BORBA ZA SVE NAS Tuzi - opština karantin: Prekida se svako kretanje građana

Iz Opštine su poručili građanima da moraju biti disciplinovani „kako bi uspjeli da dobijemo ovu snažnu bitku, koja nas je zadesila“
54156 pregleda 22 komentar(a)
Policija sinoć kontroliše ulaz u Tuzi, Foto: Savo Prelević
Policija sinoć kontroliše ulaz u Tuzi, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.03.2020. 09:10h

Svako kretanje građana u Tuzima se prekida, a snabdijevanje za hitne potrebe sprovodiće volonteri te opštine, odlučio je sinoć Opštinski štab za vanredne situacije.

Opština Tuzi od sinoć je u karantinu jer je iz te opštine 15 od 18 pozitivnih osoba koje su juče pozitivno testirane na novi koronavirus.

Kako je objavljeno na sajtu Opštine Tuzi, Opštinski štab se večeras sastao pod hitnim okolnostima kako bi analizirao situaciju koja je eskalirala do drastičnih mjera, nažalost, na cijeloj teritoriji Malesije.

Navodi se da je, na osnovu onoga što su i preporuke Vlade i NKT-a, Opštinski tim za vanredne situacije donio nekoliko zaključaka.

„Prekida se svako kretanje građana, snabdijevanje hitnih potreba sprovodiće volonteri opštine, a u budućim danima obaviće se testiranje svih osoba koje su bile u kontaktu sa osobama koje su zaražene virusom“, navodi se u zaključcima.

Iz Opštine su poručili građanima da moraju biti disciplinovani „kako bi uspjeli da dobijemo ovu snažnu bitku, koja nas je zadesila“.

„Molimo vas da ostanete doma, da pazite vaše porodice, jer na taj način ćete se starati o Malesiji i o čovječanstvu“, navodi se u saopštenju Opštine.

Borba za Crnu Goru

Policija je sinoć kontrolisala ulaz u Tuzi, dok je Glavni grad za jutros najavio pojačanu dezinfekciju javnih prostora u susjednoj opštini. Paralelno, Vlada je sinoć usvojila nove, još drastičnije mjere, kako bi se spriječilo dalje širenje i obolijevanje od virasa COVID-19. Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša poručio je da je situacija jako opasna - virus se lako širi i može da inficira veliki broj ljudi. “Tuzi imaju 15.000 stanovnika. Ako bi se proširilo na samo 40 odsto stanovništva, što čini 6.000 stanovnika, od tih 6.000 bi oboljelo 1.200. Od tog broja 300 bi završilo na respiratorima i najmanje 150 umrlo. Ovo je drastična situacija. Ja molim da se čuje ovaj glas, da zavlada razum, da stanovništvo ostane kod kuća, da ne izlazi, da oni koji imaju bilo kakve simptome poput prehlade da se izdvoje u posebne sobe”, kazao je on.

Bitka za Tuzi i čitavu Crnu Goru

Predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) Milutin Simović poručio je stanovnicima Tuzi da ostanu u kućama. „Građani Tuzi, kao i građani širom Crne Gore, uvijek su bili umni i kadri da istrpe i prežive, a posebno kad je najteže. Ovo je borba za Tuzi i borba za Crnu Goru u kojoj moramo zajedno da pobijedimo“, rekao je Simović. Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj pozvao je stanovnike Tuzi da “od danas uz besu, svi u svoje kuće i izolaciju”. “Možemo nekoliko dana, možemo i nekoliko nedjelja, svi u naše kuće da sačuvamo stanovništvo, mlade ljude i stare, da svi zajedno izađemo kao pobjednici iz ove borbe”, rekao je on. Direktor Kliničkog centra Jevto Eraković sinoć je poručio da svaki građanin Tuzi mora da ostane kod kuće ako misli na porodicu, potomstvo, komšije, prijatelje i rođake.

Bonus video: