Princ Nikola odlaže prenos posmrtnih ostataka Petrovića

Princ Nikola Petrović objasnio zbog čega će posmrtni ostaci njegovog oca i stričeva biti sahranjeni na civilnom groblju
29181 pregleda 61 komentar(a)
Princ Nikola, Foto: Savo Prelević
Princ Nikola, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.08.2019. 10:17h

Prestolonasljednik, princ Nikola Petrović, kazao je da je on “teškog srca i u brizi za socijalnim mirom” predložio da posmrtni ostaci njegovog oca i stričeva budu pokopani na civilnom groblju.

Rekao je i da ne želi da komentariše uvredljive poruke koje mu je poglavar Mitropolije crnogorsko-primorske Amfilohije uputio.

Princ Nikola to je rekao reagujući na tekst u “Vijestima” objavljen 4. avgusta “Kletve za Đukanovića i Vučića, čestitka ‘čuvarima obraza’, opomena za princa” u kom ga je mitrpolit Amfilohije nazvao siromaškom koji i ne zna šta je Crna Gora.

Njegovo reagovanje prenosimo integralno.

“U jednom drugačijem kontekstu bi moja duboka želja bila da se posmrtni ostaci mog oca i njegovih stričeva pridruže posmrtnim ostacima svojih predaka u manastiru na Cetinju, kao i da taj događaj bude nova prilika za ujedinjenje građana Crne Gore.

Nažalost, suočen sa neslaganjima koje bi ovaj logični stav izazvao, teškog srca i u brizi za socijalnim mirom, predložio sam da se posmrtni ostaci pokopaju na civilnom groblju.

Primjećujem da će moj stav, kakav god on bio, uvijek biti kritikovan i izvor manipulacija, tako da sam odlučio, da sve dok Crna Gora ne nađe unutrašnji mir ovim povodom, da odložim prenos posmrtnih ostataka moje porodice u Crnu Goru.

Uz to, podsjećam da je bilo potrebno više od 7 godina rasprava i pregovaranja da dođe do usvajanja zakona o Statusu potomaka dinastije Petrović Njegoš u parlamentu a čiji je prvi član moralna i istorijska rehabilitacija dinastije Petrović, optuženih za izdaju od strane izvjesnih.

Ovo je za mene najvažnija odredba ovog zakona, a čije pojedine odredbe do danas nisu primijenjene”, piše u reagovanju koje potpisuje princ Nikola.

Bonus video: