Rašović: Trenutno raspolažemo dovoljnim količinama krvi

Ona je rekla da su iz postojećih rezervi uspjeli da obezbijede podršku za zbrinjavanje svih urgentnih stanja u zdravstvenim ustanovama
1258 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada Zavoda za transfuziju krvi, Foto: Boris Pejović
Zgrada Zavoda za transfuziju krvi, Foto: Boris Pejović

Zavod za transfuziju krvi trenutno raspolaže dovoljnim količinama krvi, a od pojave epidemije koronavirusa uspješno je odgovorio potrebama zdravstvenog sistema, saopštila je direktorica Zavoda, Gordana Rašović.

Ona je objasnila da je Zavod zbrinuo hronične pacijente, na prvom mjestu hematološke i onkološke bolesnike, koji zbog prirode oboljenja zahtijevaju svakodnevnu suportivnu transfuziološku terapiju različitim komponentama krvi koje imaju različiti rok trajanja.

"Uz sprovođenje donešenih mjera, Zavod raspolaže pristojnim rezervama krvi", kazala je Rašović agenciji MINA.

Ona je rekla da su iz postojećih rezervi uspjeli da obezbijede podršku za zbrinjavanje svih urgentnih stanja u zdravstvenim ustanovama.

“Brza i veoma efikasna reakcija Vlade i Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), u saradnji sa zdravstvenim ustanovama, na prvom mjestu obustavljanjem elektivnog operativnog programa odnosno takozvanih hladnih operacija, omogućila je da Zavod sa svojim rezervama uspješno odgovori potrebama”, rekla je Rašović.

Kako je navela, širenje COVID -19 infekcije i preduzete mjere uslovili su nemogućnost realizacije Plana prikupljanja krvi Zavoda usvojenog na godišnjem nivou.

“Nakon neočekivano brzog širenja infekcije u svijetu i pojave prvih slučajeva u Crnoj Gori, uporedo sa mjerama Vlade i NKT-a, sredinom marta su uvedene mjere prevencije širenja COVID 19 infekcije u transfuziološku službu, što dovodi do znatno manjeg broja davaoca, a time i značajnog smanjenja rezervi”, kazala je Rašović.

Ona je rekla da iako Zavod nije na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa, a imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju i neizvjesnost trajanja epidemije, njegovo zadatak je da prevenira nestašicu i obezbijedi dovoljne količine sigurne krvi za redovno liječenje teških oboljenja i zbrinjavanje urgentnih stanja, odnosno za sve potrebe.

Rašović je navela da su prethodne dvije sedmice imali četiri akcije dobrovoljnog davanja krvi.

“Posebnu zahvalnost dugujemo Udruženju "No limit bikers", koji su se organizovali i sami prijavili prije njihove planirane akcije, kao i Klubu dobrovoljnih davalaca krvi "Sveti mučenici momišićki" koji su svoju redovnu akciju uredno realizovali po planu”, navela je Rašović.

Osim organizovanih akcija, kako je dodala, posebnu zahvalnost duguju i sugrađanima, dobrovoljnim davaocima krvi koji se javljaju samoinicijativno i znatno doprinose obezbijeđenju tog lijeka.

Rašović je kazala da su ove sedmice zakazane dvije akcije.

“Na inicijativu Kluba dobrovoljnih davalaca krvi "Danilovgrad" realizovaće se akcija DDK u prostorijama Doma zdravlja u Danilovgradu, a studenti Medicinskog fakulteta kojima će se priključiti kolege sa drugih fakulteta, akciju će realizovati u prostorijama Zavoda u Podgorici”, navela je Rašović.

Ona je kazala da su obavijestili davaoce o postojećoj opasnosti infekcije i upozorili na neophodne mjere opreza i zaštite.

Pozvali su da svi koji su zdravi i ne pripadaju grupi u riziku zakažu donaciju pozivom na info broj Zavoda kako bi izbjegli nepotrebne kontakte.

“Info brojevi su uvedeni u svim organizacionim djelovima Zavoda širom Crne Gore, a ima ih devet”, dodala je Rašović.

Kako je navela, mjerama je predviđeno maksimalno smanjenje kontakta među davaocima, popunjavanje dopunskog upitnika sa ciljanim pitanjima, mjerenje telesne temperature, a tek nakon toga slijedi uobičajen pregled davaoca i pristupanje davanju krvi.

“Prilikom realizacije već planiranih, ili naknadno zakazanih akcija dobrovoljnog davanja krvi sprovode se iste mjere u dogovoru sa organizatorom akcije koji je u obavezi da organizuje dolazak davaoca, pri čemu se izbjegavaju grupna okupljanja”, dodala je Rašović.

Ona je kazala da su zbog novonastale situacije odmah otkazane sve planirane akcije u srednjim školama i fakultetima, odnosno u populaciji mladih koji čine značajan udio u dobrovoljnom davalaštvu krvi.

Kako je navela, neki organizatori su, zbog nemogućnosti da organizuje zaposlene, otkazali planirane i akcije.

“Međutim, bilo je i onih koji su i mimo plana odlučili da organizuju svoje članove i uz poštovanje propisanih mjera realizuju akcije i značajno pomognu poboljšanju rezervi”, navela je Rašović.

Prema njenim riječima, u Zavodu se primjenjuju mjere, poštuje protokol i uputstva za djelovanje u ovakvim situacijama.

“Vjerujemo da ćemo zajedničkim snagama uspjeti da prevaziđemo ovu tešku situaciju i obezbijedimo dovoljne količine tog neophodnog i nezamjenljivog lijeka”, rekla je Rašović.

Kako je kazala, potrebe na dnevnom nivou zavise od broja pacjenata na redovnim programima (hematologija, onkologija), kao i od broja osoba kojima je neophodno urgentno zbrinjavanje.

Rašović je rekla da se hirurški programi koji se odnose na pacijente sa malignim oboljenjima, a zahtjevaju hirurško liječenje, obavljaju po planu i programu.

“Pacjenti koji na dnevnom nivou zavise od tog lijeka su i naši najmlađi pacijenti iz Instituta za bolesti djece, kao i porodilje i pacjentkinje Odjeljenja ginekologije i akušerstva”, dodala je Rašović.

Ona je kazala da bi, sa obzirom na to da je prethodne sedmice izdato oko 290 jedinica različitih komponenata krvi, od kojih je oko 70 bilo za potrebe zbrinjavanja urgentnih stanja, u ovoj situaciji minimalan broj davaoca dnevno morao biti oko 60.

“Pred nama je veoma težak zadatak i zato pozivamo sve davaoce i one koji su zdravi i ne pripadaju grupi u riziku da zakažu donaciju pozovom na info broj Zavoda”, navela je Rašović.

Info brojevi su uvedeni u svim organizacionim djelovima Zavoda širom Crne Gore, Podgorica 020/240-716, Nikšić 068/042-111, Berane 068/043-111, Bijelo Polje 068/045-111, Bar 068/046-111, Kotor 068/047-111, Pljevlja 068/048-111, Cetinje 068/049-111, Risan 068/054-111.

Bonus video: