Ražnatović: "Solidarno" posluje domaćinski i po zakonu

Prema njegovim riječima, zadruga nije dužna da svake godine sprovodi reviziju, već da nadležnim organima da na uvid završne račune
296 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2012. 20:23h

Poslovanje stambene zadruge “Solidarno” je racionalno, domaćinski vođeno i što je najvažnije po zakonu, tvrdi predsjednik Upravnog odbora ove zadruge Predrag Ražnatović.

Prema njegovim riječima, zadruga nije dužna da svake godine sprovodi reviziju, već da nadležnim organima da na uvid završne račune.

“Naše poslovanje i dokumenta uvijek su dostupni i nadležnim organima i članovima zadruge. Niko nije dužan da nekom gospodinu sa ulice da bilo koji dokumenat. Ipak, svi koji sumnjaju u ispravnost poslovanja mogu se obratiti nadležnim organima koji će naše poslovanje provjeriti”, kazao je Ražnatović “Vijestima”.

Stambena zadruga “Solidarno” formirana je 2002. godine kako bi se riješilo stambeno pitanje oko 4.000 prosvjetnih radnika u Crnoj Gori. Predsjednik sindikata Srednje mješovite škole “Danilo Kiš” iz Budve Krsto Vuković, ranije se obratio “Vijestima” tvrdeći da 950.000 eura, koliko iznose godišnja primanja zadruge “Solidarno”, nije dovoljno ni za projekat u Podgorici, a kamoli za sve ostale.

Niko ne zna gdje su pare i kako se troše >>>

Prema njegovim riječima, zadruga ne može svojim članovima garantovati da izvođači radova neće prodati stanove, koji izvođači posjeduju sve dok se ne izmire sva dugovanja prema njima. Zadrugar iz Podgorice, Dragomir Tomić, kazao je da zadruga od osnivanja nije obavila nijednu reviziju, kao i da novim pravilima Zadruge, zadrugari ne mogu povratiti svoje uloge.

Budva je specifična

Ražnatović ističe da je juče raspisan tender za zgrade budvanskih prosvjetara, kojim je predviđena izgradnja 148 stambenih objekata.

“Prosvjetni radnici Budve su, na osnovu svoje članarine, do sada uložili 120.492 eura. Vrijednost objekta koji dobijaju je oko 9,5 miliona, iako je vjerovatno ta cijena mnogo veća. Kako onda neko može napadati zadrugu “Solidarno” i njen napor da pomogne svojim kolegama prosvjetnim radnicima”, pitao je on.

Ražnatović je naglasio i da je projekat u Budvi zahtijevao velike napore oko dobijanja građevinske dozvole i projektne dokumentacije: “Projekat u Budvi se odnosi na tri lamele, od kojih je za dvije dobijena dozvola a za jednu još nije zbog imovinsko-pravnog spora koji je u toku. Međutim, za podstanare je jako bitno da se dobiju te dvije lamele. Ali to su takve finese, da je moguće napisati knjigu o tome kako se radio budvanski projekat i kakve smo sve probleme imali”.

Ražnatović tvrdi da sa specifičnom opštinom, kao što je budvanska, nije moguće sve riještiti u jednom danu.

Članarina se ne može vratiti

Povodom tvrdnje člana zadruge iz Podgorice Dragomira Tomića da je u pravilniku iz 2011. riječ “ulog” zamijenjen sa riječju “članarina”, Ražnatović kaže da je to davno ispričana priča i da oni ne mogu svaki put da objašnjavaju razliku između ta dva pojma.

Tomić tvrdi da je ranije zadrugarima ulog vraćan, kada bi prestao njihov status u Zadruzi, a da je to novim pravilnikom isključeno.

“Nekada je u staroj Jugoslaviji važilo da ako neko da traktor, ambar za žito ili slično, to je bio ulog, a toga nema u našoj zadruzi. Međutim, kao što je članarina koju uplatite u biblioteci nepovratna, ili kao što član neke političke partije ne traži povraćaj članarine, tako se ni članarina u zadruzi ne može vratiti”, naglasio je Ražnatović.

Ražnatović smatra da je najbolji pokazatelj dobrog poslovanja ove zadruge to što su država i banke prepoznali njihov rad. Prema njegovim riječima, mišljenja svih prosvjetnih radnika ne mogu biti pokazana kroz tvrdnje dvojice nezadovoljnih.

“Mi razumijemo nezadovoljstvo prosvjetnih radnika, ali ako uložimo takav napor da pomognemo našim kolegama i ako niko nije našao nezakonitosti u našem radu, ne znam kako neko može da daje izjave koje osporavaju rad zadruge koji je u osnovi jako humanitaran, kolegijalan i solidaran”, ocijenio je Ražnatović.

Prosvjetni radnici Budve su, na osnovu svoje članarine, do sada uložili 120.492 eura. Vrijednost objekta koji dobijaju je oko 9,5 miliona, iako je vjerovatno ta cijena mnogo veća. Kako onda neko može napadati zadrugu “Solidarno” i njen napor da pomogne svojim kolegama prosvjetnim radnicima, kazao je Ražnatović

Uskoro će u Podgorici biti useljeno 38 stanova

Ražnatović je rekao i da će uskoro biti useljena zgrada u Podgorici sa 38 stanova, koji će biti na raspolaganju prosvjetnim radnicima.

“Ja tvrdim da će se zgrada useliti. Kolege će dobiti ključeve, i onog trenutka kad ih otplate stanovi će biti njihovi. Ne znam ko je sa manjim sredstvima i sa više napora uradio veći poduhvat”, kazao je on. Dodao je da je zadruga “Solidarno” podijelila prosvjetnim radnicima 2.385.700 eura kredita, sa kamatom od 1 odsto, što je , kako tvrdi, slično poklonu.

Zadruga je, kako kaže Ražnatović, uvijek obezbjeđivala novac da servisira sve svoje obaveze, a njen rad je apsolutno transparentan i pod višestrukim monitoringom i svoga članstva i nadležnih državnih organa. Iz tih razloga, on uvjerava prosvjetare da izvođači radova neće prodati njihove stanove, što je ranije izjavio Krsto Vuković, predsjednik Srednje mješovite škole “Danilo Kiš” iz Budve.

Galerija

Bonus video: