Roditelji optužili direktoricu da ih ucjenjuje za produženi boravak djece u školi

Direktorica OŠ “Radojica Perović” je kazala da će uskoro imati novi sastanak sa roditeljima
556 pregleda 14 komentar(a)
OŠ "Radojica Perović", Foto: Arhiva Vijesti
OŠ "Radojica Perović", Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.09.2016. 18:22h

Roditelji učenika koji su ove školske godine krenuli u prvi razred optužili su Mirjanu Bošković, direktoricu Osnovne škole “Radojica Perović”, u Bloku VI, za zloupotrebu položaja, jer, kako navode, “ucjenjuje roditelje prvaka kojima je neophodan produženi boravak”.

U dopisu dostavljenom redakciji “Vijesti”, navode da je u školi 2. septembra održan sastanak, na kojem je Bošković roditeljima saopštila da zbog ograničenog prostora ta škola nije u mogućnosti da izađe svima u susret, te da će vršiti selekciju djece za produženi boravak.

Prema Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, škola je dužna da, u okviru mogućnosti, organizuje prošireni program. Prošireni program, pored ostalog, obuhvata produženi boravak i jutarnje čuvanje, koje je škola u obavezi da organizuje za učenike prvog razreda.

“Bošković nam jutarnje čuvanje predstavlja kao dobru volju uprave škole. Zaboravila je izgleda da je škola po zakonu obavezna da organizuje jutarnje čuvanje. Bošković kaže i da neće vratiti dijete ako ga roditelji ranije dovedu, nego će ga ‘sjesti tamo u holu žene koje rade na ulazu da pričeka tih 20-tak minuta do nastave’! Zaboravila je i da prvacima nastava počinje tek u devet, a da ima roditelja koji rade od sedam sati”, navode nezadovoljni roditelji u dopisu “Vijestima”.

Roditelji prvaka navode i da im je Bošković nametnula obavezu mjesečnog doniranja novca za čuvanje djece u produženom boravku.

“Kaže da to nije obaveza škole i nastavnika, već njihovo dobročinstvo, pa moraju štrbnuti i neku crkavicu za tu uslugu”, navode roditelji, dodajući da visina “donacija” nije definisana, već da roditelji daju pet, do 20 eura, u zavisnosti od mogućnosti.

Prema Zakonu o osnovnom obrazovanju, produženi boravak škole organizuju ako imaju mogućnosti za to. U okviru produženog boravka se odvijaju različite sportske i kulturno-umjetničke aktivnosti, učenje i izrada domaćih zadataka. Roditeljima je tokom sastanka podijeljena i anketa, na osnovu koje će, kako tvrde, uprava škole odabrati djecu koja mogu da koriste produženi boravak.

“Direktorica je izbjegla da anketu štampa na memorandumu škole ili da se bilo gdje u tekstu ili pitanjima pominje ime škole”, kazali su roditelji.

Među anektnim pitanjima je i pitanje “smatrate li da je neophodno donirati školi određena sredstva”.

“Nesumnjivo će glavni kriterijum biti odgovor roditelja na drugi dio pitanja, koji se odnosi na visinu mjesečne ‘ donacije ”, navode nezadovoljni roditelji prvaka OŠ “Radojica Perović”.

Direktorica te škole je novinara uputila da odgovore traži od Ministarstva prosvjete, navodeći da će uskoro organizovati novi sastanak sa roditeljima, te da očekuje da će tada postići dogovor na zadovoljstvo svih.

Ministarstvo prosvjete je 2009. godine donijelo Naredbu o zabrani utvrđivanja participacije troškova obrazovanja učenika. Prema Naredbi, u vrtićima i školama, osnovnim i srednjim, zabranjeno je da se za pokriće troškova obrazovanja (nastavnih i vannastavnih) obezbjeđuju sredstva od učenika i roditelja, odnosno staratelja.

Roditeljima prvaka iz OŠ “Radojica Perović”, kako su naveli, nametnuta je obaveza plaćanja obroka - dvije kiflice, po cijeni od 10 eura mjesečno.

Bonus video: