima održivog razvoja(Foto: unicef.org)

"Djetinjstvo se danas mnogo razlikuje u odnosu na ono od prije 30 godina. Stoga je bitno čujemo djecu koja prolaze kroz ovo iskustvo sada kako bismo mogli da ih podržimo na najbolji način”, poručuje Kogali.

Pomoćnica ministra prosvjete Arijana Nikolić Vučinić kazala je da kroz ovu inicijativu Ministarstvo prosvjete želi da podigne svijest kako kod učenika tako i kod nastavnika o značaju Ciljeva održivog razvoja.

"Ovaj interaktivni čas koji su učenici imali sa predstavnicima UN-a je veoma značajan za njih, jer su na taj način dobili širu sliku o tome koliko se na globalnom nivou radi na ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja u želji da do 2030. našoj djeci ostavimo bolji svijet nego što smo ga mi naslijedili,” kazala je Nikolić Vučinić.

Učenici OŠ "Božidar Vuković Podgoričanin" smatraju da je siromaštvo jedan od najvećih problema sa kojim se djeca u Crnoj Gori danas suočavaju.

"Mnogi moji vršnjaci umjesto u školi vrijeme provode na ulici, prosjačeći. Ne bi trebalo da bude tako, jer i oni bi kao i mi trebalo da se obrazuju i da idu u školu. Postoje i djeca koja nemaju zdravstvenu zaštitu i to me takođe brine"“ kaže 13-godišnja učenica Elma Drinis.

Elmin drug iz škole Pavle Čović kaže da djeca i odrasli samo zajedničkom akcijom mogu da pruže odgovor na te probleme.

"Ukoliko odrasli ne mogu da riješe ove probleme, mislim da bi trebalo nas da pitaju za mišljenje, mislim da će čuti i neki dobar prijedlog o tome kako možemo zajedno da riješimo ove izazove", poručuje Pavle.

Najveća lekcija na svijetu održava se svake godine sa ciljem da se djeca i mladi upoznaju sa Ciljevima održivog razvoja i da preduzimaju akcije koje doprinose njihovom ostvarivanju.

Bonus video: