Ribari iz Bigova ogorčeni jer kolega ribe lovi "ludarom"

Od takvog metoda riba poludi i iskače na obalu. Riba koja preživi, naučno je dokazano, više ne može da se mrijesti
331 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2011. 20:40h

Ribari iz Bigova optužili su predsjednika Udruženja profesionalnih ribara iz Herceg Novog Marka Kisea da “nezakonito riba” alatom poznatijim pod nazivom “ludar”, na otvorenom moru kod Bigova.

Predsjednik MZ Glavatičići - Bigovo Mirko Lazarević kazao je “Vijestima” da su ga juče ujutro, oko osam sati, zvali ribari s mora jer su primijetili Kisea da riba sa “ludarom”, što je, navodi, zabranjeno svuda u svijetu i strože kažnjivo od lova dinamitom.

“Samo ime ’ludara’ kaže da je to metod da riba poludi. Riječ je o dvije do tri hiljade metara konopa na kojem se, na svakih pola metra do metar, stavlja najlonska kesa koja se vuče sredinom mora. Od takvog metoda riba poludi i iskače na obalu. On je zatim samo pokupi i za dva do tri sata može da se uhvati hljadu i po do dvije hiljade kilograma kvalitetne ribe”, objasnio je Lazarević.

Samo ime ’ludara’ kaže da je to metod da riba poludi

On je kazao da su se ribari iz Bigova odmah okupili i sa deset čamaca uputili ka mjestu gdje je, tvrdi, Kise namjeravao da lovi.

Uhvatili ga na djelu

“Zatekli smo ga kada je već bio počeo da vuče taj kanap i rekli smo mu da pokupi svoje stvari i ode. Poslije manje prepirke otišao je. Kise je rekao da ima dozvolu za takvo ribanje. Međutim, nije nam je pokazao i pretpostavljamo da je nema, jer je ne može ni dobiti.

Za ovakav vid ribolova dozvola se ne može dobiti nigdje u svijetu

Za ovakav vid ribolova dozvola se ne može dobiti nigdje u svijetu. A, ako je i ima, željeli bismo da znamo ko mu je dao za takav ribolov, jer to je strože kažnjivo nego ribolov eksplozivom. Riba koja preživi prilikom ovakvog načina lova, naučno je dokazano, da ne može da se mrijesti, jer toliko izludi.

Ako može predsjednik Udruženja da se bavi ovim, onda neka znaju svi ribari, pa ćemo da pravimo ludare. Nećemo koristiti mreže ribarske, nego jednostavno za dva sata ovim metodom uhvatiti tonu ribe”, kazao je Lazarević.

Nije se koristilo 20 godina

Direktor kotorskog Instituta za biologiju mora Aleksandar Joksimović objasnio je da je riječ o tradicionalnom alatu koji se kod nas nije primjenjivao u proteklih 20 godina, a čiju upotrebu je iniciralo Udruženje profesionalnih ribara iz Herceg Novog, što im je Ministarstvo i odobrilo.

“Tokom javne rasprave na pravilnike koji prate Zakon o morskom ribarstvu, marikulturi, Udruženje se obratilo nadležnom Ministarstvu sa zahtjevom da se ovaj alat unese u pravilnik i omogući njegova upotreba i kod nas.

Na osnovu komunikacije i saznanja da se ovaj alat koristi na istočnoj obali Jadrana, posebno u Hrvatskoj, u cilju očuvanja tradicionalnih alata, uz veliku dozu opreznosti koju smo i predočili Udruženju, Ministarstvo je usvojilo njihov zahtjev i uvrstilo ga u pravilnik.

Data je saglasnost na jednu mrežu, i to u periodu od prvog avgusta do prvog novembra, kada nema mrijesta. Međutim, s obzirom na to da je riječ o diskutabilnom alatu, jer samo ime alata ’ludar’ dovoljno govori, ostavljena je opcija da će se pratiti situacija na terenu”, kazao je Joksimović.

Ima i dobru i lošu stranu

Alat, rekao je on, ima dobru stranu jer se njim lovi kvalitetna i krupna riba, a loša strana je jer plaši ribu i izluđuje je.

“Iz tih razloga mi smo, dajući saglasnost i dozvolu, naglasili da će se pratiti situacija na terenu i ostavili opciju da će se, na osnovu stanja na terenu i eventualnih problema koji, evo već postoje, definitivno donositi neke druge pravne odluke, u skladu sa Zakonom o ribarstvu i marikulturi”, kazao je Joksimović.

On je istakao da razumije revolt ribara iz Bigova, s obzirom da je riječ o poznatom starom ribarskom mjestu, kao i njihovo negodovanje što je neko sa druge teritorije došao na njihovu da lovi

On je istakao da razumije revolt ribara iz Bigova, s obzirom da je riječ o poznatom starom ribarskom mjestu, kao i njihovo negodovanje što je neko sa druge teritorije došao na njihovu da lovi.

“Ministarstvo će inicirati vrlo brzo sastanak svih zainteresovanih strana i udruženja svih ribara, gdje ćemo razgovarati i na osnovu argumenata i stavova donijeti odluke i preispitati opravdanost korišćenja ili nekorišćenja ovog alata”, kazao je Joksimović.

Broj telefona Marka Kisea dostupan redakciji “Vijesti” je u petak bio isključen.

Unosan biznis

Lazarević je kazao da su takav slučaj ribolova spriječili prije 30 godina, kada su zabranili jednom državljaninu Hrvatske, koji je namjeravao istom metodom da riba na moru kod Bigova.

On je pojasnio da se takvim metodom hvata izuzetno kvalitetna riba, koja košta od 25 do 30 eura po kilogramu, te da je riječ o unosnom biznisu, s obzirom na to da se može uloviti od 200 do deset hiljada kilograma.

Bonus video: