Promjena pola potpuno besplatna

U asocijaciji “Spektra”, organizaciji koja radi na promociji i zaštiti ljudskih prava transrodnih, rodno varijantnih i interpolnih osoba, smatraju da je takav predlog primjer dobre analize i da ono što se događa u praksi samo preslikava u zakonodavni okvir
2959 pregleda 6 komentar(a)
Sa prošlogodišnjeg Prajda, Foto: Olivera Nikolić/Betaphoto
Sa prošlogodišnjeg Prajda, Foto: Olivera Nikolić/Betaphoto

Troškovi operacije pola za transrodne osobe ubuduće će, ne samo u praksi, već i prema zakonu, biti pokrivene u potpunosti. Da troškove procesa prilagođavanja pola, umjesto u iznosu od 80 odsto, ubuduće u potpunosti finansira Fond za zdravstveno osiguranje, predviđaju nove izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju, čiji je nacrt na javnoj raspravi do 28. marta.

U asocijaciji “Spektra”, organizaciji koja radi na promociji i zaštiti ljudskih prava transrodnih, rodno varijantnih i interpolnih osoba, smatraju da je takav predlog primjer dobre analize i da ono što se događa u praksi samo preslikava u zakonodavni okvir.

Prema riječima čelnika Asocijacije Jovana Ulićevića, izmjene i dopune Zakona predstavljaju prosto prepoznavanje prakse da Fond za zdravstveno osiguranje finansira zdravstvene intervencije među kojima je i proces prilagođavanja pola.

“U dosadašnjoj praksi, troškovi za sva navedena stanja su bila pokrivena u potpunosti, a ne u iznosu od 80%, uzevši u obzir činjenicu da dopunsko osiguranje nikad nije zaživjelo u praksi”, kazao je on “Vijestima”.

Dodao je i da je “Spektra” značajno doprinijela smanjenju troškova koje tokom procesa prilagođavanja pola snosi FZO, na način što su uspjeli da uspostave saradnju sa ljekarima zaposlenim u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori: “Tako je značajno olakšana i procedura samoj zajednici, koja sada ima pristup stručnjacima u oblasti mentalnog zdravlja, endokrinologije, kao i nekim hirurškim intervencijama. S tim u vezi, smatramo da je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o zdravstvenom osiguranju primjer dobro odrađene analize trenutnog stanja, te jednostavno preslikavanje situacije u praksi na zakonodavni okvir”.

Bonus video: