Rezultati analize uvezenog mesa u petak

Rezultati analize druge pošiljke mesa iz Njemačke, koja je na carini zaustavljena 13. januara, biće poznati u petak, najavljeno je iz Veterinarske inspekcije.
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2011. 19:20h

Prva sumnjiva pošiljka iz te države, u kojoj je više od 2.000 farmi zatvoreno zbog povišenog nivoa dioksina, je ispravna i uskoro će se naći na tržištu.

Glavna veterinarska inspektorka Biljana Blečić je kazala da u međuvremenu nije stizala nova pošiljka svježeg mesa iz Njemačke.

“Osim iz Njemačke, pojačan je nadzor i pošiljki iz drugih država, radi predostrožnosti”, kazala je Blečić.

Analize Instituta za javno zdravlje i Centra za ekotoksikološka istraživanja su pokazale da je svinjsko meso iz Njemačke, koje je na crnogorskoj granici zaustavljeno 9. januara, ispravno, pa su svi ispitivani parametri u dozvoljenim vrijednostima.

Skandal u Njemačkoj izbio je početkom januara kada su istražitelji otkrili povišene nivoe dioksina u jajima i pilićima, što je podstaklo njemačke vlasti da obustave prodaju proizvoda sa više od 1.000 farmi, a neke zemlje da zabrane uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Nemačke

Iz Veterinarske uprave ranije je saopšteno da su nakon vijesti o pojavi dioksina u hrani za životinje u Njemačkoj stigle dvije pošiljka svježeg svinjskog mesa iz te zemlje, obje od oko 20 tona.

Skandal u Njemačkoj izbio je početkom januara kada su istražitelji otkrili povišene nivoe dioksina u jajima i pilićima, što je podstaklo njemačke vlasti da obustave prodaju proizvoda sa više od 1.000 farmi, a neke zemlje da zabrane uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Nemačke.

Nova zabrana uslijedila je sredinom mjeseca, kada je zabranjena prodaja jaja, živinskog mesa i svinjetine sa još 934 farme.

Iz Uprave carina je saopšteno da je svinjsko meso iz Njemačke, koje je 9. i 13. januara stiglo u Crnu Goru, pod carinskim nadzorom i da će ući u carinski postupak kada Veterinarska inspekcija dostavi potrebnu dokumentaciju.

Bonus video: