Pripadnici Mornarice na kursu u Sloveniji: Obučavaju dvojac za deminiranje

Kurs se sastoji iz teoretskog i praktičnog dijela, a izvode ga, kao instruktori, deset pripadnika slovenačkih oružanih snaga koji su specijalizovani u oblasti podvodnog razminiranja
103 pregleda 6 komentar(a)
Ronilac, Foto: Forum-Frog
Ronilac, Foto: Forum-Frog
Ažurirano: 04.05.2016. 19:40h

Dvojica pripadnika Pomorskog diviziona već dvadesetak dana se u Sloveniji obučavaju za početni nivo podvodnog razminiranja.

Time je Mornarica Vojske nastavila razvoj protivminskih kapaciteta, što je jedan od ciljeva u procesu pristupanja Crne Gore NATO-u i zadatak predviđen Dugoročnim planom razvoja sistema odbrane do 2025.

Obuka u u Ankaranu trajaće do 27. jula, a drugi dio kursa održaće se u Crnoj Gori od 17. do 20 oktobra, kada će crnogorski i slovenački protivminski ronioci zajedno raditi na Pristanu, na Luštici, i u akvatorijumu nekadašnjeg mornaričkog minskog poligona kod rta Kočište.

Kurs se sastoji iz teoretskog i praktičnog dijela, a izvode ga, kao instruktori, deset pripadnika slovenačkih oružanih snaga koji su specijalizovani u oblasti podvodnog razminiranja.

Kurs je vrijedan skoro 18.000 eura i besplatna je podrška Ministarstva odbrane Slovenije oružanim snagama Crne Gore. Pored ostalog, sastoji se iz modula ronilačkih pretraga i kalkulacija, ronjenja sa posebnom protivminskom opremom, osnovne identifikacije podvodnih neeksplodiranih ubojnih sredstva, ometanja upaljača morskih mina...

Tu obuku proteklih godine prošlo je šest pripadnika Pomorskog odreda, koje su kasnije još dodatno osposobljavali i instruktori iz Ratne mornarice SAD za rad sa najsavremenijom opremom za detekciju i identifikaciju morskih mina i ostalih neeksplodiranih ubojnih sredstva.

SAD je Mornarici donirala i ukupno oko 300.000 eura vrijednu specijalnu ronilačku i opremu za identifikaciju i otkrivanje neeksplodiranih ubojnih sredstava, što je tehničke i kadrovske kapacitete podiglo na zavidan nivo.

Pored mornaričkih, obučene ronioce specijalizovane za uklanjanje neeksplodiranih ubojnih srestava pod vodom ima i Direktorat za vanredne situacije MUP-a, koji je lani od SAD dobio značajnu tehničku pomoć.

Bonus video: