Prva sjednica Savjeta za filmsku djelatnost: Ohrabruje činjenica da se u Crnoj Gori snima sve više filmova - Vijesti.me
SJEDNICI PRISUSTVOVALI GARKO I KAPIČIĆ

Prva sjednica Savjeta za filmsku djelatnost: Ohrabruje činjenica da se u Crnoj Gori snima sve više filmova

Jedna od tema ticala se i mogućnosti usavršavanja mladih crnogorskih filmskih radnika, pri čemu je navedeno kako su inicijalne mjere na tom planu već pokrenute – s obzirom da su već obavljene prve posjete renomiranim nacionalnim institucijama poput Britanske filmske akademije u Londonu

Prva sjednica
Prva sjednica (Foto: Ministarstvo kulture)

U Ministarstvu kulture danas je održana prva sjednica Savjeta za filmsku djelatnost, kojom je predsjedavao ministar Aleksandar Bogdanović. Sjednici su prisustvovali članovi Savjeta – glumci Stefan Kapičić i Gabrijel Garko, te predsjednik Filmskog centra Crne Gore Sehad Čekić i predsjednik Udruženja producenata i reditelja Crne Gore Ivan Marinović.

Tokom sjednice, razmatrana su brojna pitanja iz oblasti kinematografije – pri čemu je naglašeno kako su u proteklom vremenskom okviru preduzete brojne mjere u cilju njenog unaprijeđenja. U tom kontekstu, članovi Savjeta posebno su akcentovali značaj nedavnog prijema Crne Gore u „Eurimages“, čijim je sredstvima nedavno podržan i prvi koprodukcijski projekat čiji je nosilac jedna producentska kuća iz naše države. Pritom, Bogdanović je informisao članove Savjeta kako je Ministarstvo kulture, putem programa „Kreativna Crna Gora“, podržalo projekat „VR Montenegro“ produkcijske kuće „Artikulacija“, koji će u bitnoj mjeri unaprijediti promociju Crne Gore kao filmske destinacije – a koji je već dao i prve konkretne rezultate.

Gabrijel Garko
Gabrijel Garko(Foto: Ministarstvo kulture)

Članovi Savjeta istakli su kako ohrabruje činjenica da se u Crnoj Gori ove godine snima više filmova, ali da je neophodno uložiti još mnogo truda kako bi njeni potencijali bili u potpunosti iskorišćeni. U tom smislu, glumci Kapičić i Garko naglasili su kako će u budućem vremenu i sami biti posvećeni promociji naše države u inostranim produkcijskim kućama. Uz to, na sjednici je naglašena potreba što skorijeg uspostavljanja podsticaja za filmske djelatnike, ali i uvođenja jasnog zakonskog okvira kojim bi bili definisani svi uslovi pod kojima bi inostrani producenti mogli da snimaju filmove i srodne formate na lokacijama u Crnoj Gori.

Jedna od tema ticala se i mogućnosti usavršavanja mladih crnogorskih filmskih radnika, pri čemu je navedeno kako su inicijalne mjere na tom planu već pokrenute – s obzirom da su već obavljene prve posjete renomiranim nacionalnim institucijama poput Britanske filmske akademije u Londonu.  

Stefan Kapičić
Stefan Kapičić(Foto: Ministarstvo kulture)

Kako su se članovi Savjeta saglasili, put ka razvoju crnogorske kinematografije podrazumijevaće izuzetno zahtjevan rad svih struktura iz te oblasti – počev od administracije, preko samih radnika i producenata, uz što veću podršku relevantnih instituta iz inostranstva.  

Sigurno je i kako danas možemo reći da su u proteklom vremenu napravljeni brojni iskoraci, u službi ispunjenja ključnih ciljeva koje smo postavili – a to je jačanje crnogorskog filma, mnogo aktivniji angažman na planu koprodukcija i, naravno, veća vidljivost Crne Gore kao filmske destinacije. U tom pogledu, danas smo posebno govorili o intenzivnom radu Filmskog centra, nedavnom prijemu Crne Gore u „Eurimages“, koji je već podržao jedan crnogorski projekat, ali i dobrim idejama koje smo podržali – poput servisa „VR Montenegro“ produkcijske kuće „Artikulacija“. Kako su konstatovali i članovi Savjeta, sve to bili su izuzetno važni koraci, čije efekte već možemo vidjeti na konkretnim primjerima. No, ono što je važnije – jeste da sam tokom današnje sjednice čuo brojne ideje koje se tiču budućeg vremenskog perioda. Članovi Savjeta su, svako iz svoje oblasti rada, posebno interesovanje pokazali za promociju crnogorske produkcije i obezbjeđivanje potencijalih koprodukcija, ali i za unaprijeđenje filmske infrastrukture – tim prije jer u planu još od ranije imamo osnivanje filmskog studija – istakao je ministar Bogdanović nakon današnje sjednice.

Nakon sjednice članovi Savjeta za filmsku djelatnost sastali su se sa predstavnicima Udruženja glumaca Crne Gore i Udruženja filmskih producenata i reditelja Crne Gore, sa kojima su detaljnije razgovarali o aktuelnom stanju i mjerama koje je potrebno preduzeti u pravcu unaprijeđenja njihovog rada.