Protest u Baru protiv daljeg istraživanja nafte i gasa u podmorju

Građani će se okupiti danas u podne, kod palih barskih čempresa
2187 pregleda 8 komentar(a)
Najava protesta, Foto: SOS Montenegro
Najava protesta, Foto: SOS Montenegro

Posljednji je trenutak za spas Jadrana, saopštili su iz Grupe građana “SOS za Montenegro” a koji će se danas u podne okupiti kod palih čempresa u Baru, u znak protesta protiv daljeg istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju.

Dolazak na protest najavili su ljubitelji prirode koji minulih godina na više frontova vode borbe za očuvanje životne sredine.

Organizatori protesta, koje su podržali građanski aktivisti iz gotovo svih crnogorskih opština, poručili su da neće dozvoliti da se i u Crnoj Gori desi ono što se događa u Italiji - “gdje naftu buše korporacije pod zaštitom političara dok se lokalno stanovništvo buni i trpi štete”.

Istakli su i da Vlada o tako važnom pitanju nije ponudila referendum i da su kompletne aktivnosti o davanju koncesije bile obavijene velom tajni.

Grupu građana na protestno okupljanje primoralo je to što, kako tvrde, naftne kompanije danima intenzivno nastavljaju dalje uništavanje flore i faune našeg mora, s krajnjim ciljem postavljanja prve u nizu planiranih naftnih platformi.

“Nigdje na Zemlji ne postoji primjer uspješnog suživota turizma, koji se temelji na čistom i očuvanom okolišu, s naftnim platformama. Eksploatacija nafte uništiće turizam na našem dijelu Jadrana. Eksploatacija nafte u Jadranu značila bi povećanje toksičnosti morskih organizama, a time i direktnu prijetnju našem ribarstvu”, kazali su “Vijestima” organizatori protesta.

Objašnjavaju da eksploataciju i transport nafte naučnici smatraju najvećom prijetnjom morskom okolišu:

“Prosječan broj izlivanja nafte u zadnjih 15 godina u Sjevernom moru iznosi 600 godišnje, odnosno čak 11 nedeljno”.

Istakli su i da građani Crne Gore nemaju nikakvu garanciju da će eksploatacija nafte na Jadranu doprinijeti povećanju njihovog životnog standarda, jer će većina profita ići u budžet naftnih kompanijama:

“A od turizma direktno i indirektno žive desetine hiljada ljudi”.

Organizatori protesta kazali su da sprega nadležnih državnih institucija i naftnih kompanija ima sve elemente krivičnog djela i da je potrebno hitno obustaviti sve dalje radove i raskinuti ugovore o koncesiji.

Tvrde i da nigdje nije navedena opasnost uticaja na brojna arheološka nalazišta u našem podmorju i da bi zbog toga Ministarstvo kulture trebalo hitno da reaguje i zahtijeva moratorijum.

“Crna Gora nije u stanju nadzirati tankere i italijanske krivolovce u vlastitim teritorijalnim vodama. Kako onda misli kontrolisati rad međunarodnih naftnih korporacija? Osim toga, izostala su adekvatna istraživanja biodiverziteta u vezi sa uticajem seizmičkih aktivnosti na životnu sredinu... Kao što je više puta rečeno, ne vrše se ova istraživanja prvi put. Ali nejasno je zašto se nakon istih u akvatorijumu Ulcinja 2003. godine nije izvršilo istraživanje biodiverziteta? Institut za biologiju mora je tada bio protiv i izričito je odbacivao tvrdnje Norvežana kako ‘vazdušni topovi’ sa broda ‘Atlantic Explorer’ nijesu opasni po morske organizme. Naravno, rezultati tih seizmičkih istraživanja nijesu bili dostupni javnosti, kao što nikada nijesu objavljeni ni rezultati sličnih istraživanja u hrvatskom podmorju”, objasnili su iz Grupe građana “SOS za Montenegro”.

Tvrde da Bar predstavlja tempiranu bombu i da raspolažu informacijama da su neki od ogromnih rezervoara za gorivo u Baru napukli i da je obustavljena eksploatacija iz susjednog kamenoloma.

“Osim toga, napukli su i zidovi nekih od magacina specijalne namjene u barskoj luci. U tim magacinima se skladište razne vrste naoružanja i municije, minsko-eksplozivnih sredstava, a prema nekim saznanjima, nerijetko i nuklearni materijal. Zbog toga je neophodno hitno provjeriti ove navode i preduzeti adekvatne mjere. I, do daljeg, obustaviti 3D seizmička istraživanja”, poručuju organizatori protesta.

Oni su pozvali sve ljubitelje prirode da im se danas u 12 sati pridruže u Baru.

Tajni ugovori i ucijenjeni ribari

Aktivnosti državnih institucija u vezi sa dodjelom koncesija za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika su od samog početka netransparentne i nezakonite, kazali su iz GG "SOS za Montenegro".

Oni tvrde da su javne rasprave predstavljale samo slabo izrežirane predstave i da prezentovani elaborati o uticaju na životnu sredinu vrijeđaju inteligenciju:

"Ministarstvo ekonomije je Ugovore o davanju koncesija proglasilo tajnim...

Zakulisne radnje su nastavljene i kroz tajne pregovore i cjenkanje sa Udruženjem profesionalnih ribara. Sportski ribolovci u ovoj priči i ne postoje. Postavljalo se pitanje zašto ribari ćute, neki od njih su javno iznijeli da su ucijenjeni".

Bonus video: