Romi u Bijelom Polju: Zbog Zinete i Rozane ne brinu za hranu

Mlade Romkinje svakodnevno razvoze ljekove i potrepštine porodicama u tri romska naselja u Bijelom Polju. Posebno loša situacija u Nedakusima, gdje Romi žive u krajnje nehumanim uslovima, bez struje i vode
4755 pregleda 0 komentar(a)
Donose hranu sunarodnicima, Foto: Jadranka Ćetković
Donose hranu sunarodnicima, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 31.03.2020. 10:25h

Među brojnim ljudima koji ovih dana na najrazličitije načine iskazuju humanost u borbi sa pandemijom korona virusa su i Bjelopoljke Zineta Selimović i Rozana Božović, koje u tri romska naselja, u Rakonjama, Nedakusima i Strojtanici, svakog jutra dopremaju hranu, lijekove i najrazličitije potrepštine.

Predstavnicu NVO “Romski pokret” Rozanu Selimović reporteri “Vijesti” juče ujutro su zatekli kod pekare “Šar”, dok je za Rome u Rakonjama preuzimala peciva.

“Svakog jutra automobilom koji mi pozajmljuje brat razvozim peciva ili drugu hranu za moje komšije u Rakonjama. Hranu nosim za najugroženije komšije, ali kako često preostane obroka, uvijek veći dio mojih sunarodnika dobije obrok”, kazala je Rozana.

Zineta Selimović na svakodnevnom zadatku
Zineta Selimović na svakodnevnom zadatku(Foto: Jadranka Ćetković)

Enesa Selimović iz Rakonja je kazala da za njenu porodicu ova hrana mnogo znači.

“MI ne možemo nikud da idemo, poštujemo šta nam se kaže i ne izlazimo iz kuća”, priča Enesa Selimović.

“Dobijamo hranu od njih, brašno, ulje, pomažu nam, da bog sačuva i vas i njih”, kaže njena komšinica Hatidža Selimović.

Iako majka troje djece, Zineta Selimović svakog jutra u 9 časova čeka donaciju u hljebu i mlijeku ispred firme “Put gross” u Industrijskoj zoni. Ona razvozi obroke Romima koji su smješteni tu u blizini, u divljem naselju.

“Za romsku populaciju ovo što radim mnogo znači. Svi su nam zahvalni i sa radošću nas očekuju, jer Romi nemaju novca, auta, ne mogu da idu do grada. Obrok dobijaju svakog jutra i to im mnogo znači, naročito starijima koji ne smiju da izađu iz kuća”, objašnjava Zineta.

Njoj svakodnevno u pomoć pristižu Vinetu i Esko Selimović, koji dio hrane prevoze svojim automobilima.

“U autima se rasporedimo po dvoje i raznosimo hranu. Srećni smo što na taj način možemo da bar donekle olakšamo stanje našim sunarodnicima”, kazao je Vinetu.

Romi u Nedakusima žive u krajnje nehumanim uslovima. Nemaju struje a do prije par dana nisu imali ni vode, što je predstavljalo veliku opasnost od zaraze.

“Nabavili smo rezervoar za vodu, i to pitku vodu i sada ne moraju da idu po kućama da traže vodu, a mogu i da se kupaju”, kazala je Zineta.

“A šta da radimo, mi ovdje u Nedakusima živimo najgore. Bez svjetla, bez vode, bez ičega. Donijeli su bar vodu, da nemamo još to ne, znam šta bi radili. Ranije sam morao na kolicima da tjeram vodu. Molim i državu da nam pomogne, koliko može, ako ne može, šta da radim”, kazao je Zoran Selimović.

U pomoći Romima posljednjih dana učestvovali su Crveni krst, humanitarna organizacija “HIlal”, Pekara “6”, farma jaja “Beganović”, mesara “Burko” i više privrednika i pojedinaca na teritoriji Opštine.

Romi su osviješćeni i sami učestvuju u akcijama

Iza akcije koja traje desetak dana stoji romski civilni sektor, čiji predstavnik Rafet Mulić kaže da pored ovog humanog dijela ova akcija ima i onu drugu - informativnu kampanju.

“Kojom preko društvenih mreža kreiramo i svakodnevno šaljemo Romima i Romkinjama poruke, a u skladu sa preporukama nadležnih organa”, kazao je Mulić.

On je istakao da su svi akteri, koji godinama unazad rade na procesu integracije Roma u širu društvenu zajednicu, najzad uspjeli da učine mnogo na osvješćivanju pripadnika romske zajednice da aktivno participiraju u ovakvim i sličnim akcijama, odnosno da preuzmu teret obaveza i odgovornosti u procesu integracije.

“Čini mi se da su oni do sada bili kroz mnoge programe i projekte koji su realizovani razni akteri bili samo pasivni posmatrači toga što se dešava, ali najzad su preuzeli inicijativu i uz podršku svih nas iz šire zajednice iz većisnke zajednice oni su kreatori i realizatori takvih aktivnosti.

Ne iznosite kabasti i zeleni otpad dok traje epidemija

Kabasti i zeleni otpad građani moraju ostaviti na mjestu nastajanja, kako ne bi dolazilo do opterećivanja službi koje rade u vanrednim okolnostima", odlučeno je na sastanku Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje Herceg Novi.

Takođe, naloženo je da se svi strogo pridržavaju vremena za odlaganje otpada, u periodu od 21 do 7 časova.

Iz tivatskog Vodovoda i kanalizacije saopštili su da je veliki broj gradilišta u Tivtu i dalje aktivan i da prilikom izvođenja radova povremeno dolazi do oštećenja cjevovoda, zbog čega su od investitora i izvođaća zatražili dodatnu pažnju prilikom izvođenja radova i da se “što odgovornije odnose prema postojećim instalacija jer je u ovim trenucima posebno važno svim građanima obezbjediti redovno i kontinualno vodosnabdijevanje".

“Ovom prilikom još jednom apelujemo na građane, da u skladu sa preporukom Nacionalnog tima, ostanu u svojim kućama i eventualne reklamacije, primjedbe i stanja na svojim brojilima, dostave preko telefona 671-788 i 069 149 483 (Viber) ili preko web sajta www.vodovodtivat.com i e-maila vik-tivat@t-com.me Brojila koja se nalaze u dvorištima kuća i zgrada, a koja su dostupna našim inkasantima iz zajedničkih prostorija, redovno će se očitavati. Mole se potrošači čija se brojila nalaze u stanovima da sami javljaju stanja”, saopštili su iz tivatskog ViK-a.

Bonus video: