Protest radnika Bolnice Meljine: Tražimo da Bolnica uđe u javni sistem zdravstva i redovne plate

Predsjednica Sindikata Slavica Drobnjak je kazala da oni odgovorno obavljaju njihove radne zadatke , ali da više neće, kao što je bio slučaj lani, mirno čekati da im plate kasne po četiri mjeseca
1319 pregleda 2 komentar(a)
Sa protesta radnika, Foto: Slavica Kosić
Sa protesta radnika, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 23.05.2019. 12:27h

Zaposleni u Bolnici Meljine protestuju danas zahtjevajući da ta zdravstvena ustanova uđe u javni zdravstveni sistem Crne Gore, kao i da redovno primaju zarade.

Predsjednica Sindikata Slavica Drobnjak je kazala da oni odgovorno obavljaju njihove radne zadatke , ali da više neće, kao što je bio slučaj lani, mirno čekati da im plate kasne po četiri mjeseca.

Oni su danas su dobili dvije zaostale plate.

Kazali su da sada imaju dovoljno medikamenata i sanitetskog materijala jer sui m dobavljači “izašli u susret”.

"Sva odjeljenja rade, bolnica je puna pacijenata, a ljekare i medicinske sestre koji su napustili bolnicu u protekloj godini, zamijenili su mladi kadrovi”.

Prema podacima Drobnjak tom periodu otkaz je dalo 20-ak radnika.

Laboratorija sada radi samo za hitne sl

i stalne pac koji su hosp, baro kom ne radi ali već od pond ce raditi obje te org jedinic

Drobnjak je kazala da su sa protestom upoznali predstavnike menadžementa bolnice, a narednih sedam dana o stanju u bolnici obavijestiće Min zdra, ostala res min i Vladu i da će nastaviti i narednih sedam dana da protestuju, a ako se ne riješi status bolnice.

Proteste će organizovati i van kruga Bolnice.

Ona je istakla da su do sada imali podršku građana Herceg Novog i podsjetila da je u toku potpisivanje građanske peticije za opstanak Bolnice u sistemu javnog zdravstva, kao i Opštine Herceg Novi.

Zaposleni u zdravstvenoj ustanovi u Meljinama u julu prošle godine štrajkovali tražeći isplatu zaostalih plata i drugih nadoknada, kao i da Bolnica uđe u sistem javnog zdravstva Crne Gore.

Njihove zahtjeve podržali su, na protestima i građani Herceg Novog, kao i odbornici lokalnog parlamenta.

Privredni sud Crne Gore je 9 avgusta 2018 .godine uveo stečaj u kompaniju Meljine kompleks, vlasništvo Atlas grupe biznismena Duška Kneževića, zbog nemogućnosti izmirivanja obaveza prema povjeriocima i dugogodišnje blokade računa.

Vlada Crne Gore je 2015. Godine pokrenula sudski spor za raskid ugovora sa Atlas grupom koja je vlasnik Bolnice, nakon inicijative Skupštine Opštine Herceg Novi, jer su od ugovorom predviđenih 119 miliona, u Bolnicu uložili samo tri miliona eura. Iz Atlas grupe tada su saopštili da su u Bolnicu uložili 32 miliona eura .

Bonus video: