Psi lutalice siju strah u Ozrinićima

Zlatku Nikoliću od marta psi lutalice zaklali desetak ovaca i jagnjadi, a prekjuče je morao da se bori sa čoporom pasa kako bi spasio sebe i stado. Mještane strah za djecu
5118 pregleda 8 komentar(a)
Čopori gladnih pasa lutaju Ozrinićima, Foto: Privatna Arhiva
Čopori gladnih pasa lutaju Ozrinićima, Foto: Privatna Arhiva
Ažurirano: 15.04.2020. 19:39h

Nikšićanin Zlatko Nikolić koji živi u naselju Gvozdenice, Mjesna zajednica Ozrinići, decenijama se bavi stočarstvom. Ovih dana umjesto sa koronom, on i njegove komšije, bore se sa psima lutalicama, ali nažalost bezuspješno.

Nikolić, koji u šali za sebe kaže da je vjerovatno najobrazovaniji čobanin u Crnoj Gori, pošto ima diplomu mašinskog inženjera, kaže za “Vijesti“ da su mu od marta psi lutalice zaklali desetak ovaca i jagnjadi, a da je prekjuče morao maltene da se bori sa čoporom pasa kako bi spasio sebe i stado.

“Bio sam sa stadom kada je krenulo pet-šest pasa lutalica. I dok sam pokušavao da ih otjeram, sa druge strane je krenulo još toliko. Uspio sam da ih otjeram, ali ovce i jagnjad su se iz straha razbježala, tako da četiri jagnjeta nijesam uspio da nađem. Kasnije sam našao dvoje zaklanih, a ovo dvoje ko zna gdje je završilo“, kaže Nikolić čije stado broji 400 ovaca i jagnjadi.

Problem sa psima lutalicama, ističe on, ne traje od juče i, kako naglašava, obraćao se za pomoć svim nadležnim institucijama, ali bezuspješno. Psi i dalje siju strah u tom naselju, a Nikolić kaže da su posebno zabrinuti zbog djece.

“Neka đavo nosi ovu jagnjad, ali strah nas je da nam djeca ne nastradaju. U martu sam slao dopis potpredsjedniku Opštine, Draganu Peroviću, u ime 10-12 porodica. Imamo tridesetak maloljetne djece koje smo morali da vozimo do škole, plašeći se da ih psi ne napadnu, a strah ih je bilo i da izađu vani. Neka izvade listing i vidjeće samo koliko sam puta u martu zvao njegovu sekretaricu. Zamolio sam ih da dođu do rijeke Gračanice, to je tri-četiri kilometra od grada, ne moraju ni izlaziti iz kola, da se uvjere u naše riječi. Ali uzalud. Niko se nije ni javio, ni došao, a psi lutalice i dalje predstavljaju veliku opasnost za nas“, tvrdi Nikolić.

Njihov apel jedino je uslišila NVO „Prijatelji životinja“ iz Podgorice koji su se u martu, i ponovo juče, obratili saopštenjem za javnost u kome su prozvali i pozvali nadležne u Opštini da hitno reaguju i riješe pomenuti problem.

Plašim se za djecu: Nikolić u svom domaćinstvu
Plašim se za djecu: Nikolić u svom domaćinstvu(Foto: Svetlana Mandić)

“Niti imam više snage, niti živaca, da zovem nadležne. Strah me samo za ovu djecu. Psi su gladni pa neće birati koga da napadnu. Danas je država, a i čitav svijet, pogođena pandemijom. Ekonomija je stala i država da ‘preživi’ zavisi od stočara i poljoprivrednika. Mučim se, radim, godinu čekam jagnje i onda dođu psi i sve unište. Najgore je što se ovo stalno dešava“, ističe Nikolić kome u poslu pomaže čitava porodica, supruga Milosava i maloljetne kćerke Danka i Teodora, a angažuje i čobane.

Nikolići ljeti sa stokom izdižu na Konjsko, na Lukavicu. Rade danonoćno, bez dana odmora ili praznika, ništa im nije teško, jer vole posao kojim se bave, svjesni su da on nosi brojne izazove i nepredviđene okolnosti, ali sa psima lutalicama izgleda ne mogu da se izbore. Nikolić je zbog napada pasa lutalica i štete koju trpi, prošle godine podnio tužbu protiv Opštine Nikšić i proces je u toku.

Perović: Reagovaćemo čim se situacija stabilizuje

Potpredsjednik Opštine Dragan Perović kazao je “Vijestima“ da zbog trenutne situacije moraju poštovati mjere Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), i da zbog toga ne mogu poslati radnike da riješe problem pasa lutalica.

“Ne smijemo rizikovati zdravlje naših građana i slati ih u naselja, a i u obavezi smo da poštujemo mjere NKT. Čim se ova situacija sa virusom riješi poslaćemo ljude. Žao mi je zbog problema mještana i molim ih za strpljenje i razumijevanje. Dok se situacija oko virusa ne riješi, zamolio bih ih da sami preduzmu odgovarajuće mjere“, poručio je Perović. Na oko 20 kilometara od grada, u mjestu Brestice, Opština je izgradila azil za pse, ali problem pasa lutalica nije riješen - ulice su pune napuštenih pasa, a nijesu rijetki slučajevi napada na ljude.

Vlahović: Vrijeme da nadležni iz Opštine konačno reaguju

NVO „Prijatelji životinja“ u saopštenju za javnost podsjećaju da su se prije mjesec putem sredstava javnog informisanja obratili rukovodstvu Opštine zbog sve učestalijih napada pasa lutalica na domaće životinje u MZ Ozrinići.

„Nadležni se nisu udostojili čak ni da izađu na lice mjesta, a kamoli da preduzmu bilo kakve aktivnosti, kako bi problem bio riješen. Nisu se udostojili čak ni da se obrate lokalnim mještanima, koji su nebrojeno puta upućivali apele za pomoć, strahujući za svoja stada, ali i za djecu koja bez pratnje roditelja ne mogu ni do škole“, navode u saopštenju koje potpisuje predsjednik Dragoje Vlahović.

On je pozvao lokalnu samoupravu da hitno reaguju kako bi zaštitili mještane Ozrinića i njihova stada, ističući da sadašnja situacija u zemlji, izazvana korona virusom, ne može i ne smije biti opravdanje, jer je u „Ozrinićima vanredno stanje već godinama unazad zbog njihovog nemara“.

Upozorio je da se prilikom rješavanja problema moraju ispoštovati sve zakonske procedurei da bi lokalna samouprava konačno mogla da počne sa primjenom programa “Uhvati, steriliši i pusti”.

„Napominjemo da se posipanjem otrova na javnim površinama, ubijanjem u skloništima i sličnim protivzakonitim metodama ne smanjuje populacija pasa lutalica u Crnoj Gori“, zaključuje Vlahović.

Bonus video: