Putni nalozi i za saučešća, naplaćivali bez saglasnosti ministra

Kontrolori utvrdili da je Zavod za transfuziju krvi, mimo saglasnosti Ministarstva zdravlja, utvrdio cijene usluga isporučivanja krvi privatnim zdravstvenim ustanovama
3934 pregleda 2 komentar(a)
Sporni ugovori: Bolnica Danilo I, Foto: Danijela Lasica, Danijela Lasica, Danijela Lasica
Sporni ugovori: Bolnica Danilo I, Foto: Danijela Lasica, Danijela Lasica, Danijela Lasica
Ažurirano: 12.01.2019. 21:56h

Zavod za transfuziju krvi, mimo saglasnosti Ministarstva zdravlja, utvrdio je cijene usluga isporučivanja krvi i komponenti koje pružaju privatnim zdravstvenim ustanovama.

To su, između ostalog, utvrdili kontrolori Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO).

Kontrolori su konstatovali i da je Zavod od obavljanja sopstvene djelatnosti prihodovao nepunih 11.850 eura i da su od tog novca u junu plaćali naknade za rad u tenderskim komisijama i dopunski rad, iako su u obavezi da od sopstvenih prihoda plaćaju samo tekuće i kapitalne izdatke koji se ne mogu pokriti budžetskim sredstvima.

U izvještaju, koji su “Vijesti” dobile na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, piše i da je Zavod za prvih šest mjeseci prošle godine potrošio nepunih 9.000 eura za službena putovanja, što je za više od 900 eura više u odnosu na planirani iznos za čitavu 2018. godinu.

Zavod je, piše u dokumentu, nepravilno knjižio troškove nastale na službenim putovanjima u zemlji i inostranstvu (dnevnice, smještaj i prevoz) i netačno prikazivao podatke.

Izvještaj je pokazao i da je Zavod prebacio sredstva iz budžeta u sopstvene prihode za isplatu naknada. Ta ustanova je 1. marta prošle godine imala dug od gotovo 234.000 eura.

Kontrolori FZO utvrdili su i da se u beranskoj Opštoj bolnici nalozi za službena putovanja ne vode u skladu sa važećim uredbama.

Za službena putovanja u prva četiri mjeseca prošle godine, bolnica je potrošila oko 6.800 eura.

Metodom slučajnog uzorka utvrđeno je da je jedan putni nalog korišten za četiri službena putovanja.

U izvještaju o kontroli konstatuje se i da su neopravdano obračunati pojedini troškovi dnevnica, te da su putni nalozi izdati nakon službenog putovanja.

Navodi se da u bolnici ima 363 zaposlenih, dok je važećim Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji iz 1991. godine predviđeno 232 radna mjesta.

Bolnica je u više navrata slala nacrt novog pravilnika Ministarstvu zdravlja, ali saglasnost nije dobijala.

Dug te ustanove 1. marta prošle godine iznosio je 366.000 eura, a FZO je konstatovao i da se podaci o neizmirenim obavezama razlikuju od onih koji su prijavljeni toj instituciji.

Prošle godine, FZO je kontrolisao i cetinjsku bolnicu i utvrdio nepravilnosti u nalozima za službena putovanja.

Kontrola je pokazala da se preko naloga za službeno putovanje odobravala upotreba privatnog vozila u službene svrhe, iako je putovanje “imalo za cilj obavljanje posla lične prirode (odlazak na saučešće)”.

U izvještaju o finansijskoj kontroli cetinjske bolnice piše i da su u martu prošle godine zaključivali ugovore o djelu za radna mjesta koja su upražnjena i sistematizovana, što nije dozvoljeno zakonom, pa im je FZO preporučio da popune nedostajući kadar.

I direktori svakog mjeseca prekovremeno radili

Kontrolišući obračune zarada, naknada zarada i ličnih primanja za administrativne radnike, kontrolori FZO su utvrdili određeni broj nepravilnosti u većini opštih bolnica.

Naime, u bolnicama su se uglavnom isplaćivale naknade, između ostalih i direktorima, po Odluci o uvođenju prekovremenog rada u zdravstvenim ustanovama.

U FZO smatraju da nije opravdano svakomjesečno isplaćivanje prekovremenog rada zaposlenima koji neposredno ne pružaju zdravstvene usluge pacijentima.

Bonus video: