Rektorat sit, fakulteti na broju

Pravni, Ekonomski i Filozofski raspolagaće sa 200 do 300 hiljada eura za honorare predavača
77 pregleda 6 komentar(a)
Rektorat, Foto: Boris Pejović
Rektorat, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.03.2015. 21:11h

Univerzitet Crne Gore (UCG) prihodovaće od školarina najmanje tri, ali će i u kasama fakulteta ostati bar 3,5 miliona eura.

Fakulteti sa najviše samofinansirajućih studenata, Pravni, Ekonomski i Filozofski, imaće na raspologanju od 200 do 300 hiljada eura za honorare predavača.

To proizilazi iz novog Pravilnika o načinu korišćenja sredstava prihodovanih od školarina, sa tržišta i iz drugih izvora, koji je nedavno usvojio Upravni odbor UCG.

Na osnovnim studijama UCG trenutno se školuje oko 13 hiljada samofinansirajućih studenata, koji školarinu plaćaju najmanje po 500 eura, što znači da fakulteti po tom osnovu prihoduju bar 6,5 miliona eura. Prema Pravilniku, 45 odsto tog novca, odnosno 2,95 miliona eura ide u zajedničku kasu UCG, a ostatak fakulteti koriste za unapređenje i razvoj, odnosno za izvođenje nastave. Fakulteti su ranije u zajedničku kasu izdvajali 20 odsto prihoda od školarina.

“Od preostalih sredstava prihodovanih od školarina u semestru za pojedini studijski program, po osnovu, 27,5 odsto izdvaja se za troškove izvođenja nastave, a 27,5 procenata za razvoj organizacione jedinice. Fond za troškove izvođenja nastave koristi se za naknade mentorima i komisijama, zarade nastavnog osoblja angažovanog za neposredno izvođenje nastave i za administrativno-organizacione troškove”, piše u Pravilniku.

Na osnovnim studijama, međutim, nema troškova za naknade mentorima i komisijama, pa predavači dobijaju 90 odsto fonda za izvođenje nastave, a 10 procenata namijenjeno je za administrativne troškove.

Prema podacima UCG, najviše samofinansirajućih studenata osnovnih (trogodišnjih) studija je na Ekonomskom fakultetu - oko 2.600, pa ta jedinica godišnje prihoduje oko 1,3 miliona eura. Od tog iznosa, 45 odsto, odnosno 585 hiljada eura ide u budžet UCG. Preostalih 715 hiljada koristi se za unapređenje, ali i troškove izvođenja nastave. Za izvođenje nastave biće izdvojena polovina - oko 357 hiljada eura, od čega će oko 321 hiljada biti korišćena za naknade, a oko 35 hiljada za administrativne troškove.

Na osnovnim studijama Pravnog fakulteta školarinu plaća oko 2.400 studenata, pa je očekivani prihod oko 1,2 miliona eura. Nakon što 540 hiljada ode u zajedničku kasu, raspolažu sa 660 hiljada za unapređenje ustanove i izvođenje nastave. Veći dio kolača od 330.000 eura pripašće predavačima, koji će, na osnovu koeficijenata i opterećenosti, podijeliti oko 297 hiljada eura.

Filozofski fakultet ima oko 1.500 studenata koji se sami finansiraju, odnosno 750 hiljada eura prihoda po tom osnovu. U budžet UCG ide oko 337 hiljada, a fakultetu ostaje oko 412 hiljada. Polovina bi trebalo da pokrije nabavku i održavanje objekta i opreme i literature, a preostalih oko 206 hiljada potrošiće se za izvođenje nastave, od čega će oko 185 hiljada dobiti nastavnici.

Iako još nema zvaničnog podatka o cijeni predavanja na tri pomenuta fakulteta, procjenjuje se da će svakako biti manja od ranijih oko 50 eura.

“Vijesti” su ranije objavile da su predavači Pravnog fakulteta, za samo jedan odlazak u Budvu ili Bijelo Polje, držeći i više od 10 predavanja, dnevno zarađivali i do 750 eura.

Što veće opterećenje , veća i zarada nastavnika

Zarada nastavnika po osnovu izvođenja nastave obračunava se na nivou semestra, a isplaćuje mjesečno i zavisi od “valorizovanog opterećenja”.

“Koje se dobija množenjem osnovnog koeficijenta iz Kolektivnog ugovora sa valorizovanim brojem časova. Valorizovani broj časova označava sumu broja časova nastave nedjeljno pomnoženih sa svim primjenljivim korektivnim koeficijentima, na svim predmetima koje lice izvodi na pojedinom studijskom programu. Maksimalan valorizovani broj časova za koji se isplaćuje zarada za angažovano lice, ukupno za sve studijske programe, iznosi 120 odsto njegove Statutom propisane nedjeljne norme časova”, predviđeno je Pravilnikom.

Student daje 123 eura za predavanja

Školarina za akademske osnovne studije iznosi 500, a primijenjene 1.000 eura.

Primijenjene studije su na umjetničkim fakultetima, ali i programi poput menadžmenta, psihologije...

Student akademskih studija, koji plaća školarinu 500 eura, sa 225 eura finansira UCG, a sa preostalih 275 razvoj fakulteta i nastavu. Proizilazi da samofinansirajući student od školarine za predavanja izdvaja 123 eura, a za troškove administracije oko 14, ili i više ako obnovi godinu, ili polaže ispite sa prethodnih godina koji se tarifiraju na osnovu broja ECTS kredita.

Bonus video: